Drogie mamy, jakiego laktatora używałyście (ręczny/elektryczny/muszlowy/podwójny)? Używałyście tylko przy rozkręceniu laktacji czy byłyście KPI? Skąd wiedziałyście, że jest odpowiednio dobrany? Jak dobrałyście lejek i tryb? Co sprawiło Wam trudność?
U mnie na początku był ręczny laktator , bo chciałam tylko rozkręcić laktację ale szybko się okazało, że przy nawale i częstym odciąganiu ręczny to męczarnia potem przeszłam na elektryczny mega wygoda najlepszy jest podwójny , że można odciągać za jednym razem
Używałam elektrycznego, głównie na początku. Najtrudniejsze było ogarnięcie tego na początku i dopasowanie trybu, żeby nie bolało.
U mnie sprawdził się laktator muszlowy, dyskretny i wygodny. Używałam głównie na spacerach
Ja używałam laktatora elektrycznego, na początku miałam pojedynczy, jak zostałam KPI to kupilam podwójny. Sprawdził się zarówno przy rozkręcaniu, jak przy chęci wyjścia z domu bez dzidzi. Wydaje mi się, że miałam ciut za mocny bo jednak jakieś rany mi się robiły. Ja wydrukowałam sobie miarkę w internecie żeby dokładnie zmierzyć rozmiar brodawki i w ten sposób dobrałam lejek. A tryb to tak trochę jednego spróbowałam potem innego, i wybrałam ten gdzie miałam najwięcej mleka.
Dla mnie najtrudniejsze było to uwiązanie przy tym laktatorze, że nie mogłam wyjść z domu kiedy chciałam bo musiałam ściągać mleko, i bałam się że syn będzie płakał a ja będę z laktatorem i nie będę miała jak się nim zająć. Teraz na pewno kupię laktator muszlowy
Najpierw miałam ręczny, potem przeszłam na elektryczny. Największym wyzwaniem było wyrobienie nawyku regularnego odciągania.
Miałam na początku neno i bardzo dobrze się sprawdził przenośny o dość cichy. Gdybym teraz miała używać wybrała bym Canpol hands free. No ręce jednak są potrzebne. Często dziecko jadło na leżąco, jedna ręką trzymałam butelkę a drugą laktator bo byłam kpi
Ja przeszłam chyba przez wszystkie laktatory bo na początku miałam ręczny, później elektryczny pojedynczy , muszlowy podwójny i podwójny klasyczny . Wszystkie miały w sobie coś co się przydało , lejek dobieram intuicyjnie widziałam jak idzie ściąganie mleka i wiedziałam że jest dobrze
Ja stosowałam elektryczny pojedynczy, miał być stosowany do rozkręcania laktacji lecz miałam nawał pokarmu i głównie służył do ściągnięcia nadmiaru. Wielkość standardowa lejka mi odpowiadała ale wiem że dużo kobiet ma z tym problem jednak w szpitalu po porodzie doradca laktacyjny lub położna chętnie pomagały w tej kwestii 🫶🏼
Używałam laktatora elektrycznego, później podwójnego przy KPI. Lejek dobrałam po zmierzeniu brodawki. Najtrudniejsze było nocne odciąganie i presja otoczenia.
U mnie sprawdził się elektryczny podwójny Spectra
idealny przy KPI. Lejek dobrałam po zmierzeniu brodawki, bo wcześniej było niewygodnie. Najtrudniejsze było nocne odciąganie i cierpliwość.
Nie mam jeszcze dziecka, więc nie korzystałam z laktatora, ale chętnie czytam Wasze doświadczenia przydadzą się na przyszłość przy kompletowaniu wyprawki i podejmowaniu decyzji.
Ja miałam i elektryczny pojedynczy, ale dla mamy KPI to męczarnia. Fajny przy rozkręcaniu, bo mam wrażenie, że trochę dokładniejszy niż muszlowy, ale jednak czas dla mnie cenniejszy. Teraz mam canpol hands free i milkshell. Oba sprawdzają się dobrze. Ściągam mleko często na spacerach, wtedy biorę hands free, milkshell używam w domu. Często ściągam te jadąc autem, no w wielu miejscach
Ja miałam podwójny muszlowy i byłam zadowolona:) Co prawda dużo z niego nie korzystałam bo byłam kp ale przy rozkręcaniu laktacji, przy nawale i podczas odstawiania malucha zdecydowanie się przydał. Na pewno kupiłabym drugi raz - nie uważam, że to zbędny gadżet.
Co do wyboru to zdecydowanie elektryczny. Ręczny ok - ale używając go w szpitalu. Laktator jest Idealny na rozkręcenie laktacji a także wspomaga gdy jest nawał mleka. Jeżeli kobieta karmi piersią to zdecydowanie warto zakupić laktator już w ciąży. Ja karmiłam piersią + mm i laktatorem właśnie rozkręcałam laktacje. Bardzo mi to pomoglo.
Ja używałam elektrycznych i super się sprawdzały ale najbardziej mi przypadł do gustu z Lovi Laktator Elektryczny Dwufazowy Prolactis 3D
Cześć
Jestem tu nowa . Chętnie poczytam waszych rad.
Już za chwilę będę mama.
Ja również nie wiedziałam jaki laktator wybrac. Sugerowałam się różnymi opiniami i zdecydowałam się na elektryczny muszlowy. Myślę że to dobry wybór będzie. Odezwę się z recenzją laktatora kiedy zacznę go używać.
Super, że znalazłaś odpowiedni dla siebie
Początki były trudne czy bez większych problemów?
Dziękujemy za podzielenie się doświadczeniem