Kalendarz badań w ciąży

Od momentu pojawienia się dwóch kreseczek na teście ciążowym zaczęłam bardzo dbać i troszczyć się o siebie, m.in. niezwłocznie wybrałam się do ginekologa. Pierwsza wizyta wskazana jest w 7. tygodniu ciąży. Zanim twój maluch pojawi się na świecie, czeka Cię przeprowadzenie wielu badań. Poniżej znajduje się lista badań obowiązkowych oraz zalecanych przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne...

Faktycznie badania w czasie ciąży są niezwykle istotne. Dzięki nim można niezwykle szybko wykryć wady w rozwoju dziecka, lub sprawdzić stan zdrowia mamy. Czasem są one uciążliwe, ale jednak potrzebne. W moim przypadku badanie KTG wykazało że jest coś nie tak z tętnem dziecka. Lekarze zlecili serię innych badań, jednak po dokładnym badaniu USG, okazało się że mój synek miał zwykłą czkawkę. Wolę jednak nie myśleć co by było gdyby to nie była czkawka…

Ja polecam na badanie glukozy zabrać ze sobą cytrynę. Pielęgniarka wkręciła mi całą połowę do kubka. W przeciwnym razie na pewno bym nie dała rady jej wypić :slight_smile:

Faktycznie na badanie glukuzy warto zabrać cytrynę! :slight_smile: Dobrze, że ktoś postarał się o spis potrzebnych badań w czasie ciąży!Warto umieścić jeszcze spis badań potrzebnych przed zajściem w ciąże. ja umieściłabym badanie tarczycy!

Mi glukoza bardzo smakowała bez dodatków.Wypiłam duszkiem. Bardzo lubię słodkie rzeczy:) Niedobrze mi się zrobiło po godzinie, bo miałam ochotę zjeść coś nie słodkiego:)
Cytryna wogóle odpadła jestem uczulona na cytrusy.

Badania w ciazy sa kluczowe, nawet jak trzeba czesto na nie jezdzic, bo przeciez chodzi o Twoje zdrowie i malenstwa. Ja milo je wspominam.
Aha, jeszcze jedno, jakis rok przed planowana ciaza warto zaszczepic sie przeciw zoltaczce, sa trzy szczepienia w odstepach.

Grace podziwiam z glukozą. Ja do wieczora nie mogłam nic jeść mimo że byłam niesamowicie głodna. Cały czas było mi niedobrze. W końcu zjadłam sam chleb i trochę się poprawiło. W pierwszej ciąży piłam tylko 50 g w drugiej 75 i było to o wiele gorsze

Faktycznie przy badaniu glukozy -cytryna pomaga POLECAM.Ja to badanie przeżywałam bardzo ale wyszło ok .

Ja jestem w pierwszej ciąży i dostałam skierowanie na glukozę 75g… i też wzięłam ze sobą cytrynę i podałam pielęgniarce, która przygotowała mi rozczyn razem z sokiem z tej cytryny i nie było tak strasznie (po samym wypiciu:) bo później po jakiejś godzince czy dwóch zaczęło mnie już mulić, ale zwymiotowałam już po pobraniu krwi po tej “godzinie odczekania” a ginekolog uspokoił mnie że to nic złego, a wyniki wyszły bardzo dobrze.

Tak cytryna jest niezła,na badaniach przy pierwszym dziecku zdała egzamin,ale przy kolejnym to zapomniałam zabrać ze sobą no i trzeba było wypić tak jak pani dała.Dobrze,że lubię słodkie,to jakoś poszło…

Arzana tuż po tym jak mi pobrali drugi raz krew szybko skoczyłam na małe conieco do maca:))Od razu było lepiej:))

ja miałam jeszcze przeciw ciała kardiofosfolipidowe;)

Mnie mój internista wysłał do okulisy, laryngologa i na ekg serca. Okazało się, że trafił z tym laryngologiem, bo miałam lekkie zapalenie ucha, które udało mi się wyleczyć przed porodem.

No to dobry lekarz mój to ma problem wysłać na jakiekolwiek badania widać jak oszczędzają .

Dobrze jest sprawdzić czego żądają w szpitalu - czasem trzeba robić dodatkowe badania.

badania są bardzo ważne. Ja nie brałam żadnych witamin będąc w ciąży (bo podobno nie były mi potrzebne) lekarz jednak szybko zmienił zdanie jak spadały mi krwinki czerwone. Dobrze jest robić badania

Obecnie jestem w 25 tygodniu ciąży. za tydzień idę po raz drugi z moczem i krwią a także na test glukozowy. Dodatkowo pani ginekolog zaznaczyła w karcie ciąży aby odbyć konsultacje stomatologiczną i internistyczną.

Hej papryczka20, nie zapomnij zabrać ze sobą cytryny na test glukozy , bo inaczej taka słodziutka ta glukoza jest,że aż na wymioty ciągnie…

Na test glukozy zabierzcie pół cytryny i swoją wodę niegazowaną i koniecznie coś do czytania bo 2 godziny sie dłużą w laboratorium a nie można wyjść i iść na zakupy np bo spala sie wtedy energię i test nie wychodzi poprawnie.
A co do dodatkowych badań bo bardzo polecam zrobić wymaz na paciorkowce, niestety kosztuje to ok 40 zł ale gdyby okazało sie ,że ma sie w sobie te bakterie to mamy szanse pozbyć sie tego jeszcze przed narodzinami dziecka co jest bardzo ważne dla zdrowia dzidziusia

ESTERA żaluję że nie wiedziałam o tym badaniu na paciorkowce wcześniej. A jeśli jest takie badanie to ja również polecam zrobić je każdej mamie. Bo ja podobno przekazałam tą bakterie dziecku przy porodzie. Powiedzieli mi że dla mnie to groźne nie jest, ale między innymi przez to leżeliśmy długo w szpitalu.