Inspiracja na zdrowie posiłki dla dzieci

Drogie mamy, gdzie szukacie inspiracji na zdrowie posiłki dla dzieci? A może kombinujecie same? Korzystacie głównie z sezonowych warzyw i owoców? Najczęściej wybieracie sprawdzone potrawy czy lubicie eksperymentować? Dajcie znać :raised_hands: :heart:

1 polubienie

Czasem coś podpatrzę na TikToku albo w grupach, ale i tak kończy się tym, że robię po swojemu, no i sezonowe warzywa to podstawa

Ja glownie korzystam z aplikacji lidlomixa, tam też jest taka zakładka : dania dla dzieci wiec jest to dość spore ułatwienie zwłaszcza jak w głowie kompletna pustka :grinning: często też podglądam inne mamy i profile kulinarne ( mam z setki zapisanych przepisów, choć pewnie 3/4 nigdy nie ugotuję :sweat_smile: ) eksperymentować bardzo lubię, ale przy dziecku raczej postawię na sprawdzone przepisy, a eksperymentować będę nadal na mężu :sweat_smile:
Sezonowe warzywa i owoce to u nas must have - teraz na jesień króluje zupa dyniowa i przetwory ze śliwek :grinning:

To ja lubię takie filmiki oglądać na Facebooku , zapisuje je a potem i tak ich nie robię :see_no_evil:

Wymyślam co mogę ale czasami brakuje mi pomysłów więc internet jest morzem inspiracji a raczej gotowych przepisów które wykorzystuję :blush:

Ja bardzo często czerpię inspirację z jadłospisu jaki jest w przedszkolu, bo robią super wartościowe posiłki dla dzieci. Jak urodził się mój syn, dostałam książkę z przepisami dla dzieci lubiłam z niej korzystać ale z czasem szukaliśmy więcej smaków i z pomocą przyszedł internet i cała masa stron czy kanałów poświęconych żywieniu dzieciaków. A co do produktów to najczęściej korzystamy z własnych owoców i warzyw, mamy to szczęście że nasi bliscy zajmują się uprawą, a czego nam brakuje dokupujemy :smiling_face::smiling_face:

Zauważyłam, że to wszystko zależy od mojego “trybu” :sweat_smile: kiedy chodzę do pracy, nie ma za wiele czasu wiec korzystam z gotowych i sprawdzonych przepisów - zwykle są to makarony lub kasze/ryż z róznymi warzywnymi sosami.
W weekendy, podczas urlopu lub tak jak teraz, kiedy jestem na L4 zdecydowanie zaczynam już szukać mowych inspiracji. Głównie przeszukuje IG lub FB gdzie zapisuje różne inspiracje. Ostatnio nawet sięgnęłam po książkę kucharską

Mój maluszek jeszcze preferuje mleczko, ale już powoli robię rozeznanie na rozszerzanie diety i przyszłe zdrowe posiłki :grinning: Bardzo fajne przepisy są na termomixie, zachęcam nawet osoby które nie posiadają przejrzenie platformy cookido bo przepisy są dobrze dopracowane a wszystko co jest na termomix można spokojnie umieszac samemu :grin: jako osoba uzależniona od tik toka mam masę przepisów zapisanych z nadzieją że to zrobię chociaż raz. No i na instagramie jest masa profili z przepisami dla dzieciaczków aczkolwiek mam nadzieję że wejdzie mi w krew gotowanie w ten sposób że będę umiała przyrządzić posiłek dla siebie i męża i przy okazji coś zrobić z tych samych składników dopasowane do maluszka żeby nie tracić czasu podwójnie :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:

Ja poszukuje w internecie no i w książkach. Mam taka stara książkę kucharską od mojej mamy i tama są jadłospisy :wink:

Glownie korzystamy z owocow i warzyw sezonowych. Mam nie daleko maly targ i zaopatrujemy sie w swieze warzywa i owoce.
Co do inspiracji czasem z IG czy FB a czasem ogladam programy typu food network.
Tylko co z tego jak glowne menu mojej
5ciolatki to :rosol, pomidorowa,suchy makaron z parmezanem i kasza manna :joy::joy::joy:
Kazde nowe danie sproboje ,a pozniej gdy pytam, czy jej smakowalo, mowi :“nooo mozna powiedziec,ze dobre” :woman_shrugging::face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth::nerd_face:

Przeważnie biorę pomysły z różnych grup oraz instagrama

Ja sobie zapisuje jak coś mi wpadnie w oko na social mediach plus mamy kupione książki o pierwszych posiłkach dla maluszka. Jeśli robię sama coś do jedzenia to staram sie wybierać sezonowe warzywa

Biorę pomysly z internetu i dodaje zawsze cos od siebie pod smaki moich dzieci:)

Korzystam ze strony dietetyczki Marżoleny Uniejewskiej :slight_smile:

Moją inspiracją jest mój ogród, spiżarnia i lodówka. Staramy się jeść sezonowo i zdrowo, mamy dużo sowich owoców i warzyw w różnej postaci i to są zawsze bazy lub dodatki każdej potrawy. Jestem dość kreatywna i po prostu przerabiam co mam, bardzo lubię inspirować się ig oraz FB, czasem sięgam do retro książek kucharskich albo do zeszytów mojej mamy :blush:

Głównie wymyślam sama ale często oglądam inspiracje na instagramie czy tiktoku. Nie podaje tylko sezonowych warzyw i owoców jednak w znacznej przewadze. Mamy ogród więc i własne uprawy, które zawsze podaję maluchowi w pierwszej kolejności.

Mieszkamy na wsi, teściowie mają małe gospodarstwo, więc zarówno mięsko z królika,kury,kaczki czy świeże jajeczka mamy na zawołanie,do tego mnóstwo sezonowych warzyw a także swoją mąkę :+1:t2: Dzięki temu jestem w stanie na świeżo przygotować coś zdrowego i urozmaiconego, najczęściej czerpie pomysły z głowy, ale również z internetu, a jeśli najdzie nas ochota na niesezonowe warzywa i owoce to zawsze robię zapas mrożonek i przetworów, które później wykorzystuję :wink:

Na początku RD bardzo eksperymentowałam i kombinowałam. Syn chętnie kosztował wszelkie nowości. Teraz mam bazę sprawdzonych posiłków. Inspiracji szukam głównie na Instagramie. O tak uwielbiam sezonowe owoce i warzywa. Już nie mogę się doczekać aż znowu będą truskawki :smiley:

Czesto korzystam z przepisow alaantkowe maja duzo przepisow wlasnie na rozszerzenie diety od sniadan do kolacji :slight_smile:

Pięknie, jak sielsko i anielsko! Uwielbiam takie klimaty, życie potoczyło się inaczej, ale właśnie tak chcę spędzić starość na małej wsi, mieć swoje kurki i krowę i żyć maksymalnie samowystarczalnie jeśli chodzi o żywność. :heart:

1 polubienie