Jak ubrać niemowlaka

Jaką masz temperaturę w domu i ile tog ma śpiworek? :wink:

A jaki ma kark? Ja się zastanawiałam czy synkowi nie jest za zimno a miał bardo ciepły kark.
Ja uwielbiam w nocy jak jest mi ciepło i zakładam bluzę i spie pod kołdra :joy: mąż za to śpi w krótkim rękawku pod kołdrą. Więc przestałam patrzyć na siebie tylko na to czy dziecku nie jest za zimno/gorąco sprawdzając kark.

1 polubienie

Doszlismy do tego, ze uczulilo go cos, albo krem, albo chusteczki. Bo w nocy uzywalam chusteczek. Ba ta chwilę wietrzymy pupe i tylko woda do podmywania. To pomaga. Jeszcze mamy Tormentile i posmarujemy przed myciem wieczorem i zobaczymy. Ale to już ostateczność, dawno temu stosowalam u starszych dzieci…

Też bym tak jak pisze @SylwiaMK sprawdzała u malucha jaki ma kark, jak ma ciepły to wtedy jest mu wystarczająco ciepło :blush: Mój maluch np w nocy ma nie raz bardzo lodowate dłonie i właśnie pierwsza myśl “na pewno mu za zimno” ale za moment głos rozsądku do mnie przemówił ( :sweat_smile: ) żeby sprawdzić kark, był ciepły więc się uspokoiłam że jest w porządku, mały spał nie wybudzal się, więc upewniłam się w tym, że jednak musi mieć komfort :smiley:

1 polubienie

Ja to jeszcze skarpetki zakładam :see_no_evil: czasem rano budzę się bez nich a mąż wściekły bo stopami całe łóżko roznosiłam :see_no_evil:
A metoda sprawdzania karku zawsze się sprawdza :slight_smile:

1 polubienie

W sypialni jest około 21,5 stopnia zazwyczaj a śpiworki właśnie mam różne takie otulacz śpiworki i nienwiem co ubierać może coś dokupić

Czyli jak kark będzie ok to będzie ok ? :sweat_smile: młody jeszcze w brzuszku więc teraz mu ciepło i nie chce wychodzić chyba przez tę pogodę :flushed: choć juz by mógł zawitać

O taaak, skarpetki do spania zimą to u mnie też koniecznie muszą być :sweat_smile:

Ja śpię w skarpetkach cały rok. Moge spać nago ale skarpetki muszą być :face_with_peeking_eye::rofl::woman_shrugging:t3:

Ja też potrafię spać w skarpetkach latem :see_no_evil: nie nawidzę gdy marzną mi stopy . Najgorsza część ciała do przemarznięcia to stopy , później od razu mi zimno

1 polubienie

Ja nie lubie skarpetek w nocy , za to nawet w lato musze sie czyms przykryc , nawet firanka moze byc , ale “cos” musze na sobie miec :crazy_face:
Chyba sie babci nasluchalam , ze stopa musi odpoczac :see_no_evil::rofl:

1 polubienie

Tak tak jak kark ciepły to będzie ok :slight_smile: jak masz otulasz i śpiworki to na razie nic nie dokupuj :slight_smile: zabaczysz ci się wam sprawdzi, ja śpiworek kupiłam jak synek miał miesiąc (jest z końca października) . Ja mam w sypialni 20 stopni i synek śpi w długim body, śpioszkach i śpiworki tog 2. I kark ma ciepły gdzie ja śpię w bluzie, skarpetkach i pod kołdra. Ja trzymam się poniższej tabeli i u mojego synka się sprawdza :slight_smile:

Dla porównania Ci podam, że ja mam śpiworek 2.5 tog i 1.5 tog , temp w domu jak maluch przyjdzie będzie ustawiona na 19/20 stopni i zamierzam żeby spał w body i spiworku 2.5 tog, a wiosna/lato zmienię mu na ten 1.5 tog, ten 2.5 wygląda jak kołderka taki cieplutki :slightly_smiling_face: o taki :

Ale dziewczyny tu dobrze napisały, warto obserwować i sprawdzać kark :relieved:

U mnie nie ma szans na spanie w skarpetkach :smiling_face: lubię mieć stopki na wierzchu :sweat_smile:

Tez w skarpetkach zawsze spałan, ale ostatnio mi sie zmieniło. Moj chłop tez w skarpetkach. Jak ostatnio spał bez to sie wtdawal taki goły :face_with_peeking_eye:

Ooo super. No właśnie zdziwiło mnie żeby nakładać body pod śpioszki. Zawsze mi się wydawało że tylko śpiochy na noc :smiling_face::face_holding_back_tears: Ale będziemy zatem próbować

My na początku kładliśmy spać w samych śpioszkach, bez body + cienki otulacz. I dla niego wtedy to było ok, a też mieliśmy 20 stopni. Kiedyś też mi się wydawało że pod śpioszki już nic się nie zakłada :slight_smile:

Pamiętam jak wpakowałam syna w taki śpiworek :see_no_evil: matko jedyna jak on się darł :joy: ja byłam pewna , że to doskonałe rozwiązanie . Poczuje się bezpiecznie bo otulony , mówi się że trochę jak w brzuchu mamy :wink: do tego jest pewność , że będzie cieplutko. No i zdecydowanie bezpieczniej niż kołderka. Niestety kołderki czy kocyki dziecko może sobie naciągnąć na twarz. Jednak niestety mój syn panikował jak był w śpiworku.

No to będę kombinować :woman_shrugging:t3:

No ja mam nadzieję że śpiworek będzie dla młodego ok. Mam na wszelki wypadek kilka rodzajów

1 polubienie

Zawsze cieplej o warstw niż siebie . Hmm do wózka też ubierałam zupełnie inaczej jak już biegające dziecko .