Superczas pewnie wykapia ale jak nie ma potrzeby kąpać to po co
Superczas dokładnie ma Twoja prośbę będą kąpać. Zależy też jak to dziecko wygląda jak brudne od tej krwi to z automatu chciałam bo te strupy krwi mnie przerażały
No ja sobie nie wyobrażam by dziecko brudne było kilka dni
Superczas z reguły lezesz 3 dni tylko a dobrze jak dziecko pobedzie jeszcze po porodzie w tej jak to się mówi ochronnej warstwie z jaką się urodziło
no niby tak , ale jak jest mega brudne to nie wyobrazam sobie czegos takiego
Superczas, niekoniecznie takie będzie. Mój syn jakoś okrwawiony za bardzo nie był. A dobrze, żeby ta maź płodowa się wchłonęła. Dla mnie to jest zdrowsze niż kąpiel i chociaż dobę można zaczekać i dopiero następnego dnia poprosić, żeby wykąpali. U mnie w szpitalu położne same przychodziły i pytały czy kąpać, czy nie.
Superczas no wiadomo ale nie wszystkie dzieci mają na sobie dużo krwi ☺
Oj raczej mało,które dziecko ma ra krew. Bardziej te włosy narażone jak sa długie
chyba ze tak ;p
Ja też nie kojarzę aby córka miała na sobie krew może troszkę
No dokładnie ☺
No u mnie też w krwi nie były :))
Moja tylko wytarli nie kąpali w szpitalu
moja wyobraźnia po prostu była bardzo inna od rzeczywistości ;p
Tu ye dzieci czyste są z tego co obserwuje. Bo przecież każda już urodziła a ja nie hahah
Superczas często sobie wyobrażam jak to wygląda a nie ma nic wspólnego z rzeczywistościa ☺
Ja miałam cc więc też może to inaczej wygląda
Przy pierwszym synku też mi mówili że nie kapać i po cc nie myli nawet dziecka teraz znowu mówią inaczej
przez 1sze 3 dni sie dziecka nie kapie :)
Maź płodowa zapewnia lepsza ochronę przed zakażeniami i bakteriami bo zawarte w niej są między innymi przeciwciała matki . Dlatego nie powinno się od razu kąpać noworodka a poczekać przynajmniej do 3 dobry by maź wchłonęła się w skórę noworodka. W naszym przypadku po cięciu synek nie był kąpany do 3 doby po porodzie. Biala maź wchłaniała się ładnie w jego skórę i była taka wygładzona a wtedy położna wytłumaczyła mi dlaczego lepiej nie kąpać noworodka.