Mnie wczoraj pierwszy raz (w tym roku) komar ugryzł
a już się cieszyłam że w tym roku ich nie ma
O kurczę. To grubo. Ja sądziłam że to są mega rzadkie przypadki. Że raczej to bardziej niebezpieczne w niektórych krajach
Niestety, ja też nie zdawałam sobie sprawy z powagi takiego kleszcza, dopóki właśnie w pobliżu nie trafiła się taka historia…
mój piesek też był już na wykończeniu przez babeszjozę, cudem udało się go uratować…
Kurcze straszne, to chyba jednak warto i nie ma co się zastanawiać.
Też mi się wydaje że to rozsądne
Też mi się wydaje . Chyba że też mój syn biega wszędzie w każdą dziurę wejdzie, to też łatwiej o kleszcza ![]()
No ja w tym roku planuję się na to zaszczepić, siebie i męża dodatkowo też na HPV
Ale kurczę w Polsce rzadkie są takie przypadki…. Chodź nigdy nie wiadomo bo jednak tych kleszczę z roku na rok coraz więcej o w komu. Mogą się i takie pojawić
Ja jestem szczepiona a mąż chyba nie z tego co pamiętam, warto zainwestować w swoje zdrowie
Takiej historii nie słyszałam, przykra sprawa. Trzeba mega uważać. Ja się strasznie boję kleszczy
Ja się boję kleszczy , ale równie bardzo boję się szczepień dodatkowych ![]()
![]()
@Paulina.K @Mama.kacperka ja też sie boję kleszczy i dlatego chyba trzeba się zaszczepić
Ja u siebie czy męża się nie boję dodatkowych szczepień ale u synka już tak
Ja z dodatkowych tylko meningo brałam i na razie chyba tak zostanie
My jeszcze chcemy przeciw ospie
No ale to juz mozesz mlodego zaszepić. Bierzesz zaświadczenie ze żłobka ze chodzi i masz darmowe.
Nawet wystarczy samo to jak dziecko jeszcze nie uczęszcza a jest już zapisane ![]()
Tak, mam nawet zaświadczenie. Ale ze względu na chorobę to ospa musi poczekać i będę musiała też przestawić wtorkowe szczepienie na meningokoki bo mały bierze antybiotyk na to zapalenie uszka. I niestety nie bardzo pomógł i nie wiem czy się SORem nie skończy
Oooo, to szczepienie p ospie nie jest obowiązkowe? Myślałam, że tak. Chyba też zaszczepię córkę
A meningokoki to brałaś tą szczepionkę na te typu B czy tych co jest więcej A, C itd . Czy może obie ? Bo ja stoję przed wyborem i się zastanawiam .
Nie jest obowiązkowe. Jest dobrowolne ale płatne. Chyba że dziecko chodzi do żłobka/przedszkola/klubiku to wtedy jest za darmo