Mój maluszek ma 6miesiecy, niezmiennie karmię piersią, ale coś mnie dopadło, od kilku dni piecze mnie gardło i zamiast lepiej to dziś ból jest nie do wytrzymania i już na jutro wizyta u lekarza, ale problem w tym że ból gardła , migdału promieniuje dobicia i sprawia mi to jeszcze większy ból, kilka dni temu miałam zimne dreszcze, ale mi leki paracetamol pomagał i na ból i na to zimno, ale stwierdziłam że to już za długo. Co mogę robić aby sobie pomóc ? Bo ból jest straszny nawet przy przełykaniu śliny. Czy może tak być że dostanę antybiotyk ? Jeśli tak to jakie brałyście jak karmiłyście piersią i czy dziecko na to źle nie reagowało ?
Być moze bedzie potrzebny antybiotyk, mysle, ze żadna tu nie postawi diagnozy i nie jest w stanie przewidzieć co Ci dokładnie dolega, dobrze że już jutro masz wizytę to lada moment dowiesz się co i jak
może pastylki nawilzajace na gardło by chociaż trochę uśmierzyły ból, albo spróbuj płukanki wody z solą ![]()
Dobrze że jutro masz lekarza, on na pewno postawi odpowiednią diagnozę aniżeli my na forum. Obejrzy Cię, przebada. Może to nic poważnego, tym bardziej że teraz okres chorobowy, a może to angina czy inne paskudztwo, które będzie wymagało odpowiedniego wdrożenia leczenia w szczególności że jesteś mamą karmiącą. Poczekaj do wizyty i daj znać co powiedział lekarz
Zdrówka ![]()
Są leki, w tym antybiotyki które można zażywać podczas karmienia. Na pewno lekarz przepisze to co uzna za stosowne. Do tego mi położna od początku laktacji zlecała w razie potrzeby brać Ibuprom, nie paracetamol.
Ja polecam spray argentin-t mi przynosi ulgę szybko w ciąży mi go polecił lekarz
Najlepiej pij dużo ciepłych płynów, płucz gardło solą. Jeśli lekarz przepisze antybiotyk , możesz dalej karmić. Unikaj dymu, bardzo gorących i kwaśnych napojów. Zgłoś się do lekarza, jeśli masz bardzo wysoką gorączkę
Jak tylko zaczyna boleć gardło polecam płukanki z wody i soli (pół szklanki letniej wody i łyżeczka soli, wymieszać i sobie płukać “gulgając” jak indyk) do tego dużo ciepłych, różnych herbat (rumianek, hibiskus, woda z miodem i cytryną na ciepło, lubię też ciepłą wodę z sokiem z aronii lub malin). Na wieczór zjedz ząbek czosnku (mniej lub więcej - tyle ile tolerujesz) ja rozdrobniony mieszam z jogurtem naturalnym (2 łyżki) i pomidorem w kostkę.
Zawsze tak robię i jeszcze nigdy mi się nie rozchulało nic poważniej ![]()
Aaaa i jeszcze mi ulgę przynosiło jedzenie kiślu, on mi tak jakby nawilżał gardło
Ja na ból gardła polecam zaparzyć sobie rumianku. Mi pomagał, do tego prenalen gardło.
Jesli będzie potrzebny antybiotyk, to lekarz na pewno da taki, który nie zaszkodzi maluchowi
Też polecam płukanie gardła wodą z solą
mi pomaga gdy tylko od razu coś zaczyna się dziać. Zdecydowanie najlepiej udaj się do lekarza, a jeśli będzie potrzebny antybiotyk na pewno lekarz dobierze odpowiedni taki aby był bezpieczny podczas karmienia piersią ![]()
Dziewczyny dobre opcje Ci podrzuciły
a jak patrzysz w lusterko to masz migdały powiększone ?
Mnie po powrocie ze szpitala z maluszkiem coś złapało, ból gardła, zimne dreszcze, czerwone gardło. Zupełnie jak u ciebie. Lekarz nic mi nie przepisał. Proponował tabletki do ssania, jednak ja nie mogę tych tabletek, bo mam od razu odruchy wymiotne, dlatego polecił jedynie domowe sposoby, czosnek, płukanie gardła woda z solą, ewentualnie jakieś spraye do gardła np. Argentin. Ja piłam dużo ciepłego, pomagały ostatnio soki i kompoty z malin. Na szczęście szybko przeszło.
Ogólnie idź do lekarza. On wie co ci przepisać. Są antybiotyki które można brać podczas karmienia piersią. Podczas choroby też dziecko dostaje przeciwciała więc można karmić. Co do leków to raczej lekarz jest bardziej kompetentny niż my tutaj na forum
Z tymi przeciwciałami to magia, ja teraz miałam opryszczkę drugiej doby po CC, a bezpośrednio po przyłożyli mi małego do ust i na szczęście się nie zaraził. Antybiotyk brałam przy pierwszym karmieniu jak mi twarz spuchła, tak sobie krostę próbowałam wycisnąć ![]()
Najważniejsze, że już masz wizytę u lekarza - on z pewnością coś zaradzi i doboerze odpowiednie leczenie dla Ciebie i bezpieczne dla maluszka.
Do tego czasu ratuj się domowymi sposobami - dziewczyny wypisały tutaj sporo
u mnie rzeczywiście sprawdza się płukanka z soli. Dodatkowo zawsze przy przeziębieniu robię napój imbirowy: starty imbir, wyciśnięta cytryna, miód, zalane ciepłą wodą.
Lekarz ci przepisze odpowiednie leki tylko musisz mu to wszystko powiedzieć że karmisz itd.
Sam ból gardła i migdałków, zobacz czy nie masz tam nalotów białych bo brzmi trochę jak angina ale to tylko gdybanie moje
letnia sól + woda (prosta, a bardzo pomocna),
Paracetamol możesz dalej brać zgodnie z dawkowaniem, jest całkowicie bezpieczny w laktacji
Nawilżanie gardła: dużo ciepłych, nie gorących napojów woda, miód z cytryną (jeśli możesz), rumianek, napary z szałwii do płukania, ale nie do picia (szałwia obniża laktację).
Sproboj sobie tez zrobic inhalacje z sola fizjologiczna, bardzo pomagaja. Jesli masz wanne to polecam tez jakas sol na gluta.
Mnie zlapalo w zeszlym tygodniu i taka aromaterapia dobrze robi na gorne drogi oddechowe ![]()
Pastylki do ssania, miałam wrażenie że po nich jeszcze gorzej mnie piecze przełyk, krtań
Też nie pomagał , dopiero antybiotyk po kilku godzinach od podania przyniósł mi ulgę
Powiększone czerwone i miałam wrażenie nie na gardle miałam takie krosteczki. Jak lekarz zobaczył mnie to od razu powiedział że nic dziwnego że nie mogę nawet śliny przełknąć jak gardło czerwone jak diabli