Powodzenia o syna ponad 2 lata o core rok z malym hakiem
Czas starania jest indywidualny.. ważne to pozytywne nastawienie i nie przejmowanie się niepowodzeniem bo to tylko wydłuża czas zajęcia w ciążę
Dokładnie u każdego będzie innaczej :)
Pierwsza ciąża 24 lata i stwierdzam że najlepszy czas
Jeżeli jesteście oboje razem z partnerem zdrowi. Prowadzicie w miarę ustabilizowane życie bez jakiś większych stresów i zdrowo się odżywiacie to nie powinno być problemu z zajściem w ciaze. Może nawet się udać odrazu....warto udać się do ginekologa na badania i zacząć suplementację. Z pierwsza córka udało się odrazu. Z synem trwalo parę miesięcy.
myśle że im młodszy organizm zdrowszy tym jest latwiej aby sie tylko nie zafiksowac tymi staraniami, bo niestety nasze głowy czasami płatają figla i im wieksze chęci tym gorzej ze staraniami;/ a jak sie odpuści myśli i starania to potem wychodzi niespodzianka
Ania niby tak ale nie zawsze. Wiele jest młodych osób które też mają problemy. Dwie moje koleżanki w wieku 24/25 lata się.syarsly. jednej udało.sie po 4 latach . Drugiej nadal nie . Młode ,.zdrowe kobiety a nie wiadomo czego takie problemy
U mnie udało się w pierwszym miesiącu po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych.
To dobrze bo słyszałam, że trzeba odczekać pół roku po odstawieniu tabletek anty ;)
Ja tabletek anty do tej pory nie brałam nigdy, także tutaj nie mam pojęcia co i jak.
Niby wiele się mówi, że im organizm młodszy (czyli zdrowszy itp.) tym łatwiej, ale jak już tutaj padło- to nie zawsze tak działa. Mam w otoczeniu wiele młodych par (koło 25 lat), które już długo starają się o potomstwo... Sama jestem po 30 i poszło szybko, mam znajome które rodziły mając prawie 40 i też u Nich bez problemu. Nie ma w obecnych czasach żadnej reguły.
tak jak ze wszystkim
Femka, z tym czekaniem po odstawieniu to jakiś mit. Mi ginekolog zalecił "odstawić i brać się do roboty". Podobno po odstawieniu jest też większa szansa na bliźniaki, bo uśpiony wcześniej przez hormony organizm, może ruszyć z przytupem :D
moze to też zależeć od rodzaju tabletek?
ja nigdy nie brałam wiec nawet bym nie wiedziała jak one działają do końca;D
Anisss ginekologiem nie jestem ale tabletki antykoncepcyjne mają za zadanie hamować owulację. Jeśli przestaniesz je przyjmować, cykl kobiecy wraca do normy więc naturalne jest też to, że pojawia się owulacja, czyli wraca "płodność". Po co więc czekać pół roku? :P Myślę, że lepiej próbować od razu. Chyba, że faktycznie są tabletki po których zaleca się odczekanie kilku miesięcy. Niech mnie ktoś poprawi jeśli jestem w błędzie :)
Ja też się nie znam, ale próbować można zacząć wg mnie od razu :) Nic nie zaszkodzi...
Zalezy pewnie jakie tabletki się brało...warto zapytać się ginekologa....
Ja też nie mam doświadczenia w tabletkach. Myślę że najlepiej zapytać lekarza który takie tabletki przepisuje :)
Pytać,ale i próbować 🙂 nie zaszkodzi
Ja też słyszałam, że po odstawieniu tabletek szybciej można zajść w ciążę.
Co do starań od razu po odstawieniu antykoncepcji to jednak moja ginekolog mi to odradziła i zaleciła chociaż miesiąc, a najlepiej ze 2 miesiące odczekać bo zaraz po odstawieniu tabletek rośnie prawdopodobieństwo ciąży mnogiej, no chyba, że ktoś chce więcej dzieciaczków ;)