Pewnie tak, ale to taki skomplikowany proces.. No i też nie da się ukryć ze starsze dzieci są mnie "rozchwytywane". Prędzej takie malutkie.
A swoją drogą... Zawsze zastanawiała mnie jedna rzecz. Czasami dzieci odbierane są rodzicom ze względu na ubóstwo. A rodzinie zastępczej są płacone pieniążki za to że dzieci zostały zabezpieczone.. Nie zawsze jka ktoś jest biedny to jest alkoholikiem ito. Więc zamiast tej rodzinie pomoc to się zabiera dzieci i płaci obcym
Klaudia nie jest to sprawiedliwe ale niestety tak jest. U nas w szkole były dzieci które nie miały nawet na nowe buty tylko chodziły ciągle w jednych starych podatnych trampkach albo cienkich kurtkach w zimie a gmina zamiast pomoc takiej rodzinie to dawała pijakom renty bo takie przepisy...
Często jest też tak że taki człowiek który naprawdę nie ma to nawet wstyd mu poprosić o pomoc. A taki co wcale nie ma tak złej sytuacji to będzie kombinował żeby tylko coś wyciągnąć od państwa. Wiem co mówię, bo miałam praktyki w gopsie. Rodziny które naprawdę potrzebowały pomocy nie zgłasza się same. Często ktoś interweniuowal żeby im jakoś pomóc. A takie osoby co np. pracowały na czarno i miały kasę tak naprawdę, tylko składały wnioski o zasiłki, bo przecież im się należy. Nóż się w kieszeni otwiera.
Zgodzę się z tym ze niestety najczęściej chętnie rękę po pomoc wyciągają ci ktorzy wcale jej nie potrzebują, a ci którym się pomoc należy, siedzą cicha i radzą sobie jak mogą bo maja swoją godność i nie chcą nic za darmo
mimo wszystko mamy na to wpływ, ja osobiście w swoim otoczeniu widząc takie rodziny staram się pomagać, wiadomo ze oni tej pomocy tak wprost nie chca, ale np oddaje im ciuchy po synu czy zabawki mówiąc ze wyrósł a sa ładne nie zniszczone i żal wyrzucić a nie mam komu oddać. Podobnie ze słodyczami, zawsze coś ściemnie ze dostaliśmy ogrom i nie wiem co z tmy robić ;) i to skutkuje
Wyrzucać absolutnie ;) w domu nauczyli szacunku do wszystkiego. Nawet jak zniszczone rzeczy to znajdę im pomysł na drugie życie ;) np sprane ręczniki, koce, podciele zawsze oddajemy do schroniska, podniszczone koszulki etc przerabiam na szmatki do sprzątania. A wszystko co ładne i jeszcze do użytku wedruje do innych rodzin czy znajomych
Dokładnie tak jak piszecie jest bardzo duzo takich rodzin co potrzebują A wstydzą się iść i prosić o cokolwiek A korzystają cwaniak i A później się śmieją że im się udało. My w domu zawsze jak było coś do wyrzucenia np nawet wersalka bo rodzice kupili nową to mama poszła i zapytała czy by nie chcieli tacy jedni i wzięli bardzo chętnie, jak tylko było coś do oddania to oddawalismy. Ja akurat ubranka po córce to oddaje siostrą dla młodszych dzieci, bo nie.moglabym gromadzić albo sprzedać, wolę im dac.
Aneczka, jets dużo miejsc do których można coś oddać. Domy samotnej matki, fundacje, stowarzyszenia itp. Raczej unikała bym kubłów z pseudo czerwonego Krzyża, które stoją na ulicach, bo często takie rzeczy trafiają na szmaty.
Wiem że to już trochę fatygi trzeba sobie zadać, bo trzeba się dobiedziec gdzie, co i jak można oddać. Później ewentualnie zawieźć, no ale myślę że warto czasami się poświęcić
Klaudian te kubły to nawet czasami nie są czerwonego krzyża tylko firmy prywatne je najmuja A później przebierają i handluja w lumpeksach tymi rzeczami.
Ja też nie lubię wyrzycać dobrych rzeczy. A i te zniszczone jeszcze staram się do końca zużyć. jakaś szmata do podłogi. Czy ubrania do lasu. Mąż to sobie robocze taki zostawia jak remont się robi.
Teraz nazbierałam całą torbę ciuchów i czeka na wyniesienie do tego kosza. Wiem, że właśnie nie raz tym handlują firmy, ale nie bardzo mam co z nimi zrobić.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.