Jakie macie noworoczne postanowienia na 2026?

Ja mam tak z babcią, właśnie dostałam od niej kawałek kury i perliczki, więc chyba jutro będę robić z tego rosołek :smiling_face_with_three_hearts:

@Muszka moja teściowa też sporo sadzi i potem mamy od niej i ziemniaki i cukinię i dynie i ogórki :slight_smile: w tym roku urosly u nich super arbuzy. Tesciu ma też winogorno i borówki i 2 brzoskiwnie :slight_smile: takze zawsze trochę tych naturalnych owocow i warzyw mamy.
No i maja tez kury wiec swieze jajka mamy na biezaco.

Mój mąż też chce wędzić wędliny, może na wiosnę zrobi wędzarnię bo podpatrzył że każdy sąsiad ma :joy:

Też lubię takie swojskie wyroby , niestety my nie mamy dobrego dostępu do tego . Nikt się tym nie zajmuje, jedynie co wujek nam ryby wędzi , uwielbiam przez niego uwędzone ryby :smiling_face::smiling_face::smiling_face:

Co to znaczy drzewka owocowe kolumnowe?
Trochę mam styczności z ogrodnictwem ale z takim określeniem się nie spotkałam :sweat_smile:
@Kalusia161 @Magdallenka0897 musicie koniecznie spróbować jeżeli lubicie sery i innego rodzaju nabiały :slight_smile: nie każdemu podchodzi akurat konsystencja, mój mąż niestety nie lubi :confused:
@Wesola95 niby raczkująca ogrodniczka a wybrałaś sobie chyba najbardziej wymagające warzywa do uprawy :sweat_smile:
Nie wiem jak dużo masz miejsca, ale mało wymagająca jest cukinia, cebula z własnym szczypiorkiem, dynia, fasolka szparagowa czy bób, seler naciowy, burak - to chyba urośnie wszędzie i bez większych wymagań.
Ogórki, to różnie, bo i zaraza je lubi, marchew, pietruszka, rzodkiewka to wszelkie szkodniki, myszy lubią :confused:
@Efektdomi u nas w tym roku pomidory też szlag trafił, pełno zielonych na krzakach a zaraza je wzięła. W tym roku to plaga, chyba większość miała z tym problem, ale głównym winowajcą była pogoda.
@Muszka @Kalusia161 też mam to szczęście że dużo rzeczy mamy swoiskich, owoce, warzywa, jajka czy drób. Teraz takie wiejskie rzeczy to jak na wagę złota.

1 polubienie

My na zakładzie mamy dużo terenu , i jedna z pracownic Robi Ogródek , i wiesza ilość zawsze nam oddaje . Tak że na codzień mam tego na prawdę dużo :smiling_face: zapasy na zimę też z tego porobiłam :smiling_face::smiling_face:

Ooooo ale macie super w takim razie z nią :slight_smile:

W tym roku mam jedno, dość przewrotne postanowienie noworoczne: przestać planować wszystko co do minuty :mantelpiece_clock:
Zamiast list, harmonogramów i „muszę”, wybieram uważność i radość z chwili. Chcę bardziej być niż gonić — łapać małe momenty szczęścia, doceniać to, co jest tu i teraz, nawet jeśli nieidealne - dobrze wykorzystać czas urlopu macierzyńskiego :heart:

Nowy Rok niech nauczy mnie luzu, zaufania do życia i tego, że czasem najlepsze rzeczy dzieją się wtedy, gdy pozwolimy im po prostu się wydarzyć :heart::heart::heart:

Drzewka owocowe kolumnowe nie mają rozrośniętych gałęzi po bokach, a owoce rosną przy pniu. Są niskie bo max 2-3 metry i można je gesto sadzić więc idealnie się sprawdza jak jest mało miejsca. My akurat chcieliśmy drzewka owocowe w rogu działki więc wybraliśmy takie które nie będą dawać cienia na działkę sąsiada, bo ma za płotem ogródek warzywny, a wcześniej mieliśmy drzewko kolumnowe na tarasie jak mieszkaliśmy w bloku i nawet w doniczce dawały radę i mieliśmy owoce :smiley:

Ooo, to fajnie masz :smiling_face::smiling_face: fajnie mieć taki ogródek

A co macie konkretnie? Jabłka, wiśnie?

@MamaKins @asiam1 pisały jeszcze i cytrynach w miodzie, a apropo takich kwaśnych owoców to polecam zasadzić owoc pigwowca, nie dość że jak kwitnie to krzak pięknie wygląda to i owoc ma wiele korzyści! :blush:

Sadziliśmy dopiero w tym roku więc jeszcze owoców nie było, mamy 2 drzewka jabłoni, 2 gruszy, wiśnie, śliwę i brzoskwinie. W sklepie w wyborze odmian pomagał nam czat GPT :joy: totalnie nie znam się na drzewkach owocowych i odmianach, a okazuje się, że niektóre odmiany są samozapylające, a niektóre potrzebują innego drzewka owocowego w pobliżu żeby były owoce. Dlatego mamy po 2 drzewka jabłoni i gruszy, a reszta po jednym drzewku, bo chat gpt napisał nam które odmiany z dostępnych w sklepie są samozapylające :smiley:

1 polubienie

Ty to widze; że zakupy zawsze po konsultacji z chatem jak mój mąż :rofl: no ale fakt, lepiej zapytac niz pozniej przez pare sezonów zastanawiać sie czemu te drzewka nie owcuja :sweat_smile:

Ale to jest prawda, moi rodzice kupili tak jabłonki, miały być normalne, a tu jakaś różowa odmiana, która daje malutkie owocki i nikt nigdy nie odważył się spróbować :joy::joy:

Haha tak, dużo konsultuję z chatem gpt :joy: przeze mnie mąż też już zaczął :joy: np chat zaprojektował nam nasadzenia wzdłuż ogrodzenia i zrobił wizualizacje, rozpisał mężowi plan treningowy :smiley: Ale czasami trzeba brać poprawkę na to co chat pisze bo czasami pisze głupoty

Robiło za drzewko ozdobne :face_with_hand_over_mouth:.

@SylwiaMK mój mąż jest rodzinnym projektantem z chatem gbt :rofl::rofl: ostatnio chciałam drzwi do wiatrołapu takie szklane loftowe i takà mi wizualizacje zrobił, że pokaxaliśmy „projekt” Panu co ma to robići bez problemu ogarnął :smiley:

Miałam problem z wyborem koloru łóżeczka do pokoju synka więc wgrałam w chat zdjęcie pokoju z prośbą żeby mi pomógł jakie będzie bardziej pasować, w poniedziałek mówił, żeby brać drewniane, a we wtorek zmienił zdanie i mówił, że jednak białe będzie lepsze :face_with_peeking_eye::face_with_peeking_eye:

2 polubienia

Haha no tej chat potrafi być niezdecydowany :smiley: na jaki kolor w końcu się zdecydowałaś ?
Mój chat od 2 miesięcy nie ogarnia że już nie jestem w ciąży, nawet jak sekundę wcześniej zapytałam go o coś związanego z laktacją :see_no_evil:

1 polubienie

To chyba był chat kobieta :rofl: następnym razem popros zeby odowiedziała wersja męska to może nie zmieni zdania :sweat_smile:

1 polubienie

W koszyku miałam drewniany, a ostatecznie wzięliśmy biały :grinning: oba by pasowały, ale jakoś tak pomyślałam, że w przyszłości z niego będzie tapczanik i jakoś tak chyba łatwiej byłoby mi przeorganizować obecny pokój pod białe łóżeczko :grinning: jutro ma być to się przekonam na żywo, a nie tylko z wizualizacji chata :sweat_smile:
Widziałam taki trend, że ludzie pod koniec roku pytają chata jakie najgłupsze pytanie mu zadali w tym roku :sweat_smile:

@Efektdomi Ty chyba też masz białe co nie? I to w sumie też u Ciebie podpatrzyłam, że tez masz biała komodę i drewniane gałki a do tego masz białe łóżeczko i bardzo ładnie to wyglada wiec stwierdziłam, ze to bedzie dobry wybór :grinning: