Kalendarz porodu – jak obliczyć termin porodu?

w moim przypadku te wyliczenia niesprawdziły pierwsza córka urodziła się 14 dni przed terminem druga córeczka urodziła sie 12 dni przed terminrm potraktowano to jako dzieci urodzone o czasie

Kiedy zaszłam w ciążę chciałam od razu poznać datę porodu. Najpierw kierowała mną jedynie ciekawość i podekscytowanie. Potem doszły argumenty bardziej racjonalne. Miałam nadzieję, że dzięki temu łatwiej będzie nam zaplanować pewne rzeczy, zanim dziecko przyjdzie na świat. 

No własnie…czy pamiętasz kiedy w zeszłym miesiącu zaczął ci się okres? To jest pierwsze pytanie jakie zadaje ginekolog i nad którym zaczynasz się głowić tuż po tym jak podejrzewasz ciążę. Ja kompletnie nie pamiętałam, ale akurat w tym miesiącu kiedy zaszłam, byłam za granicą, potem mój partner wyjechał na szkolenie, później on się rozchorował i nie mieliśmy ochoty na sex i tak jakoś wiedziałam mniej więcej kiedy to mogło być. Nie wiem jednak czy ta tabelka się sprawdziła w moim przypadku bo uznalam, że po prostu będę polegać na słowach ginekologa. On już na pierwszej wizycie jest w stanie stwierdzić przybliżony termin porodu. Będziesz w szoku jak zobaczysz swoją małą “fasolkę” ;D i że po niej już coś wiadomo ;D
Jeśli własnie się dowiedziałaś że jesteś w ciąży albo zamierzasz mieć dziecko, pamiętaj aby już zacząć codziennie brać witaminy. Najlepiej kup “witaminy dla kobiet w ciąży”.

Ja mam termin na 4 czerwca ale już teraz przygotowuję się na to że może to być ± 14 dni różnicy…

Mi lekarz stwierdzil date porodu na 3 lipca. według poczucia pierwszych ruchów a poczułam je w 17 tygodniu (jest to moja pierwsza ciaza, ale jestem dosc szczupla osoba i nie mam duzego brzuszka) powinnam urodzic w 37 tc., czyli wczesniaka…

corka w terminie dokladnie dzien po wyznaczonym dniu , syn 2 tyg po a drugi syn 4 dni przed wyznaczonym terminie

mała urodziłam na 2 tygodnie przed terminem. zobaczymy jak będzie z drugim

szofer1989 37 tydzień to wcale nie jest wcześniak - każdy lekarz Ci to powie

w moim prypadku blanka urodzila sie 2 dni po terminie

jola82r 37 tydzien jest wtedy wczesniak - ginekolog i pediatra wpisze ze dziecko urodzilo sie w terminie od 38 tyg. wczesniej to wczesniacy - i znam to z autopsji i spytaj sie lekarza

urodziłam 2 dni przed terminem, dziecko miało być małe a okazało się że maluszek ważył prawie 4 kg :slight_smile: u mnie pierwszymi oznakami porodu były wody. To że mama urodziła po terminie czy przed to nie ma znaczenia, każda ciąża jest inna i nie należy się sugerować jak przebiegał poród mamy czy babci.

pewnie ula masz racje - babcie gadaja ja urodzilam o czasie twoja matka tez to i ty tak urodzisz a to gocio prawda … kobiety sa inne i ciaze tez . . . nie warto az takich bzdor sluchac

trzeba pamiętać aby zapisywać sobie datę miesiączki

Moje dziecko urodziło się dzień po terminie

moja urodziła sie przed terminem 3 tygodnie

Ja mam termin na 10 lipca.

ja na 3 lipca :slight_smile:

A moje dziecko urodziło sie 12 dni po terminie.

moja córka urodziła się 2 miesiące przed terminem

jestem ciekawa czy urodze przed czy po terminie