Kładzenie dziecka na brzuchu

Moja córcia należy do tych dzieci, które uwielbiają leżeć na brzuchu. Obecnie ma 4 miesiące i z łatwością przewraca się z plecków na brzuszek i odwrotnie. Zaczęła bardzo szybko, bo zaledwie tydzień od ukończenia 3 miesiąca. Nikt by mi może nie uwierzył, że tak szybko. Ale mam dowody w postaci zdjęć i filmików he

Dziecko na brzuchu mozna klasc po ukonczonym miesiacu jesli sie nic nie dzieje. 

Moje dzieci bardzo szybko sie przekrecaly na btzuch same. Jeszcze miesiaca nie ukonczyly to juz na brzuch sie obracaly. Rodzina byla w szoku, ale w koncu sami widzieli na wlasne oczy. 

Moja nie lubiła lubić na brzuszku plus nie miałam.zbytnio jak często kłaść i późno zaczęła się przewracać ale ogarnęła to 

Justynamama to na prawdę bardzo szybko jestem w szoku :) 

Magicznypazur moja mała skończyła 4 miesiące i też przekręca się i obraca do okoła własnej osi ;) zauważył jednak ze łatwiej jej na twardszej powierznich a Twojej małej bez różnicy? 

Patka tez bylam w szoku. Ale jak bylam na kontroli to nie kazali sie tym przejmowac. Stwierdzili, ze dziecko rozwija sie prawidlowo i nie mam co szukac problemu tam gdzie go nie ma. 

Magiczny pazur,  mmój synek też miał 3 miesiące i kilka dni. Pamiętam dokładnie bo jak na złość mąż był wtedy na kilkudniowym szkoleniu. I na łóżku na początku się przewracal.

Jak dzieci prawidłowo rozwijaja się i nie mają wzmożonego napięcia to normalne ;)

paatka202 moja córcia przekręca się już od miesiąca, i wywija na wszystkie strony i nie jadła niej znaczenia, czy ma miękko, czy twardo... 

To mojej na twardszym jest wygodniej ale i na miękkim sobie radzi ale już nie tak. Pewnie kwestia paru dni i się wyćwiczy 

Patka pewnie tak. Tak samo dla dziecka stanąć pierwszy raz na twardym jest lepiej niż miękkim 

Ja Staśka czesto kładę na brzuszku. Hanie też kładlam ale ona bardzo późno załapała obracanie się. Ogólnie dzieci powinno się kłaść na twardym. Zmniejsza to ryzyko powstawania wad postawy w późniejszym etapie rozwoju. 

Mi fizjoterapeuta powiedział że jak dziecko zacznie się obracac to wszelkie maty edukacyjne powinny pójść w kąt. Żeby na nich dla dziecka nóżki i rączki się nie ślizgały jak będzie próbować raczkować 

Tylko, że u mnie bardziej ślisko jest na podłodze chyba niż na macie. jednak widzę, że mały czasami się uspokaja jak go położe na podłodze, a nie na macie, nawet jak jest zimno tam. Teraz to już sam złazi ciągle z maty, więc ona jest tylko jak jest zmęczony, albo się bawi zabawką.

Aneczka no nie koniecznie bo da maty tanie na których dziecko się ślizga a są droższe i są czasem lepsze niż podloga na której dziecko się ślizga. Bodajże maty ze skip hop z tym że cena powala.

Najlepiej jak dziecko zaczyna raczkować czy chodzić i nie ma żadnych skarpet czy butów wtedy najlepiej czuje podłoże . (Chodzi mi o dom) 

Mama.Hani mój syn też do szybkich nie należy wszystko robi swoim tempem i też nie kładłam od razu na brzuch . Później na szczęście lubiał leżeć mimo że od razu nie był kładziony 

Mój 3 miesięczny Maluch też nie bardzo lubi pozycji na brzuszku. Ale staram się chociaż kilka minut dziennie żeby poleżał. Denerwuje się bardzo ale ogólnie myślę że ładnie podnosi główkę. Nie jest to jakoś bardzo długo ale myślę że dojdziemy do wprawy. Jak nie chciał kompletnie leżeć ani przez chwilę to siadałam brałam go na kolana właśnie brzuszkiem w dół i wtedy dłużej poleżał. Czuł się może poprostu bezpieczniej 

Hania miała 10 miesięcy jak zaczela raczkować.. Także późno 

Pati jak to fizjoterapeuta powiedział dywan jest najlepszy. Bo na podłodze będzie się ślizgać. Więc zamiast raczkować szybciej pełzania się nauczy 

Mój ma 6,5 i myślę, że góra miesiąc i już będzie śmigał. Teraz już jak na czymś mu zależy to i tak dopełza. Niedawno umiał tylko do tyłu się odpychać, teraz już i do przodu daje radę. I pozycję do raczkowania też już przyjmuje, ale tylko tak buja się przód-tył. Jednak wszystko w swoim czasie. I tak mam wrażenie, że za szybko on dorasta :D

Rena to lada dzień i pójdzie na raczka. O tak dzieci szybko nabierają nowych umiejętności

Aneczka, oj za szybko. Zaraz roczek skończy,a  ledwo ze szpitala go przywiozłam.