Jak wygląda pierwsza wizyta w ciąży u ginekologa?

Ja pierwszą wizytę odbyłam między 7-8 tygodniem w ciąży, dzień wcześniej zrobiłam test i zaraz po nim udałam się do swojego ginekologa, aby potwierdził ciążę i sprawdził, czy wszystko jest w porządku. Było to nie małe zaskoczenie, ponieważ wczesniej od kilku lat miałam podwyższona prolaktynę i zawsze z mężem baliśmy się, że moga być problemy z zajściem w ciążę, a tu taka niespodzianka!!!:slight_smile:
Szczerze to byłam wtedy tak podekscytowana, że nawet nie wiem o co pytał mnie lekarz:) Dopiero na kolejną wizytę przygotowałam sobie listę pytań:)

Podejrzewasz, że jesteś w ciąży? Sprawdź, kiedy najlepiej udać się na pierwszą wizytę do lekarza oraz jak powinnaś się do niej przygotować.

Ja podobnie miałam tak wysoką prolaktynę że nie sądziłam że uda mi się zajść w ciążę :slight_smile:

Ja pierwszą wizytę odbyłam w 3 tygodniu :slight_smile:
I też miałam ogrooomnie wysoką prolaktynę. Po 4 latach starań się udało :slight_smile:

Pierwszą wizytę mojej 3 ciąży odbylam w 7 tyg ciazy. Lejarz wykonal badanue pochwy oraz zrobil mi USG. Niestety nie byla to przyjemna wizyta. Okazalo się że jest pecherzyk ciazowy ale pusty i jego wielkość wskazywala na 5 tydzień ciąży a nie 7. Do tego mialam plamienia. Lekarz przepisal progesteron i kazal zgłosić sie na wizytę za 2 tyg. 2 tyg. Czekania byly straszne jak wybil dzień wizyty to nie moglam sie doczekać 13. Na szczęście okazalo sie ze ciąża sie rozwinęła i że jest wszystko ok.

u mnie pierwsza wizyta byla w 7 tc i zobaczylam a raczej uslyszalam bicie serdusza mojej fasolki bezcenne uczucie !

Moja pierwsza wizyta była tak naprawdę wizytą u Pani endokrynolog specjalizującej się także w leczeniu niepłodności. W takim też celu miała zostać przeprowadzona z racji tego, że dość długo nie mogłam zajść w ciążę a wyniki nie były najlepsze. Do Pani doktor trafiłam na skonsultowanie wyników, podejrzewałam wtedy, że jestem w ciąży i podzieliłam się z nią tą wiadomością. Pani doktor zrobiła USG wtedy po raz pierwszy ujrzałam moje dziecko, które wyglądało jak groszek. Jestem już w 21tc a on chyba do końca pozostanie tym groszkiem, którego ujrzałam na pierwszym USG

Ja pierwsza wizyte miałam w 6 tygodniu w celu potwierdzenia ciąży . Lekarz mnie zbadał , zrobił usg , wypisał badania i wyznaczył kolejny termin wizyty za 2 tygodnie z badaniami gdzie również zrobił USG , zbadał , założył karte ciąży i wysłuchał moich wątpliwości

nie ma co wybierać się za wcześnie do ginekologa, bo może się okazać że jeszcze nic nie widać. Wydaje mi się ze najlepiej ok 2 -3 tyg po spodziewanej miesiączce, wtedy można już zobaczyć bijące serduszko

Ja robiłam badania w 7 tygodniu i już usłyszałam serduszko <333 Mój ginekolog Jankowski z Feminy wszystko mi wytłumaczył na pierwszym spotkaniu i prowadził potem całą ciążę, DZIEWCZYNY WYBIERAJCIE SPRAWDZONYCH GINEKOLOGÓW!

Jak tylko się dowiedziałam z testu, że jestem w ciąży poszłam do nieznanego mi lekarza prywatnie, t ojak on mnie nastraszył to była masakra.

moje pierwsze wizyty miały miejsce w okolicy 6 tyg ciąży, na obu słyszałam i widziałam bijące serduszko :slight_smile:

Ja pierwszy raz akurat poszłam, gdy wyszedł mi pozytywny test ciążowy. Ogólnie miałam cytologię, usg i badanie na fotelu wziernikiem i palcami. Ginekolog pytała o ostatnia miesiączkę i to chyba w sumie tyle.

https://medycznie.com.pl/kategoria/ginekologia/wzierniki/

Badanie wykonuje się takim wziernikiem.

Bardzo fajnie napisana porada, kilka najważniejszych pytań z rzetelnymi odpowiedziami. Dodam od siebie, że warto zabrać ze sobą dokumentację z poprzedniej ciąży, gdy były jakieś "komplikacje" , zwłaszcza na badania prenatalne, bo to tez będzie uczulało lekarza w razie jakiś wątpliwości. 

Paulina poruszyłaś ważną kwestię - jeśli były wcześniejsze poronienia, problemy z zajściem w ciążę czy też trudności w trakcie ciąży - ważne jest, aby dokumentację pokazać lekarzowi już na pierwszej wizycie, aby wiedział jak od razu pokierować pacjentkę. 
Na pierwszą wizytę poszłam zaraz po pozytywnym teście ciążowym - właśnie ze względu na problemy z poprzednimi ciążami, choroby tarczycy i trombofilię. Wolałam od razy być pod właściwą opieką i z właściwymi lekami. 

Też poszłam zaraz po teście żeby potwierdzić ciążę 

Ja też po teście zarejestrowałam się od razu na wizytę u ginekologa, ale czekałam chyba z 3 tyg, akurat był 7 tydzień wtedy. 

Oj tak ja zawsze na pierwsza wizytę USG po dodatnim teście zabieram ze sobą wynik badania genetycznego po poronieniu. Dzięki niemu też mam badania prenatalne za darmo, więc zawsze pamiętam by je dostarczyć 

Lekarz prowadzący musi znać cała.historie ciążowa żeby wiedzieć co i jak dobrze poprowadzić kolejna ciążę. Jakie dodatkowe badania zlecić itp.

Mój lekarz tylko spytał czy było coś nie tak w trakcie pierwszej ciąży. Tak to prowadził normalnie kolejna ciążę.