Kalendarz porodu – jak obliczyć termin porodu?

ja rodzilam 5 dni po terminie

ale moja kolezanka urodzila rowno w terminie

termin porod to tylko umowna data tak naprawde malo kobiet rodzi w wyznaczonym terminie

Ja się spotykam tylko z wywoływanymi porodami…rzadko slyszę że zaczeło się samoczynnie

mi np już tyle terminów wyznaczano np na 16 listopada, później 11 później 12 kolejny termin na 4 listopada a teraz na 19 listopada :smiley: ha ha człowiek chyba oszaleje :smiley:

bo to tylko umowny termin - moja ciotka urodzila syna przed terminem 2 dni a miala zielone wody ja urodzilam 4 dni po i wszystkko dobrze bylo wiec zalezy

u mnie tylko przyspieszyli bo bardzo wolno szło

termin terminem, a dziecko i tak wybiera sobie samo porę :slight_smile:

pewnie ale zeby wszystko dobrze bylo

ja rozumiem że dziecko może urodzić się do 2 tygodni prze i po terminie no ale mimo wszystko lekarz powinien umieć określić w przybliżeniu ten termin choćby z usg a nie jak nie raz się słyszy że ma rozbieżność pomiędzy terminem z miesiączki i usg ponad miesiąc i upiera się na siłę przy tym z miesiączki wywołują poród dziecko i tak się nie rodzi przychodzi inny lekarz i stwierdza że termin jest źle określony

ja wogo;e mialam jeden termin tylko z om a wiem ze mieli po 3 terminy

dokładnie terminów może być masa a dziecko i tak wybierze odpowiedni dla siebie. :slight_smile:

Chyba że opcja wywoływania co u Nas jest standardem a na co ja na pewno się nie zgodze chyba że nie będze wyjścia… Uważam że dziecko samo powinno dobrac odpowiedni moment dla siebie że ju,ż jest na tyle rozwinięte że może się urodzić. A nie wypychanie na siłe nie wolno dziecku zakłócać rozwoju a po przez wywoływanie właśnie się to niestety robi

czasami jednak trzeba, moja kolezanka trafila do szpitala z powodu wysokiego cisnienia i dlatego zaczeto jej wywolywac porod okolo 2 tyg. przed terminem ze po oxy sie nic nie dzialo lekarz przebil wody miala zielone i od razu na cc a co by bylo jak by jeszcze porod sie opozil i dziecku by sie cos stalo

wszystko zależy od organizmu kobiety ale nie powinno to być regułą

nie nio jeśli nie ma wyjścia to ja nie mówie w takich przypadkach trzeba wywoływac, ale u Nas np wywoływanie ciązy to standard mimo iż wszytsko jest ok

to szkoda że tak wywołują ale każdy szpital inny jest

w zasadzie to mój lekarz stosuję taką metode ::slight_smile: ale ja na taką metode nie pójdę chyba żę wiadomo będze chodziło o zdrowie dziecka że cos się zacznie dziac i to już będze nieuniknione. Bo tak nie jestem za tym mój lekarz już chyba na tyle mnie poznał że sam się domyśla

czasem wywołanie porodu jest nieuniknione jeżeli coś zagrażą życiu dziecka

W takiej sytuacji wywoływanie jest konieczne.