Jak ubrać niemowlaka

Też właśnie się zastanawiam cały czas jak ubrać malutką. Mam przygotowany zestaw długie body+spodenki+bluza i na to kombinezon zimowy.
Mocno zastanawia mnie ten kombinezon merino? Co do tego dziewczyny zakladacie? Tylko ten kombinezon zimą??

Body krótki rękaw, bluzeczka, spodnie, cienka kurtka i śpiworek w wozku do - 7 mniej więcej. Jak zimniej albo n axa długo to zamiast kurtki zimowy kombinezon i przykrywam spiworkiem, albo kocyk.

Bardzo słuszna uwaga , warto pamiętać o kremie bo jest naprawdę potrzebny w taki mróz. I super jest ten , który poleciłaś :slight_smile:

Też stosuje tą zasadę. Jeszcze wózek też chroni. Wiec chyba nie trzeba az tak cieplo ubierać. Dodatkiwo zabieram kocyk… na wszelki wypadek.

Ja mam body na długi rękaw spodnie skarpetki, kombinezon taki misiu czapeczka i kocyk, i przykrywamy jeszcze ta klapa od gondoli. Jak wyjmuje dziecko to ma ciepły kark. Tak samo jak jedziemy w aucie w foteliku mamy taki otulacz i na to kładę kocyk i sprawdzam czy ma ciepły kark czy nie i wtedy reguluje jeszcze kocykiem.

No nasze auto sie tak powoli grzeje że chyb bedziemy ubierac jak do wózka hihi. Naszczescie otulacz zawsze mizna rozpiąć.

1 polubienie

Ja tez pomimo kolderki zawsze mam kocyk na w razie “w” i drugi komplecik ubran bo moja mala lubi teraz sie obślinić cala :sweat_smile: dobrze , ze to merino tak nie przesiaka

Ja zimą nie używam merino przy niskich temperaturach, dopiero jak jest tak powyżej 8 stopni powiedzmy. Kombinezony merino owszem grzeją ale też są stosunkowo cienkie, nie są wiatroszczelne i nie wyobrażam sobie wyciągnąć dziecka z wózka w nim w sytuacji gdy będzie płakać i bym musiała wziąć na rączki na trochę. Przy niskich temperaturach zakładam typowo zimowy szczelny kombinezon. Merino lepiej zakładać jak jest na plusie i nie ma wiatru

O widzisz a z colorstoreies tak polecają te produkty z wełny merino, że niby są termoregulacyjne jako jedyne i sprawdzają się o każdej porze roku. Ale to prawda ja przy takich niskich temperaturach wolę ubierać synka w szczelne kombinezony :roll_eyes:

1 polubienie

One mają takie właściwości, ale jak jest wiatr i mróz to wiadomo, że w wózku będzie ok, ale jak się dziecko wyciągnie to może być zimno.

1 polubienie

Pajacyk, kombinezon i kocyk dodatkowo.

No właśnie nam sie dupcia trochę odparzyła i sie zastanawiam , czy pampers zly, czy co. A moze mu za ciepło… no i nie możemy tej dupci wyleczyć. Czym smarujecie jak dupcia czerwona??

U nas najlepiej sprawdzają się Bepanten Baby i Linomag ten klasyczny zielony :blush:

U nas głównie Bepanthen i najlepiej się sprawdził. Jeśli lubisz domowe sposoby to polecają też mąka ziemniaczana posypać, bo łagodzi trochę :slight_smile:

No bepanthen nie dajexrade. Dzis zmienilismy pieluszki na inne, zasypana pupka zasypka i Pani w sptece dała Oillan multi help

1 polubienie

A no to faktycznie lepiej jak farmaceutka pomogła. Oby było lepiej :slight_smile:

Ale zazdroszczę kompetentnych farmaceutek. Ja ostatnio pojechałam po coś na ciemieniuche i pytam się babeczki czy to co proponuje trzeba zmywać, bo nie chce codziennie dziecka kąpać jak ma suchą skórę, a ona przeczytała część z opakowania i nawet do końca nie chciało jej się czytać, powiedziała że jest napisane że trzeba wyczesać więc zmywać nie trzeba. Oczywiście w domu doczytałam że trzeba umyć głowę po wyczesaniu …

Bepanthen stosuje się zapobiegawczo, nie pomoże, jedli odparzenie już powstało.
Ja stosuje krem z Dada i daje radę super. A na codzień nie używamy nic

Ja nigdy nie stosuje nic zapobiegawczo i jak pojawiają się odparzenia to stosuje bephanten (lub linomag zależy co mam pod ręką). W ciągu 2,5 miesiąca użyłam może 10 razy bephantenu, w tym na odparzenia pod paszkami (jak źle wysuszyliśmy paszki po kąpieli). U nas odparzenia pieluszkowe były po tym jak przy każdej zmianie pieluszki wycierałam synka mokrymi płatkami kosmetycznymi. Dopiero położna powiedziała że przy siku nie trzeba :see_no_evil:
@ZasadaKatarzyna slyazalam że jak nie pomaga linomag ani beohanten to warto spróbować tornentile baby, ale osobiście nie musiałam testować

Ja się zastanawiam o nockach jak poznać czy nie ubieram za ciepło czy za zimno. Chce ubierać śpiworek ale kurde no nie wiem ja mam ciepłą kołdrę i piżamę więc ciężko tu zastosować teoriebwarstw że jedna więcej niż ja :rofl::face_with_peeking_eye: i nie wiem. Help