Jak wygląda u Was Wielkanoc?

@Magdallenka0897 może takie tradycje były ma Lubelszczyźnie, starsi ludzie tak robili właśnie u mnie w rodzinie . Ale dobrze że już tego nie ma po już dawno mnie nikt smierdziuchami nie popryskał🤣
Co do pasty to moja córka uwielbia i sama sobie casem robi , co prawda nie jest idealnie zrobiona ale taka właśnie jest super , bo sama próbuję coś zrobić :blush:

U mnie to musimy się zastanowić którą tradycjne przyjmujemy :wink:
Ja pochodze z północnej wielkopolski i zajączek tam jest w niedzielę. Zawsze po śniadaniu dzieci szły do ogrodu i szukały prezentów.
Teraz obecnie mieszkam na południu wielkopolski i tutaj zajaczek jest w czwartek!! To był dla mnie mega szok, chociaż jak mówiłam że u mnie w domu byl w niedzielę patrzyli na mnie jak na ufo :rofl:

A jedzonko praktycznie zawsze to samo
Żurek, mazurek, sernik, biała kiełbasa, sałatka jarzynowa itp.

U mas w sobote z koszyczkiem a w niedzielę śniadanko wielkanocne. Prezentów dzieciaki z rodziny nie dostają tylko jakieś slodycze. Chowanie w ogrodzie jajek też jest.
Jajeczka do poszyka robię zawsze w barwnikach i od kilku lat robie z efektem metalicznym :slight_smile:
Z potraw to zawsze jest sałatka jarzynowa, jajka z majonezem, jakies mieska pieczone, biała kiełbasa, żurek, babka cytrynowa i sernik.

U Nas nie m żadnych prezentów czy szukania jajeczek. Nigdy nie bylo…
Ale jak corka podrośnie to pomyślę nad wprowadzeniem tej tradycji :slightly_smiling_face:.
My w sobotę ze święconką. W niedzielę wspolne śniadanie i obiad.a w poniedziałek tradycyjne polewanje wodą.

U nas zajączek zawsze coś przynosi córce :rabbit: Do tego robimy poszukiwanie słodyczy – jak jest ładna pogoda to w ogrodzie, a jak nie to w domu :crazy_face:
Jeśli chodzi o ciasta, to u nas co roku muszą być: sernik Oreo i sernik z masą kajmakową :smiling_face_with_three_hearts:
Z jedzeniem za bardzo nie szaleję, bo święta spędzamy głównie poza domem. U siebie robię tylko roladę serową i jakąś sałatkę :hugs:

U nas barwniki :grinning: ale w tym roku wgl chcę spróbować zrobić takie jajka z obwódka, widziałam na fb jakiś przepis jak to zrobić i mega mi się spodobało :

@Magdallenka0897 - u nas królowa jarzynowa z jabłkiem, fajny taki dodatek to jablko 🩷

2 polubienia

Ja za jarzynową nie przedpadam, zjem ale to nie jest dane które sama zrobię i zjem z przyjemnością. W tym roku jedziemy na gotowe ale myślę że jak synek będzie starszy 2-3 lata to będziemy w domu spędzać Wielkanoc. Wtedy skuszę się na jarzynową ale z pieczonych warzyw- chyba rozkoszny rok temu wrzucał przepis

1 polubienie

Uwielbiam od niego przepisy - ale jeszcze jego jarzynowej nie robiłam. Za to jestem wielką fanką jego ciasta pomarańczowego i tarty mango, no i króla serników - SERNIKA BASKIJSKIEGO :heart:

1 polubienie

Ciasta pomarańczowego ani tarty mango nie robiłam jeszcze, ale zrobię na pewno. Tylko z racji ograniczenia słodkiego poczekam aż będziemy mieli gości żeby nie zjeść całego ciasta z mężem w jeden dzień :see_no_evil:

1 polubienie

Dino :slight_smile:

2 polubienia

Też byłam właśnie i je widziałam :cherry_blossom: Do tego piękne kubeczki, doniczki i talerzyki na jajka :hatching_chick:

1 polubienie

Hehe sałatka jarzynowa u kazdego smakuje inaczej :smile: u mnie groszek zielony konserwowy, jabłko, i bez selera i pora. Ale pora surowego dajesz?
@Patrycjaw25 bo to musiały być te najtańsze perfumy :smile: to w sklepie na wsi się kupowało,za 10 zł maks

Tak, surowego - bardzo drobno pokrojonego :sweat_smile:

U mnie Wielkanoc wygląda tak, że w święta zawsze jesteśmy u rodziny męża albo mojej. Ja przed świtami staram się zrobić generalne porządki w tym mycie okien (mąż ma takie zwyczaje :rofl:) Zawsze coś przygotowuje kulinarnie więc pewnie upiekę pasztet, mazurka. No i zobaczę co jeszcze będzie potrzebne. No i oczywiście przygotuję koszyczek do święconki. Moja szwagierka piecze baranki wielkanocne z Babki to napewno taki się znajdzie w koszyczku

1 polubienie

I on nie chrupie w tej sałatce? :crazy_face: W sumie cebula też jest twarda. A smak się różni bardzo od takiej z cebulą?

Dla mnie jest lepszy smak, nie taki ostry. I nie chrupie :sweat_smile:

1 polubienie

No to u mnie :carrot:, :potato:, korzeń pietruszki, seler, ogórek kiszony, :onion:, :apple: , :egg: ugotowane. U męża w rodzinie nie ma cebuli jabłka i jajka ale jest groszek konserwowy.

2 polubienia

Niektórzy to dodają szynkę w kostkę do środka jarzynowej :smiley_cat:

A to też słyszałam :smiley: no i ja nie dodaje cebuli bo nie lubię

To z szynką to jak obiad już :smile:

1 polubienie