Jak wygląda u Was Wielkanoc?

Narobilyscie mi ochoty na sałatkę :see_no_evil::rofl:

1 polubienie

A u mnie jest wszystko to co wymieniłas i jeszcze groszek konserwowy. Dlatego u każdego sałatka jarzynowa smakuje inaczej.
A robicie jajka faszerowane?

1 polubienie

Oczywiście - to podstawa :sweat_smile:
Ja uwielbiam nadziewane z tego przepisu :mushroom:‍:brown_square::arrow_down:

2 polubienia

U nas też groszek ! :smiley: I moja mama dodaje cebule a ja robię bez cebuli :smiley:

Ja kiedyś robiła z jajek kurczaki. O coś takiego

4 polubienia

Uwielbiam z tego przepisu jajka. Moja mama je robi zawsze na święta. Ale ja się nigdy nie podjęłam zdobienia ich przez tą zabawę ze skorupkami jajek. Chyba że masz jakiś fajny patent jak przepołowić skorupkę żeby się nie rozwaliła ?

1 polubienie

O zainteresowałas mnie tartą mango i ciastem pomarańczowym. Podeslesz przepis?
A jarzynowa u mnie to marchew, pietruszka, seler, kukurydza, ogórek kiszony, jajka … i majonez kielecki :sweat_smile: a u teściowej jeszcze była kiedyś cebulą i jabłko ale nie wiem czy dalej taką robi.

1 polubienie

Byłam dziś w dino i mają sporo wielkanocnych gadżetów, miałam kupić taki fajny talerz na kajka ale już widziałam niezadowoloną minę męża że znowu coś kupiłam a nie ma gdzie tego trzymać :laughing: i stwierdziłam idę z tamtąd​:rofl:
@daga1271 dokładnie to takie perfumy🤣 i na wielkanoc też zawsze dowozili takie małe buteleczki z perfumkami na śmingusa właśnie co jak się otworzyło to zapach jak octanisept do dezynfekcji🤣
@Mamuska357 to u mnie taka sama salatka jak u ciebie ale i groszek jest też :smile: dokładnie taka jak u @Karcia :blush:
Teściowa dodaje jeszcze konserwową kukurydze ja wolę bez kukurydzy

1 polubienie

U nas od kilku lat królują owijki :star_struck:

@Magdallenka0897 u nas jarzynowa też z jabłkiem i musztardą do smaku :smiley: cebuli trochę też dodajemy :smiley:

@Patrycjaw25 u mnie też starsze pokolenie takie pomysły z perfumami miało :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth::sweat_smile: właśnie najgorzej bo wyciągali śmierdzące najgorsze jakie były,. fuj :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth: to było okropne :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth: ciotka kiedyś nas tak psikala że po ustach, oczach, dramat, wspominam to okropnie :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth::face_with_peeking_eye: dobrze że już tego nie robi nikt teraz :smiley:

1 polubienie

Hahah czyli widzę nie tylko u mnie taka tradycja była, dokladnie po uszach ,nienawidziłam tego. A potem człowiek smierdział tymi smrodami :see_no_evil: bo wlosy zazwyczaj spryskane były.

3 polubienia

Kurcze pierwszzy raz slysze o takim zwyczaju :speak_no_evil: ale faktycznie tez bym nie chciała pachniec takimi :rofl:

Ale super to wygląda :wink: ciekawe jak smakuje :stuck_out_tongue:

No właśnie żadnego nie mam - metoda prób i błędów :smiley_cat: Ale są tak pyszne że warto się pomęczyć :sweat_smile:

1 polubienie

Proszę bardzo, przepisy :heart::arrow_down::arrow_down::arrow_down:

Tarta mango :mango:

Ciasto pomarańczowe :tangerine:

2 polubienia

@Patrycjaw25 @Mamii

Ojjj ja też pamiętam te cuchnące perfumy czy wody toaletowe. I psikanie albo lanie ich za ucho :sweat_smile:

1 polubienie

U mnie nie było tego zwyczaju :speak_no_evil: tylko wlasnie dyngowanie jałowcem :speak_no_evil:

Tarta z mango brzmi nieźle

1 polubienie

Ale bajka :heart_eyes: chyba się skusze na Wielkanoc zamiast tradycyjnej babki na tą pomarańczowa

1 polubienie

Zaciekawiła mnie ta tarta :face_with_hand_over_mouth::smiling_face_with_three_hearts:

1 polubienie

A jakie robicie farsze do jajek faszerowanych ? Znam z pieczarkami, tuńczykiem i teraz znalazłam przepis z bekonem. Robią któraś?