Bardzo fajne rady, warto przeczytać ;)
Rozstępy to częsty problem przyszłych mam. Co robić, aby się nie pojawiły? Podpowiadamy, jak powstrzymać rozstępy w ciąży.
Fajna porada :)
Warto próbować ale czy uda się uchronić to druga kwestia. Bo nie zawsze wszystkie metody jakie wypróbujemy pomoga
Generalnie jeśli kobieta ma tendencję do pojawiania się rozstępów, np. wynikających z genetyki, to się niestety nic na to nie poradzi. Aczkolwiek warto pamiętać, że rozstępy biorą się głównie z szybkiego nabrania masy w krótkim odstępie czasu. Skóra nie jest przygotowana na taki "szok" dla organizmu, nie jest na tyle elastyczna, by móc się mega super rozciągnąć. Oczywiście warto te skórę nawilżać, by ją trochę uelastycznić. Zawsze mniejsze ryzyko pojawienia się rozstępów. W pierwszej ciąży przytyłam 23 kg i rozstępy wyszły wszędzie, na brzuchu, piersiach, udach, łydkach, wszędzie. W drugiej ciąży przytyłam 13 kg i ani jednego rozstępu.
Otóż to lepiej zapobiegać niż leczyć chociaż z rozstępami różnie może być. Nawet jeżeli nawilżamy odpowiednio skórę to jeżeli mamy takie skłonności genetyczne to raczej nie uda nam się ich powstrzymać ale możemy zminimalizować ich występowanie więc uważam że warto. Dobrze byłoby być w tym też systematycznym i konsekwentnym a z tym u mnie było już trochę gorzej niestety. Rozstępy pojawiły się już na końcówce koło pępka na szczęście nie są one duże i jakoś bardzo widoczne
Przydatna porada.
Dużą rolę odgrywa genetyka.Ja mimo tego,że w obu ciążach nie przytyłam dużo to rozstępy i tak się pojawiły tzn.w pierwszej bo w drugiej nie pojawił się żaden dodatkowy.
Jednak dziewczyny warto próbować zapobiegać;) wiadomo, że nie zawsze się udaje, ale zawsze jest iskierka nadziei, że może jednak
Gugus wiadomo ;) jak to mówią lepiej zapobiegać niz leczyć ;)
Przydatny artykul, dużo moich koleżanek narzeka na rozstępy po ciąży,ja naszczescie jestem po dwuch ciążach i nie mam rozstępów , myślę że dużo zależy tu od genetyki , moja mama jest szczuplutka i my 3dziewczyny ja i moje dwie siostry również i każda z nas jest po dwuch ciążach i nie mamy rozstępów a moja mama jest po 5ciazach i również nie ma żadnych rozstępów, także na pewno dużo zależy od genetyki, ja skórę brzucha smarowalam tylko olejkiem z bambino albo balsamem z ziajki i niczym więcej i to tak sporadycznie, oczywiście jak pisze w artykule nie jadłam żadnych fasfodow , jadłam dużo owocow , warzyw i piłam bardzo dużo wody..
Ja miałam takie dwie małe kreski na brzuchu i znikały po serum perfecta na rozstępy... Pojawiały się jak nie używałam, znikały jak smarowałam się tym serum i tak w kółko hah...
Zapobiegać na pewno warto.Dobra pielęgnacja i dbałość oraz systematyczność wspomogą to aby skóra była jędrna i podatna na rozciągnięcia.
Polecam kolagen na rozstępy i blizny. Bardzo fajnie nawilża i zwiększa napięcie skóry.
Ania kolagen naturalny budulec skóry więc na pewno warto to stosować ;)
Ja na blizny polecam Kelo-cote bardzo dobry żel i świetnie rozmiękcza.
Moniczka rozmiękcza?
Ja na szczęście uniknęłam rozstępów w pierwszej ciąży, teraz jestem na końcówce drugiej i jak na razie nic nie ma. W obydwu ciążach smarowałam się olejkiem z babydream na przemian z bio Oil. �
Aneczka,tak, rozmiękcza.Blizna nie robi się taka twarda.
Ja tez na zmiane stosuje babydream i bio oil ;) ale widze ze po bio oil sa lepsze efekty skora jest nawlizona i jedrna przez dluzszy czas ;)
Moniczka ale tylko rozmiękcza czy też rozjaśnia?