Jak wygląda u Was Wielkanoc?

Po majonez wpadnę koniecznie :joy:
A sernik robiłam wczoraj nawet, wrzucam przepis Wam :yum:

2 polubienia

O ten ser jest najlepszy do sernika❤️

1 polubienie

To ja nawet większość marchewek zjem sama :face_with_peeking_eye: zawsze je uwielbiałam :speak_no_evil: @chloria w wiadomościach też mówią cały czas o tym , że ma być zimno :confused: a dzisiaj u nas 6 stopni i bez słońca kolejny dzień, jedynie dobre , że nie pada . Oo mniam, ja się zastanawiam czy zrobić z rosa czy lotusa :smiley: @ironiczniepateyczna też go lubię ! :star_struck:

1 polubienie

Robisz dokładnie tak jak ja robię. To żeby nie obierać warzyw przed ugotowaniem nauczyła mnie teściowa bo wcześniej obierałam. Też uważam że takie warzywa ugotowane w skórce lepiej smakują

1 polubienie

I po ugotowaniu je obierasz ?

1 polubienie

Wczorqj widzialam artykuł "zima powraca z przytupem " :roll_eyes::roll_eyes::roll_eyes: mam nadzieje , ze to sciema , bo juz tak fajnie sie zrobilo

Jak ostygną to obieram :partying_face:

1 polubienie

Tak obieram jak wystygną :upside_down_face:

2 polubienia

Spróbuj ugotowac razem i obrac po ostudzeniu :smiling_face_with_three_hearts: zobaczysz, że to zupełnie inny smak.

A co u Was wklada się do koszyczka wielkanocnego ? Chodzicie na święcenie pokarmów ?

U nas w koszyczku jajka malowane barwnikami, kiełbaska, chlebek, babeczka, jakieś czekoladowe jajeczko lub zajączek, sól, pieprz.

Ja chodzę, w tym roku pierwszy raz z bobo. Ja daje chleb, jajka, pasztecik mój, kiełbasę, jakiś owoc, sól i pieprz no i baranka którego piecze moja szwagierka :smiley: czasem jak mam to daj jakieś jajko czy królika z czekolady

My chodzimy i dajemy jajka, kielbaska, chlebek, babeczka ,masełko , sol pieprz :slight_smile: dzieci maja swoje małe koszyczki z jajeczkami z czekolady :see_no_evil:

1 polubienie

Oo widzisz to ja nie słyszałam nic jeszcze o kozie aż do teraz😄
@Mamuska357 oj tak mają zupełnie inny smak o wiele lepszy niż te obrane przed .
@asiam1 mi mąż mówił że jeszcze ma sypnąć śniegiem

Sama w to nie wierzyłam dopóki niespróbowanie przed i po :smiling_face:

U mnie jajeczka (często barwione w cebuli), kiełbaska, chleb, ciasto, sól, pieprz, woda, chrzan, masełko i czekoladowe jajka oraz baranka🐥
I dużo bukszpanu do dekoracji :hatched_chick:

3 polubienia

Ja też jajka barwie cebula albo naklejam takie szpecjalne ozdoby za pomocą gorącej wody

1 polubienie

Ja też tak zawsze robię. Wrzucam nieobrane a później skórka z marchewki schodzi praktycznie sama tak samo jak ziemniaków

Oooo nie słyszałam nigdy żeby owoce świecić
U nas w koszyczku chleb, wędliny, chrzan, sól, pieprz, jajka i u nas jeszcze buraczki tarte święcimy bo lubimy do żurku dodać.

A u was gotujecie żurek wielkanocny czy dzielicie się po prostu tym co w koszyczku?

1 polubienie

U nas śniadanie wielkanocne - to co w koszyczku+salatki, wędlinki, jajka faszerowane itd :hatched_chick:
A na obiad to śląski łobiod - rosół, rolada, kluski i modro kapusta :heart:

To tak jak unie jajka barwie w cebuli i potem wydrapywanka , moja mama zawsze piękne robi pisanki ja takiego talentu niestety nie mam .
@Karcia u nas ćwikłę do kieliszeczka sie wkłada.

U mnie też zawsze w kieliszku a i jeszcze ocet święcimy

Ooo nie! Tylko nie to :frowning: @magdap_96 @chloria @Mamuska357 @Karcia spróbuję tak , dziękuję za rady :smiley: