Po majonez wpadnę koniecznie ![]()
A sernik robiłam wczoraj nawet, wrzucam przepis Wam ![]()
O ten ser jest najlepszy do sernika❤️
To ja nawet większość marchewek zjem sama
zawsze je uwielbiałam
@chloria w wiadomościach też mówią cały czas o tym , że ma być zimno
a dzisiaj u nas 6 stopni i bez słońca kolejny dzień, jedynie dobre , że nie pada . Oo mniam, ja się zastanawiam czy zrobić z rosa czy lotusa
@ironiczniepateyczna też go lubię ! ![]()
Robisz dokładnie tak jak ja robię. To żeby nie obierać warzyw przed ugotowaniem nauczyła mnie teściowa bo wcześniej obierałam. Też uważam że takie warzywa ugotowane w skórce lepiej smakują
I po ugotowaniu je obierasz ?
Wczorqj widzialam artykuł "zima powraca z przytupem " ![]()
![]()
mam nadzieje , ze to sciema , bo juz tak fajnie sie zrobilo
Jak ostygną to obieram ![]()
Tak obieram jak wystygną ![]()
Spróbuj ugotowac razem i obrac po ostudzeniu
zobaczysz, że to zupełnie inny smak.
A co u Was wklada się do koszyczka wielkanocnego ? Chodzicie na święcenie pokarmów ?
U nas w koszyczku jajka malowane barwnikami, kiełbaska, chlebek, babeczka, jakieś czekoladowe jajeczko lub zajączek, sól, pieprz.
Ja chodzę, w tym roku pierwszy raz z bobo. Ja daje chleb, jajka, pasztecik mój, kiełbasę, jakiś owoc, sól i pieprz no i baranka którego piecze moja szwagierka
czasem jak mam to daj jakieś jajko czy królika z czekolady
My chodzimy i dajemy jajka, kielbaska, chlebek, babeczka ,masełko , sol pieprz
dzieci maja swoje małe koszyczki z jajeczkami z czekolady ![]()
Oo widzisz to ja nie słyszałam nic jeszcze o kozie aż do teraz😄
@Mamuska357 oj tak mają zupełnie inny smak o wiele lepszy niż te obrane przed .
@asiam1 mi mąż mówił że jeszcze ma sypnąć śniegiem
Sama w to nie wierzyłam dopóki niespróbowanie przed i po ![]()
U mnie jajeczka (często barwione w cebuli), kiełbaska, chleb, ciasto, sól, pieprz, woda, chrzan, masełko i czekoladowe jajka oraz baranka🐥
I dużo bukszpanu do dekoracji ![]()
Ja też jajka barwie cebula albo naklejam takie szpecjalne ozdoby za pomocą gorącej wody
Ja też tak zawsze robię. Wrzucam nieobrane a później skórka z marchewki schodzi praktycznie sama tak samo jak ziemniaków
Oooo nie słyszałam nigdy żeby owoce świecić
U nas w koszyczku chleb, wędliny, chrzan, sól, pieprz, jajka i u nas jeszcze buraczki tarte święcimy bo lubimy do żurku dodać.
A u was gotujecie żurek wielkanocny czy dzielicie się po prostu tym co w koszyczku?
U nas śniadanie wielkanocne - to co w koszyczku+salatki, wędlinki, jajka faszerowane itd ![]()
A na obiad to śląski łobiod - rosół, rolada, kluski i modro kapusta ![]()
To tak jak unie jajka barwie w cebuli i potem wydrapywanka , moja mama zawsze piękne robi pisanki ja takiego talentu niestety nie mam .
@Karcia u nas ćwikłę do kieliszeczka sie wkłada.
U mnie też zawsze w kieliszku a i jeszcze ocet święcimy
Ooo nie! Tylko nie to
@magdap_96 @chloria @Mamuska357 @Karcia spróbuję tak , dziękuję za rady ![]()