Kiedy Wasze dzieci usiadły same?

6miesiecy usiadl. 

PattMaz sam usiadł? Z jakiej pozycji? 

Moja córeczka skończyła właśnie pół roczku i jak leży w wózku i się złapie za boki to usiądzie ale z żadnej innej pozycji jeszcze nie chociaż podparta na łokciu idzie jej co raz lepiej 

Z raczkującej. Najpierw były podnoszenie się na prostych rękach później zolnierz następnie dupke zaczął podnosić doszły nóżki i w jednym czasie co dopiero co nauczył się Raczkowac to też sam zaczął siadać w szoku byłam bo to tak naraz, a długo nic nie było nic się nie działo zaczelam też go rozciągać troszkę nóżki w rączki podawać na boki nóżki i po kilku takich zabawach chyba go zachęciłam albo poprostu przyszedł na niego tak czas. 

PattMaz to w jakim wieku już raczkował? 

Aneczka zaczął dosłownie kilka dni wcześniej  zanim usiadl koniec 5mies.

Mój syn siedział stabilnie w wieku 7/8 miesięcy. Samodzielnie usiadł mając 9, miesiąc później zaczął raczkować i stawać w łóżeczku.

PattMaz to dosc wcześnie ;) a długo raczkował czy tez szybko poszedł? 

PattMaz to bardzo szybko :) moja już przybiera pozycje do raczkowania ale jeszczs nie może ruszyć :D za to świetnie pełza hehe 

Przy meblach zaczął wstawać mając 9/10 miesięcy z taboretami jeździł po całym mieszkaniu a pierwsze kroki  samodzielne ok 11 miesiąca. 

Patka szybko zaczął chodzić ale za to bardoz mało mówi. Na każdego przyjdzie ten właściwy moment że wszystkim. 

PattMaz to prawda każde dziecko ma swoje tępo w którym się rozwija. Więc nie ma sensu porównywać 

Tak to prawda dlatego nie sadzam małej na siłę i nic niczego nie przyspieszam. Ma jeszcze czas a w razie gdyby coś było nie tak to wtedy należy zasięgnąć porady lekarza. Nie ma co patrzeć na inne dzieci bo każde jest inne i nie ma dwóch takich samych dzieciaczkow 

U nas właśnie 2 dzieci rodzeństwo niby te same geny a rozwój całkowicie inny. 

PattMaz każde dziecko o bez względu czy rodzeństwo czy nie. 

Ja na początku trochę się martwiłam jak widziałam że inne dzieci już przekręcają się na brzuszek a mój nie. Jeszcze wtedy będąc na szczepieniu spytałam lekarza to dał mi skierowanie na rehabilitację tak w razie co jakby do 5 miesiąca się nie przekręcał żeby coś już w tym temacie zadziałac. Ale naszczescie nie musiałam nic interweniować bo mały kilka tygodni po tej wizycie u lekarza zaczął się przekręcać. Z siedzeniem sam też narazie nie widzę żeby się za to brał ale nie panikuje narazie. Przyjdzie i na to czas

Monia, i dobrze robisz. Każe dziecko jest inne. Nie ma co patrzeć, że u kogoś już siedzi. Normy są na pewno szerokie u dzieci. Tak jak z chodzeniem, normą jest do 18 miesiąca, więc po co ta licytacja, że już ponad rok, a nie chodzi, jak często słyszę.  U mnie mały się przekręcił jak miał 3 miesiące i tydzień, pamiętam dokładnie bo akurat mąż miał kilkudniowe szkolenie i go nie było. Jednak to nic nie znaczy. 

Moja córcia za 8 dni kończy 7 miesięcy i od dwóch tygodni próbuje samodzielnie siadać. Z pleców przechyla się tak jakby na bok i podpiera ręką.

No moja późno siadała... Sama z dnia na dzień zaczęła siadać gdy miała 8 miesięcy... Ale się wtedy cieszyłam... 

Ja czekalam do 9 miesiąca aż usiądzie ale doczekałam się i się ucieszyłam 

Dziecko do trzeciego miesiaca powinno potrafic raczki trzymac przy sobie lub wkladac je do bizi a takze nozki miec prz sobie zgiete wtedy miesnie brzucha i miesnie klatki piersiowej sa prawidlowo wyrobione i latwiej jest dziecku sie obracac na boki i szybciej sporoduje ze zacznie wstawac. Problem z siadaniem jest tez spowodowany zlym trzymaniem dziecka podczas karmienia lub trzymania za rekach a takze wplyw na sposob przewijania dziecka 

No ja tak samo się cieszyłam tydzień później płakałam haha bo zaraz wystawa i się wspinała, takie małe ABCD