U nas nic nie pomogło, musieliśmy trzymać, doperio jakoś jak była starsza to udawało się że sama chwytała i teraz niestety sama już sobie wkłada wyjmuje itd.
U nas też był etap kciuka ale na szczęście krótko.
To u mnie teraz to jest największa zabawa wsadzić do buzi wyciągnąć pobawić się niczym lassem i znowu
Ja bym wolała żeby była bezsmoczkowa ale jednak sytuacyjnie korzyści z tego smoczka by przewyższyły koszty odzwyczajania ![]()
Wiesz smyk ma fajną akcję co jakiś czas w postaci smok ze smoka to jest bardzo motywująca akurat zaczęło się chyba w 2022 roku.
I na czym ona polega ?
Dziecko oddaje swój smoczek i dostaje pluszowego smoka w zamian
Nie słyszałam o tym
ale fajna akcja żeby nawet dziecko oduczyć używania smoczka ![]()
widziałam że niektórzy balony z helem przywiązują do smoczka ![]()
To trochę psuje środowisko chyba ![]()
Jeden balonik w tą czy w tą stronę , ale jaka radość u dziecka jest ![]()
Ale to nie tak prosto jak piszesz. Trzeba zrobić zakup do tego, aby pluszaka wydali za min 99 zł
wiem bo mam tego pluszaka i jeszcze dziewczyna chciała mi tak o wydać trzy maskotki bo miałam trzy smoczki ![]()
Aaah to tak aż się nie zagłębiłam ![]()
A to ja już nie pamiętam bo my braliśmy udział tylko w tej pierwszej edycji I wtedy i tak robiłam jakieś zakupy więc nie będę ukrywać że w pełni nie interesowałam się tym regulaminem.
Ale starsza oddała właśnie wszystkie tam smoczki i dostała pluszaka
To u nas tak samo. Mam nawet filmik ze szpitala gdy ona chwyciła smoka i go sobie tak wyjmowała i wkładała ![]()
@MamaSloneczka potwierdzam też oddaliśmy x smoczków i dostaliśmy smoka ale dodatkowo trzeba było coś kupić
tak, się zastanawiam bo tyle się słyszy ze smoczki są złe - po co na sile uczyć tego dziecka? odstawienie od piersi czy jakieś inne powody? pytam bo etap jeszcze przede mną ![]()
My dawaliśmy smoczka synkowi żeby się uspokoił, rozładował trochę emocje, miał też wzmożone napięcie i ssał pierś bardzo mocno i płytko więc smoczek trochę „rozładował” bardzo mocną potrzebę ssania
Mój syn nie zaakceptował żadnego Smoczka pomimo 5 różnych firm , ogólnie z jednej strony dobrze a z drugiej było tak średnio /)
ok, dzięki wielkie - słyszałam ze dla dzieci czasem cycek to uspokajacz, a nie karmienie i wtedy jest problem
Szczególnie że jeśli tak się uspokaja to często zjada więcej niż powinno i jeszcze do tego powietrze więc nie dość że może się potem pojawić ulewanie to jeszcze problemy z gazami więc tutaj smoczek może to troszkę ratować ![]()
@Angela_Z póki co nowe większe smoczki trochę dłużej ciumka ale nadal wypadają jej. Plus (i minus) jest taki że jak jej wypadnie to go szuka a sama nie umie włożyć sobie jeszcze więc albo muszę robić to tak co 3 sekundy albo czekać aż się nauczy ![]()
Mój w pewnym momencie (nie pamiętam ile miał) bardzo chciał ssać smoczek i chciał mieć go jednocześnie w rękach więc musiałam mu jeden dawać do buzi a drugi do ręki bo inaczej była flustracja
Sa zle jak dziecko stale ją ma i długo ale ogólnie teraz tak są zaprojektowane by jak najmniej szkodzić dziecku