Kiedy wasze dzieci zaczęły trzymać same glowke?

Jeśli dziecko szybko podnosi głowę to trzeba sprawdzić czy nie jest to wina tak jak napisała Mama wzmożonego napięcia mięśniowego. Warto się udać do fizjoterapeuty żeby sprawdzić czy nie ma z nim kłopotu.

Martq ja udałabym się do fizjoterapeuty. Do tego czasu możesz ćwiczyć w domu i tak jak napisały dziewczyny układać zabawki na mniej lubianej stronie, podkładać pod boczek i główkę ręcznik żeby się nie przekręcała, podchodź do małej z mniej lubianej strony, mów do niej z tej strony zachęca żeby się patrzyła na tą stronę.

Jeśli chodzi o niby podnoszenie główki spowodowane napięciem to szybko ujawnia się podczas badania przez fizjo. U nas fizjo złapał córkę za rączki i podniósł, głowa poleciała do tylu mimo. Ze córka leżąc na brzuszku lub w pozycji do odbicia potrafiła ją mocno wygoąć. Ciężko mi uwierzyć, że dziecko samodzielnie tezyna główkę Ok 6 tyg. Fizjo podają, że w czasie prawidłowego rozwoju maluch nabywa tą umiejetność około 4/5 miesiąca

Mój syn zaczął podnosić głowę już w 1 dniu był silny jak powiedziała wzmożonego napięcia nie miał wszystko było w porządku na 2 miesiące już ładnie trzymał głowę w zasadzie i umiał obracać buzię w prawo czy lewo jak leżał więc spokojnie mógł spać na brzuchu nawet.
Mama gratki dużo zależy ile maluch spędza czasu na brzuszku mój syn uwielbiał leżeć na brzuchu na plecach nie lubił na boku średnio dużo bardziej wolał na brzuszku leżeć dlatego też wg pediatry tak szybko udało mu się nabyć taka umiejętność.

Mój synek podnosił główkę już od urodzenia, co prawda bardzo słabo i chwiejnie Ale do 4 tygodnia życia opanował tą technikę w 100 %.

Mój w pierwszej dobie już po paru dniach dawał sobie świetnie radę już jak układałam na brzuszek od czasu do czasu no i mój syn też kochal spać brzuch do brzucha na poczatku czyli na mnie I na brzuszku.

Zazdroszczę Wam, my trzymaliśmy główkę do chyba okoli 5 miesiąca ale u nas był problem z obniżonym napięciem. Dziecko powinno leżeć na brzuszku hak najwiecej bo wtedy ćwiczy mięśnie karku, brzucha, ma możliwość ćwiczenia. Im więcej dziecko się rusza, tym więcej pracuje mózg

Mama gratki to niestety coraz częściej usłyszane że dzieci mają obniżone napięcie. Ja się bałam że młody ma wzmożone napięcie bo mi w ten sam dzień po porodzie jeszcze podniósł głowę ja w szoku byłam nie sądziłam że to możliwe i szybko dość stabilnie ytztmal głowę bo kochał na brzuchu być brzuch do brzucha i tak też ćwiczył jak leżał na mnie

Mój synek od porodu był bardzo silnym dzieckiem i główkę podnosił leżąc na brzuszku mając ok. 3 tygodnie. Oglądał chwilkę co się działo wkoło niego, a następnie odpoczywał… Próbował sporo razy, ile sie tylko dało, więc pilnowałam, aby nie kłaść go na jedną stronę i aby oglądał się w każdą stronę.

Zamarancza dobrze że poruszyłas ten temat najlepiej co jakiś czas dziecko przestawiac by miało inna Stone do oglądania np pokoju aby się nie oglądało za siebie.
Mój syn od pierwszego dnia podnosił głowę właściwie niedługo po porodzie pierwszy raz podniósł byłam mega zdziwiona A jak byliśmy w domu to już wypracowal sobie to tak że dłużej mógł trzymać głowę w górze.

Jak dzieci szybko podnoszą główkę to też nie jest dobrze. Taki noworodek może mieć wzmożone napięcie mięśniowe.
A leżenie na brzuszku tak jak napisała Mama jest bardzo ważne dla rozwoju malucha który wtedy ma możliwości ćwiczenia mięśni przede wszystkim właśnie brzucha czy kręgosłupa. Generalnie podpisuje się pod słowami mamy :slight_smile:

Kasia to prawda u nas też się bałam słyszałam że to może być tak że napięcie jest wzmożone ale zbadano mi malucha i stwierdzono że wszystko ok i po prostu silny jest i tyle. Na początku to byłam przerażona tym.

My też mieliśmy podejrzenie wzmożonego napięcia. Położna zwróciłą uwagę, ze młody leży wygięty w literkę c… Neurolog stwierdził, ze jest okej i mały jest silnym zdrowym chłopcem.
Obserwować trzeba zawsze i faktycznie za szybko też nie dobrze.
Mój syn nie lubił leżeć na brzuszku, więc na brzuszku go nosiłam i starałam zajmował na macie najdłużej jak się dało…

A mój syn z kolei na brzuchu kochał i spać chciał na brzuchu inaczej ciężko było go ułożyć żeby spał.

Moja córka nie zaśnie ma brzuchu mimo, że tę pozycję lubi. W trakcie dnia jest w zasadzie tylko w tej pozycji, ale chętnie śpi na boczkach.

Jesli chodzi o trzymanie glowki to u mnie synek trzymal w pozycji ma brzuszku juz na ok.5-6tyg. Ale w pozycji pionowej na rękach to teraz ma 3mc i rzadko trzymam ale moze dlategk ze jest to moje drugie dziecko bo przy pierwszym dziecku bylam bardziej ostrożna, a wedlug ksiazki dziecku powinno trzymać glowke do ok4mc.

Mama gratki fajnie że lubi na brzuchu mój ciągle by na brzuchu był kiedyś po prostu uwielbial ta pozycję jako noworodek spać na brzuchu chciał i na mnie oczywiście na brzuchu na boczkach nie chciał spać i na plecach też. Do dziś nie lubi pozycji ja plecach A bardzo np do przebierania lubi do dziś na brzuchu leżeć i spać w większości na brzuchu choć teraz to mobilny jest w nocy się przekreca jak chce i jak wygodnie niekiedy to śmieszne ma te pozycje do spania np na Allaha jak ja to nazywam po jest na kolanach i położony w łóżeczku głowa na materacy A ręce do góry hehe I tak potrafi spać.

Z tego co pamiętam to synek trzymał główkę na te kilkanascie sekund jak mial okolo 5 tygodni. Wszystko mam zapisane w książce :wink: Młody ma teraz trzy lata jest zdrowym chlopakiem i nigdy nie mial zadnych problemów ze zdrowiem. Rozwijal sie prawidlowo.
Corka podnosiła glowke tak jak brat czyli okolo 5 tygodni.
Każde dziecko rozwija się w swoim tępie i niczego nie przyspieszajmy ani nie spowalniajmy :wink:
Jak rozmawiam z sąsiadkami to wszystkie mowia, ze dzieci teraz szybciej sie rozwijają :wink:

Mój synek miał 4 tygodnie jak trzymał główkę, wtedy wytrzymywał około pół minuty. Wcześniej, jak leżał na brzuszku, to podnosił, ale dosłownie na kilka sekund. Teraz ma 4 miesiące i bardzo lubi leżeć na brzuszku z podniesioną główką.

U nas okazało się to, że Synek ma wzmożone napięcie mięśniowe… Warto robić masaż Shantala. U nas przy wzmożonym napięciu pomogło i nie trzeba było jeździć na rehabilitacje dodatkową.

qazz to kiedy twoj s)pnek sie urodzil? Moj urodzil sie 8.09. I rowniez uwielbia pozycjen a brzuszku nawet do spania ja uwielbia i jak tylko poloze go na boku to czasem placze…a na brzuszku odrazu szybciej nawet zasypia. Natalinka a to po czym rozpoznalas ze synek ma napiecie miesniowe?