Jakie kremy polecacie na rozstępy?

Marta i super tylko uważaj z czarną herbatą w ciąży bo za dużo jej może szkodzic lepiej owocowe pić np :slight_smile:

Polecam Bio Oil, dostałam w prezencie na początku ciąży, jest wydajny, ładnie pachnie i przede wszystkim skuteczny.

Słyszałam że firma palmers ma świetne kosmetyki na rozstępy. Są rekomendowane przez Naczelną Radę Pielęgniarek i Położnych więc myślę że są też bezpieczne.

Z kolei dobre opinie słyszałam o bielendzie i cenowo fajnie wychodzi też

Ja używam serum zapobiegające rozstępom z Lirene “Będę Mamą”, używałam go też w pierwszej ciąży i żadnych rozstępów nie miałam, więc polecam :slight_smile:

To kwestia bardzo indywidualna czy rozstępy się pojawią, ma na to wpływ bardzo wiele czynników m.in genetyka, zła dieta, gwałtowny lub duży przyrost na wadze. Można oczywiście próbować przeciwdziałać ich powstaniu przez:

• utrzymanie prawidłowej wagi w ciąży, niedopouszczając do zbyt dużego przyrostu masy ciała;
  • utrzymanie zbilansowanej diety - zdrowa skóra jest mniej podatna na powstanie rozstępów;
  • ćwiczenia w ciąży - jeśli nie ma przeciwwskazań; - masaż skóry oraz naprzemienny prysznic z ciepłej i chłodnej wody (masaż brzucha należy wykonywać bardzo delikatnie, należy również omijać okolice brodawek);
  • stosować środki nawilżające kremy, balsamy dedykowane dla kobiet ciężarnych, natomiast może to być również oliwka dla dzieci. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że w pierwszej ciąży przytyłam 13kg i rozstępów nie miałam, stosowałam tylko oliwkę. Teraz w drugiej ciąży stosuję balsam Mustela maternity, ale jestem też na diecie cukrzycowej i nie zauważyłam u siebie rozstępów, myślę więc że w dużej mierze dbanie o siebie, ciało ma na to ogromny wpływ.
    Dodam, że ze względu na twardnienie brzucha zdecydowałam, że całkowicie zrezygnuję z wcierania balsamu na brzuchu. Nakłam go na dłoń i delikatnie dotykam skóry brzucha. Utrzymanie ciąży i zdrowie dziecka jest dla mnie priorytetem.

Ja w ciąży też sporo piłam ,a teraz to czasami wypije jedną dwie herbaty . I skóra nie dość że wiotka to jeszcze gdzie nie gdzie sucha .

W mojej rodzinie rozstępy niestety są genetyczne. Już w nastoletnim wieku pojawiły się u mnie na biodrach i udach, dlatego wiedziałam, że w ciąży lub po ciąży z pewnością również się pojawią. Oczywiście może mieć wpływ na to wiele czynników, dlatego uważam, że warto zdrowo się odżywiać i dbać o skórę w czasie ciąży i nawilżać ją. Smarowałam się na początku bio-oilem, ale dla mnie był jakoś za tłusty i kleił się do ubrań, więc zmieniłam na krem sexi mama z firmy Bielenda przeciw rozstępom. Byłam zadowolona. Fajnie nawilża skórę i nie kosztuje krocie i mam wrażenie, że zminimalizował ilość rozstępów do minimum. Dodatkowo wykonywałam sobie peeling enzymatyczny i brałam prysznic- ciepło-zimną wodą na przemian, kończąc na zimnej. Praktycznie całe lato chodziłam z brzuszkiem, więc taki prysznic był fajną ochłodą w upalne dni :slight_smile:

A ja ostatnio poszłam do kosmetyczki bo ona też sprzedaje kosmetyki których używa i wiecie co mi polecila mocno rozgrzewający a wiecie ja w 9 miesiącu i go nie kupiłam bo dziwne mi się to wydawało . Myślę że takie silnie rozgrzewające nie są bezpieczne

Monka nie wolno gorącej kąpieli więc raczej mocno rozgrzewajacego też nie.

Monka ale maść rozgrzewająca na rozstępy? Nigdy o takiej nie słyszałam. Jedynie o rozgrzewającej maści końskiej na wszelkiego rodzaju bóle mięśni i stawów. Nie jest ona lekiem, ale nie należy jej stosować w trakcie ciąży gdyż nie jest do końca znany jej wpływ na ciążę. Do gorącej kąpieli myślę, że nie ma co tego porównywać bo to na dobrą sprawę dwie różne kwestie. Nie zmienia to faktu, że w ciąży rozgrzewającej maści bym nie polecała stosować. Ewentualnie po wcześniejszej konsultacji tego z lekarzem, który zapoznał się z jej składem.

Dominika w ciąży nie można rozgrzewajacych maści niestety.

Aiisa napisałam, że nie należy jej stosować bo nie jest do końca znany jej wpływ na ciążę :slight_smile:

Ja polecam Bio Oli

JA stosowałam bio Oil, i bielende.

Ja używałam bio oli i innych kosmetyków. Ale rozstępy są uwarunkowane genetycznie. Więc jak ktoś ma skłonność to nawet najdroższy i skuteczny kosmetyk nie pomoże.

Dominika tak tak ale mówię że nie można bo to wiem od lekarza w ciąży jedynie chłodzące maści można:) miałam ból stawów czy coś takiego i mi przepisał właśnie maść ale mówił że tylko chłodzące wchodzą w grę i to nie wszystkie np traumon można tyle że zależnie od trymestru :slight_smile:

Ale warto też stosować kremy

Kasia kremy na rozstępy czy balsam aby nawlizyc zdecydowanie warto stosować ale rozgrzewajacych nie powinno się w ciąży stosować

No ja dlatego nie kupiłam .choć poszłam tam z myślą że jako zakład kosmetyczny coś mi poradzą i właśnie radziła najpierw tym rozgrzewającym a potem kolejnym bo niby tak się łatwiej przyswajają składniki co pewnie jest prawda ale w tym stanie nie zaryzykowałam.