W zeszłym roku było bosko! ![]()
Nooo tylko ja nie pokorzystalam bo byłam tuż po porodzie
U nas też trochę zamiera ale dla tego że zawsze w tym czasie za zimno na oblewanie , kiedyś było cieplej to po całej wiosce z wiadrami biegali w ten dzień nikt do sklepu pieszo nie szedł bo suchy już nie wrócił
ale jakoś fajnie tak było ![]()
Taaak u nas po osiedlu latali z wiadrami ale wtedy też jakoś tak mi się kojarzy na te święta ciepło było już a nie jak teraz ze czasem nawet śnieg jest
U nas bukszpanem się koszyczki dekoruje i barwinkiem ![]()
@Magdallenka0897 na szczęście lali się na dworze więc nikt nie musiał , ale przebrać koniecznie musiał się bo to tłuszcz i wiesz jak to po zmywaniu naczyń ![]()
@Mamuska357 ja pamiet jak szliśmy do kościoła i stali przed bramą i lali chlopaki niektórzy musieli wrócić do domu spowrotem tacy moksi byli🤣
@ironiczniepateyczna ostatnio wielkanoc jest dość chlodna i aby można się pochorować po takim dyngusie
Tak jest u nas też tak było. To były czasy ![]()
U nas też się dekoruje koszyczek ale tylko bukszpanem
Haha ale jak będą zawsze to wspominać
może W tym roku będzie cieplej chociaż z tą pogodą to ostatnio różnie , cały czas nas zaskakuje ![]()
Ja już nie mogę się doczekać jak będzie tak ciepło że będzie można jechać z małym nad jezioro albo zrobić wieczorkiem grilla w ogródku
@Magdallenka0897 zima była konkretna to może lato tego roku będzie też piękne ![]()
U nas córki szukają słodyczy od zajaczka po całym podwórku u babci w pierwszy dzień świąt. Drugi dzień świąt zazwyczaj jest u teściów ![]()
Z tym szukaniem słodyczy w ogródku to z tego co pamiętam zwyczaj z Francji
Ale też w Polsce się przyjął
Obyś miała rację
chociaż w ciąży wolałabym żeby było chłodniej
u nas dzisiaj piękna pogoda ale jutro niestety 8 stopni i deszcz ma padać
ale nich się wypada co na święta będzie ciepło
@zylciaaaa to u Ciebie jest tak samo jak u nas
i my też zawsze w drugi jedziemy do teściów , ale tak obiad i do domu @ironiczniepateyczna no super sprawa , pamiętam ja lubiłam zawsze szukać to ja to też radość dla naszych dzieci ![]()
Tak mi się właśnie wydawało że to szukanie prezentów pochowanych od zajączka to nie nasze tradycje z Polski tylko tak jak Halloween zapozyczone
Uwielbiam takie “aktualizacje” roznych tradycji . Bardzo podoba mi sie pomysl z tym szukaniem slodyczy czy jajek w ogrodzie . Tak samo jak elf psotnik na bozenarodzenie
tez nowosc a jednak sprawia tyle radosci .
Ah i halloween tez kocham ![]()
I to takie zaskakujące jest , że u każdego inaczej ![]()
Dla dzieciaków to fajna sprawa
zawsze to dodatkowo atrakcja
U nas szukanie jajek obowiazkowo
ja tego w dzieciństwie nie mialam ale synowi robie i nawet moja mama podłapala i jak jedziemy do niej ma obiad to w ogrodzie u niej tez sa rozne rzeczy pochowane ![]()
Muszę pogadać z teściową i może też takie rzeczy w ogrodzie wprowadzimy…. Tylko nie wiem czy w tym roku będziemy u niej na święta czy ona przyjeżdża do nas
Niektóre są naprawdę fajne, choć wiele staropolskich tradycji też ginie z każdym rokiem.
Koniecznie zróbcie tak, a tym bardziej jak będzie ładna pogoda i zobaczycie ile radości jest w szukaniu ![]()
i oczywiście dajcie później znać ![]()