Karmienie piersią przy przeziębieniu

Właśnie też myślę że nie powinna zaszkodzić 

Dokładnie, nie powinno zaszkodzić. Zresztą kierujmy się instynktem;)

Przecież solą fizjologiczną można wszystko przemywać więc ja to może źle działać na zęby? Nie słyszałam i czymś takim 

Dokładnie, sól fizjologiczna na pewno nie zaszkodzi

pierwsze słyszę aby sól miałą zaszkodzić

Na pewno nie zaszkodza inhalację. Może też witamina c oraz dużo czosnku, pietruszki. Dbaj o nawodnienie

Też wydaje mi się mało prawdopodobne żeby inhalacje miały jakiś niekorzystny wpływ na zęby. Bardziej kwasy niszczą zęby niż taka sól fizjologiczna, dlatego na przykład po jedzeniu owoców, szczególnie cytrusowych trzeba poczekać z myciem zębów, żeby nie zniszczysz szkliwa.

Byłam ostatnio przeziębiona: katar, lekki ból gardła, kaszel, temp max 37,5, karmiłam cały czas piersią, mały nic nie złapał ode mnie. Zalecenia  od lekarza miałam  następujące: 

Oszczędzający styl życia, 

nawadnianie minimum 2l/dobę
Izolacja społeczna
min 3 x dziennie pomiary temp ciała
w razie gorączki leki przeciwgorączkowe np paracetamol (APAP) 4 x 1000mg - dawka maksymalna na dobę
tantum verde pastylki do ssania 4 x d
p/bólowo do płukania gardła 3 x d 15ml glimbax
prenalen katar 3 x d donosowo
acc optima 1 x rano
toaleta nosa hipertoniczną wodą morską np. sterimar kilka razy dziennie

Pomogło bardzo szybko, 5 dni i po chorobie ;) 

Mi lekarz zalecił też inhalacje solą fizjologiczną. Bardzo pomocne przy przeziębieniach.

Lea&Leo najlepiej tą 3% solą. 

Inhalacje sporo pomagają. Nam w tym roku także maść majerankowa przynosiła ulgę 

Przy przeziębieniu używam prenalen do rozpuszczania w ciepłej wodzie 

Mi też Prenalen sporo pomógł gdy byłam w ciąży i dopadło mnie przeziębienie. Podczas kp już inhalacje musiały być bo był duszący kaszel. Ale co najważniejsze,nie musiałam brać żadnych mocniejszych leków 

Po pierwszym porodzie  niestety , ale zachorowałam, okazało się że to angina. Maluch miał wtedy chyba 3 miesiące. Byłam przerażona , ponieważ musiałam brać antybiotyk. Lekarz zapewnił mnie , że jest bezpieczny i mogę go brać , karmiąc maluszka piersią. 

Angina to wyjątkowo nieprzyjemna choroba. Dobrze że sa bezpieczne antybiotyki , które mogą przyjmować matki karmiące

Od dziecka choruje głównie na anginę. Jakiś czas temu lekarz zalecił mi wycięcie migdałków, ale póki co tego nie robię. Jak tylko zaczyna mnie boleć gardło to piję ciepłe herbatki zniosłem i malinami haha. Od razu próbuje sie ratować. W ciąży bardzo się martwiłam żeby nic nie było z maluchem. Antybiotyk jednak nie jest zbyt dobry w ciąży. Całe szczęście wszystko było ok 

Teraz są takie leki które można brać bez obaw. A karmienie dziecka podczas przeziębienia jest dobre do dajesz dziecku przeciwciała 

Może odciągaj mleko i wylewaj aby nie zatracic laktacji. Jeśli masz zapasy to je możesz dać dziecku. 

Karoliga u mnie było to 10 lat temu , do tego pierwsze dziecko. Niby nie tak dawno , ale jednak. Wydaje mi się , że po tych 10 latach jest więcej bezpiecznych leków. Wtedy bardzo się martwiłam. Zresztą teraz mimo tego , że coś jest bezpieczne to ja i tak zawsze się stresuję. Zależy kto jakie ma do tego podejście 

Ja przy przeziębieniu biorę prenalen, ale przede wszystkim wtedy daje sobie porządną dawkę witamin z owoców, warzyw. Herbata z cytryną i miodem, syrop z cebuli.

Żeby nie zarazić dziecka karmię w maseczce ☺️