Kładzenie dziecka na brzuchu

To prawda dobrze ćwiczy mięśnie :slight_smile:

Same korzyści z takiego leżenia. Nie dość że ćwiczy mięśnie to dodatkowo ma zapewnioną jakże potrzebną bliskość.

Zgadzam się z tym :slight_smile:

U nas kładziemy córeczkę na brzuszek zawsze po wieczornej kąpieli ale również w ciągu dnia. Staramy się aby położyć ją na brzuszek trochę czasu po karmieniu to znaczy nie zaraz bezpośrednio po karmieniu. Kładziemy też córeczkę na naszych kolanach albo nosimy w ten sposób, że leży brzuszkiem do dołu podparta na naszej ręce, w ten też jest okazja do masowania brzuszka. Pomagamy też córeczce podkładając wałeczek z ręcznika pod jej ramionka.

Mój synek nie znosił, kiedy się go kładło na brzuchu. Nie umiał się podnosić, więc płakał. Ale wiadomo, trzeba było ćwiczyć :slight_smile: Teraz mając 5 lat uwielbia spać na brzuchu :slight_smile: Chyba ma to po mnie :slight_smile: Choć obecnie jestem w 34 tc i nie da się spać na brzuchu :slight_smile:

Moja też najpierw płakała a teraz mając prawie 9 miesięcy lubi dzemki na brzuszku

Chyba większość dzieci tak ma. Potrzeba dużo cierpliwości bo jakby nie patrzeć ta pozycja jest dość ciężka i wymaga sporo wysiłku od takiego maluszka. Mój synek ma teraz też 10 tygodni i reaguje tak samo chwilę polezy i płacz ale nie poddaje się i staram się go parę razy dziennie kłaść na chwilkę na brzuszku. Mój pierwszy synek miał tak samo i z dnia na dzień mu przeszło więc życzę cierpliwości i wytrwałości :)

Nie ma co się poddawać tylko ćwiczyć z dzieckiem..zabawiać żeby nie myślało o tym że leży na brzuszku. A jak już nie da rady to zmienić mu pozycję nic za wszelką cenę 

Koniecznie trzeba ćwiczyć. U nas 4,5 msca  i Synek jak go położę na ziemi to po 3-ech sekundach już na brzuchu, nie chce na plecach :) ostatnio nawet w łóżeczku obraca się na brzuszek :):)

Dziecko jak polubić brzuszek to tak właśnie jest że nawet spać tak chce 

Córcia, podobnie, jak synek, kiedy był mały, nie lubi leżeć na brzuszku. Po minucie denerwuje się i płacze. A mojej kuzynki synek, które jest o 6 dni młodszy od mojej córci, uwielbia leżeć na brzuszku i też tak śpi :)

Magicznypazur a ile ma synek? Mniej niż miesiąc tak? Takie dzieci nie powinny spać na brzuszku przecież...

aneczkaa006 ma skończony miesiąc. A co do leżenia na brzuchu, to jest to jak najbardziej wskazane, by układać maluszki w tej pozycji, bo ćwiczą różne partie mięśni. A że tak mały śpi, to śpi tak tylko pod kontrolą kuzynki i nie w nocy.

Magicznypazur zgodzę się że kłaść trzeba żeby ćwiczyli ale sen mnie zaniepokil..dobrze że w nocy tak nie śpi 

Mój synek lubi brzuszek i staram się go układać tak jak najczęściej aby cwiczyl. Dzisiaj opanowal przewracanie się na brzuszek i ciągle to robi. Natomiast jak bym mniejszy to staram się go kłaść, ale miałam problem bo on przez pierwszy miesiąc tylko wisiał na cycu, a więc ciagle był po jedzeniu. Jak go położyłam to zaraz ulewal i dostawał czkawki.

Moja też ulewala ale nie poddawalismy się i ćwiczyliśmy 

rena_cz moja córcia też ulewa od urodzenia, a mimo tego kładę ją na brzuchu, bo pamiętam, jak synek przez ulewanie był mało kładziony i mając 3 miesiące słabo podnosił główkę. U malutkiej chcę tego uniknąć.

Moja mniej ulewala jak leżała na poduszce wtedy ćwiczyła podnoszenie główki i lepiej jej się odbijało plus ćwiczyła bioderka 

U nas na szczęście obeszło się bez ulewania ,ale na szczęście też lubił leżeć na brzuszku . Magicznypazur ja swojego też nie kładłam za często bo myślałem że się męczy :/ i też słabo trzymał glowke ale później na wizycie u fizjoterapeuty dowiedziałam się że kłaść jak najwięcej 

Ja pierwszo się bałam kłaść nie wiedziałam jak to zrobić żeby dziecko krzywdy nie zrobic teraz już wiem że jak najwcześniej najlepiej kłaść