Inwestowanie 800 plus

My na razie nie planujemy przeznaczać 800 plus na inwestycje, przeznaczamy je na potrzeby dziecka, fizjoterapeuta, szczepienia, pampersy, zabawki.
A całą nadwyżkę finansową przeznaczamy na nadpłatę kredytu hipotecznego bo obecnie odstetki to 85% naszej raty i wiemy że nic nie da nam takiego zysku jak nadpłata hipoteki. Oprocentowanie hipoteki to 6,80% w skali roku (na cały okres kredytu), ale na początku koszt jest większy bo jest większa kwota do spłaty, dopiero pod koniec harmonogramu nadpłata jest mniej opłacalna.
Dlatego my inwestujemy w nadpłatę hipoteki, za jakiś czas zaczniemy inwestować częściowo w złoto, częściowo w akcje, a im starszy synek będzie tym nasze inwestowanie będzie bezpieczniejsze

Wczesniej odkładałam dzieciom na wakazje i inne wyjazdy. Teraz ciezko cokolwiek odłożyć, ale zastanawiamy sie teraz przy najmłodszych.
Prawda hest taka, że najstarsza corka nie ma już 800 plu, ale tez nie ma kasy odłożonej, lipa straszna.
Chetnie poczytam co proponujecie

Dobry bonus, mi na dziecięcym koncie oszczędnościowym wychodzi stówka na plusie przy 10tys. Korzystamy z ich kont do odkładania na spłatę domu. 800 plus mamy w budżecie domowym. Sztabki córce kupiliśmy z pieniędzy które dostała po urodzeniu i na chrzciny. Kupowaliśmy z mennicy w banku PKO na zamówienie kilka dni się czeka

Te sztabki ja wlansie też rozważam , póki co odkładam te ich 800 plus ale to myślę że w październiku wkoncu ruszymy na remont mieszkania

A jak już decydujecie się na sztabki złota to co z przechowywaniem ? Decydujecie się na trzymanie w domu czy w mennicy, jakiejś skrytce bankowej? Złoto jest zawsze dobra inwestycja ale nie lubię przechowywania takich rzeczy. Oprócz tego że trzymanie w domu to ryzyko kradzieży to bardziej prawdopodobne jest że schowam gdzieś żeby było bezpieczne i zapomnę o tym

Najlepsza opcja to skrytka bankowa albo domowy sejf, prócz tego w domu na pewno są takie miejsca gdzie można by było je ukryć, to jest straszne maleństwo więc w razie kradzieży też nie tak łatwo taką sztabkę znaleźć :wink:

1 polubienie

Dokładnie jak pisze @Wesola95 te sztabki wyglądają jak karty SIM :slight_smile: zależy oczywiście za jaką kwotę, ale ponoć lepiej jeśli masz bardzo duży budżet na przeznaczenie na złoto nie kupować jednej sztabki np. 50g tylko rozbić na mniejsze. Kwestia bezpieczeństwa jest taka sama jak w przypadku gotówki, jedni trzymają w domu a inni wolą na koncie

1 polubienie

2 polubienia

W sumie u nas też podobnie, ale w PKO, ale w sumie po tym przykładzie @Wesola95 chyba po uskładaniu kasy na sztabkę złota kupimy sztabkę :stuck_out_tongue: oby nie brakło jak wszystkie forumowiczki wykupią :smiley:

1 polubienie