Kiedy warto uczyć dziecko pić z kubka otwartego?

u mnie syn nawet z butelki ze smoczniem nie umiał pic,pił z kubka...córka po prostu sprytniejsza i opanowała rurke i kubek.

DoNiWie każde dziecko pije z czego mu najwygodniej

Dziewczyny a kiedy dawałyście dzieciom kubek 360? Moja corka skończyła 8 miesięcy jak myślicie czy to jeszcze za wcześnie? 

Patka każde dziecko jest inne. Możesz spróbować nie zaszkodzi. A podawalas już ze swojego kubeczka żeby zobaczyła jak mniej więcej układać usta?

Patka spróbować możesz ;) 

Ja dałam jak syn skończył ok 9 miesięcy i wgl nie kumał o co chodzi dopiero koło roku załapał 

paatka202 za wcześnie. Chyba nawet producenci zalecają od 12 mca życia. Moja córka nawet sama za bardzo butelki nie trzyma, a co dopiero taki kubek, a jest w wieku Twojej. My będziemy próbować najwcześniej koło roku.

Zawsze można dla dziecka trzymać i zobaczyć czy załapie jak się pije a nie żeby samo trzymało.

Widziałam takie filmiki gdzie noworodkom podawali mleko z kubeczka.. 

Patka, możesz spróbować, niektóre dzieci potrafią wyprzedzić i są wyjatkiem od reguły ;) Zalecenia swoją drogą a rozwój swoją.

Aneczka tak piła wodę z kubeczka i spodobało jej się bo jak zabrałam to się darła tylko wiesz ja to kontrolowałam a jak dam jej do ręki taki kubek to wydaje mi się ze raczej a nawet na pewno nie będzie umiała go obsłużyć. 

Magicznypazur moja córka tak jest w wieku Twojej :) mała butelkę z wodą trzyma sobie sama i pije z mlekiem jak jej daje też już podtrzymuje 

Wydaje mi się że chyba można spróbować podać ten 360.sama mam dylemat.Moja ma 9 mies i nie wiem co jej kupić...kubek z rurka czy ten 360.pije z kubka i rurki.

Patka myślę że skoro ze zwykłego kubka piła to i możesz spróbować i z 360. Nie będzie umiała jeszcze złapać albo nie będzie chciała to spróbujesz później i tyle 

Mam wszystkie te kubki w domu i dlatego chyba mam dylemat od którego zacząć. Może narazie postawie na niekapek bo fajnie też z niego ciągnie a na tamte jeszcze ma czas 

Pataka jak masz wszystkie kubki to super, masz wybor, jak nie będzie chciała z tego to z innego spróbujesz  ;)

Patka możesz i od niekapka. Jak nie podejdzie będziesz dalej inny próbować 

Dałam jej dzisiaj niekapek i wypiła cały kubek wody myślę że to dlatego że nowy bo tak pije wodę z małej butelki ciekawe jak jutro będzie bo ona raczej z wodą za pan brat :D

Patka no to super  ;) może już będzie piła z niego;)

Mój synek też chętnie pił z niekapka więc wydaje mi się,że twoja córeczka też dalej nie będzie miała problemów z piciem skoro już ładnie jej się udaje.

Patka.mysle że taka formę podania wody zaakceptowała i nie bedzie problemów.