Karmienie piersią a nakładki/kapturki

Ja nie slyszalam o takich sytuacjach aczkolwiek moja mama się czasami denerwowala to potrafila zagryźć brodawke;( mimo że zabkow nie miala to nie było to lekko ;)

mój mały też próbował sobie kilka razy, nie wiem czy wtedy próbował właśnie ząbki i moją reakcję hehe, zdarzyło się to kilka razy.

Moja córka bardzo szybko zaczęła zabkowac.. jak miała 4msx pojawiły się pierwsze. Za chwilę skończy 10msc i ma już 8 ząbków. Co prawda zakańczamy już powoli przygodę z kp. Ale co do gryzienia to raz ugryzła przy karmieniu niestety do krwi.. krzyknęłam odruchowo ałaa, bidulka na mnie popatrzyła z przerażeniem, nie chciałam jej wystraszyć ale od tamtej pory nie zdążyło jej się już ☺️

Choć po tym ugryzieniu do krwi to przez dwa trzy tygodnie byłam tak czujna i miałam małego stracha przy karmieniu że znów się powtórzy 🤭

Jak ktoś ma wklęsłe brodawki to pewnie nawet problem aby normalnie podać dziecku pierś 

U nas też chyba powoli coś się dzieje z ząbkami bo cały czas pcha do buzi ręce, a to dopiero niecałe 4 miesiące. 

Trochę mi ulżyło, że jednak mało jest takich sytuacji z gryzieniem

Mojej córce wyszły pierwsze ząbki jak właśnie miała 4miesiace ☺️

Wydawało mi się, że to dosyć wcześnie jak na ząbki ale u każdego to sprawa indywidualna z tym ząbkowaniem :) 

u mnie ewidentnie zaczęły iść w 3 miesiącu, kilka dni przed 4 miesiącem wyszły jedynki.

Synkowi znajomej po urodzeniu ząbek wyszedł:) nie uwierzyłabym gdybym nie widziała

Nieźle ;)

To może u nas też przed 4 miesiącem coś się pojawi ;)

AgataAr u córki dokładnie tak samo. A najlepsze że koleżanka zauważyła bo ja nawet nie przypuszczalam że tak szybko się to stanie.. i teraz już 8 🙆

Moja mała ma 6 miesięcy i jeszcze nic nie wyszło, ale ślini się niemilosiernie i dosyc marudzi, więc zdaje mi się, że za niedługo pojawi się jakiś ząbek ;)

Pewnie tak ☺️☺️ ślinienie i marudzenie czasem u nas i dobre trzy tygodnie trwało zanim coś się pojawiło 🤭 choć i tak myślę że bardzo łagodnie  

przeszła ☺️

Dziecko ma czas do około 13 miesiąca życia. Jeśli nie pojawi się żaden polecam pójście do specjalisty 

Do 13 miesiąca to długo rozbieżność wiekowa bardzo duża patrząc na to że zdążają się przypadki dzieci które rodzą się już z ząbkiem;)

Gdzieś czytałam, że nawet do 18 miesięcy może się nic nie pojawić i dopiero wtedy trzeba się udać do lekarza 

Roz_anett2 mój maluch już od 3 miesiąca pcha rączki do buzi i się mocno ślini (przebieram go czasami i 3 razy dziennie bo całe body mokre) a ząbków dalej brak. Może to i lepiej. Też się boję tego że mnie ugryzie, już bez ząbków raz mnie tak mocniej ścisł dziąsłami że aż podskoczyłam. 

Anita dokładnie znajoma mi opowiadała o dziecku które urodziło się z ząbkami. Strasznie to musiało wyglądać jednak. 

U nas zanim córce wyszły ząbki to bardzo długo się śliniła, pchała rączki a dopiero chyba w 9 miesiącu wyszły pierwsze ząbki i to 4 na raz 

Dokladnie u nas slinienienie już w 3 miesiacu nadmierne dotykanie po dziąsłach, ja nawet czułam zalążki jakby, a zęby późno