Aniss próbowałam ze smoczkami przeróżnymi i jej nie o to chodzi bo np. w butelce pije soczki czy wodę i to w zasadzie z każdego smoczka, butelki, kubeczka się napije. A jak poczuje że leci mm to od razu pluje i nie chce.
Tak jakby tego mm nie lubiła.
A w nocy to znowu nic innego nie chce się napić, bo kiedyś też stwierdziłam że może podać jej coś innego zamiast mleka ale nie, musi być cyc bo afera. rzuca smoczkiem butelką i jest krzyk.
Hehe niezly model;) u mnie tez nie lepiej ;) jak chce aby juz w nocy nie jadla i podaje mleko z jedna miarka mniej to coz wypije ale zamiast 1 czy 2 butelek w nocy zje jedna butelke wiecej;D heh... no coz kobietki z harakterem ;)
Och również chętnie przycupne i poczytam Wasze rady. U nas w nocy jest podobnie, z tym że ja mam jeszcze maluszka w porównaniu do Pauli (u nas 4,5miesiąca), ale niestety i w nocy i w ciągu dnia tylko pierś. Butelki powodują taką aferę, że ooo. Niezależnie czy tam jest moje mleko, mm czy woda. Niezależnie kto podaje. Musi być piers i koniec. Dodatkowo mam problem z usypianiem, tylko na rekach. Staram się teraz w ciągu dnia na jedną drzemkę kłaść się obok niej głaskać itd ale to nie działa. Wrzask jakby ją obdzierali że skóry. Moja psychika pozwala wytrzymać maks 5 minut, a mała i tak nie zasypia. Biore na ręce, raz dwa przytulę i pobujam i zasypia. Muszę potrzymać na rękach z 5 minut i wtedy mogę odłożyć...
A np na spacerku zaśnie fajnie w wózku czyli umie, czy w aucie w trakcie jazdy...
Oj ciężko coś doradzić. Jedyne co przychodzi mi do głowy to to że może wciągu dnia za mało zje i stąd te nocne pobudki. Lub to z tęsknoty. A przed pójściem do pracy podajesz pierś i po powrocie? Ja miałem syna cyckoholika. Poszłam do pracy to normalnie dostawał pierś rano, potem jak wrocilam do domu i w nocy też się budził ale tylko raz. I tak tych 3 razy się trzymałam . Potem nockę już przesypiał więc w sumie dostawałal 2 razy pierś. A pod sam koniec już tylko raz i się udało jak miał 2 lata z kawalkiem go całkiem odstawić.
Może drastyczne, ale ja spróbowałam delikatnie posmarować sutek musztardą, ale tak oduczyłam moje dziecko od piersi. co prawda rozpłakał się było mi go bardzo szkoda ale udało się. tez zaczęłam odkładać synka do łóżeczka po karmieniu i myślę że to też powoli był krok od odstawienia
Pierwsze dni zawsze były trudne dla mnie. Czy to odstawienie od piersi czy od smoczka. CZasami miałąm chwile kryzysu ale zaś z drugiej strony myślałą, że skoro tak daleko już zaszłam to muszę być konsekwentna i to dokończyć
Kurcze ale mavie sposoby;) ja probuje odstawic mala id butelki ale na spokojnie ;) ale moze takie metody jak opisujecie beda szybsze;) tylko ciekawa jestem jaka bedzie reakxja w nocy na taka musztarde czy maluch jie bedzie zbyt glosno prostestowal i plakał?
Niestety prawda jest taka, że dziecko powyżej roku często trudno jest odstawić od piersi bez płaczu. Ten płacz będzie się pojawiał czasem nawet tydzień czy dwa. Więc żeby odstawić dziecko, trzeba po prostu przestać podawać pierś, być konsekwentnym i uzbroić się w cierpliwość...
To trudny etap dla dziecka i dla rodzica.ale.nie niempzwlliwy . Trzeba cierpliwości i wytrwałości. Jak już zdecydujesz to nie odpuszczaj i nie poddawaj się wyciągając cycy. Chyba to Hyla dla mnie najlepsza droga . Żeby się nie poddawać i tłumaczyć ciągle
Dlatego ja wolałam wczesniej przejsc na mm.. I tak byłam zadowolona , że mogłam karmić 10 miesięcy.. w sumie żeby nie wyrwanie 8ki to jeszcze karmiłabym..
Zwyczajna mama u mnie udało się to tak w sumie naturalnie zrobić bez płaczu. Poszłam do pracy to tych karmień w dzień było już mało. Potem za jakiś czas gdy syn chciał pierś to go w dzień zagadywalam lub dawałam coś innego do jedzenia. I tak po malu się odzwyczaił. A w nocy poprostu przestał się budzić. Miał 2 lata. A był straszny cycol. Córka najstarsza sama zrezygnowała z piersi jak miała katar w wieku8 miesięcy wygodniej było jej pić z butelki. Tyle że ja zaczęłam dokarmiać jak skończyła 5 miesięcy.
Tak katar to zgroza;/ ja myslalam ze od smoka sie ozdeyczai w tym czasie i zasypiala bez niego ale musial byc w poblizu;) katar przeszedl i skok poszedl w ruch z powrotem;) a juz bylo tak blisko;) w nocy moze cyca nie ciagbie ale butelke ale to tez zalezy od nocy raz zje wiecej raz mniej ale butla musi byc;)
Ja zastanawiam się jak syn będzie zasypiać w żłobku skoro jest bezsmoczkowy.. mm będą podawać? Wolałabym żeby syn w żłobku nie pił mleka.. jeżeli mąż zapomni wziąć z domu to będzie dramat..
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.