Znalazłam bardzo stare tematy, więc zakładam nowy. Dziewczyny, jakich kosmetyków używacie przy noworodku? Jestem w trakcie ostatnich zakupów przed przyjściem maluszka i zastanawiam się, co będzie najlepsze. Chcę zamiast chusteczek mokrych używać wacików, a do kąpieli kupiłam coś z HiPP, co jeszcze będzie potrzebne, albo ma super skład i się sprawdza? Z kremów na odparzenia kupiłam Linomag, co jeszcze muszę dokupić, bo będzie niezbędne?
Wiesz co bardzo ciężko tak doradzić co jeszcze jest super. Bo dla mnie np linomag jest beznadziejny i nic nie dawał ale u ciebie może być strzałem w 10. U nas na odparzenia sprawdził się thormentiale baby i tylko on bo żadne bepantheny, linomagi, sudocremy, alantany nie dawały rady. Co do kąpieli to HiPP albo ziajka też ma super skład. To co jest dobre dla jednego dziecka może okazać się beznadziejne krzy innym. Polecam ci jeszcze dokupić sobie ręczniki bawełniane jednorazowe. Wybierasz nimi buźkę po kąpieli. Są delikatne i nie trzesz tym samym ręcznikiem co resztę ciała. Ja uwielbiam te z Canpol ale z Rossmana czy nawet bociolandu takie na rolce też są super
I jeszcze jak będziesz chciała sobie coś sprawdzić co ma dobry skład. Polecam pana tabletkę porównuje składy kosmetyków nie tylko dla dzidziusiów ale też dla dorosłych i pisze ,po naszemu, co tam w nich jest i czy warto kupić
W zupełności zgadzam się z @Karcia , jej polecajka bambusowych chusteczek od canpola to strzał w 10 i warto żebyś te chusteczki kupiła. Co do kosmetyków , to na początek nie kupuj ogromnych ilości bo nie będą ci potrzebne. Lepiej dokupić za jakiś czas jeżeli faktycznie przyjdzie potrzeba. Jeżeli od razu kupisz „wszystko” to część wyląduje w koszu. Podstawa to właśnie płyn do mycia i ewentualnie coś na odparzenia. Taki maluszek nie potrzebuje jeszcze masy kosmetyków , chyba że zajdzie z jakiegoś powodu taka potrzeba.
U nas na pupkę sprawdza się zamiennie Linomag zielony oraz Bepanten Baby ![]()
Do kąpieli emolient, żeby był łagodny, Emolium Dermocare i do nawilżania po kąpieli też balsam z Emolium ![]()
Do mycia włosków używamy Ziajka taka niebieska, to nam ładnie domywa tłustą oliwkę którą smarujemy na ciemieniuszke ![]()
Oo o tych reczniczkach nie pomyślałam, dzięki ![]()
Ja też właśnie te ręczniki używałam i chyba w szpitalu też z nich korzystają ![]()
@Mamii my też kupiliśmy całą serię Emolium
Dodatkowo Bepanthen baby i opcjonalnie coś na ciemieniuche, ale nie wszystkie dzieci mają z tym problem ![]()
Ciężko doradzić bo każdy maluszek jest inny i każdy inaczej może zareagować na dany kosmetyk, ale u nas aktualnie top 3 produkty dla malucha to :
- Mustela - emulsja do oczyszczania okolic okolopieluszlowych
- A-DERMA EXOMEGA CONTROL Krem emolient
- Mustela - krem ochronny na zimę
![]()
![]()
Ręczniczki też polecam, korzystamy z nich cały czas i na sucho i na mokro się sprawdzają ![]()
@ironiczniepateyczna my na ciemieniuszke kupiliśmy taki olejek do psikania z serii Linomag z takim misiem i to stosowaliśmy ![]()
Na pewno nie u wszystkich dzieci ona występuje ale na pewno bardzo często i pediatra nam mówił, że przy KP dłużej się ona utrzymuje jeśli się pojawi ![]()
U nas nie było do 3 miesiąca i cieszyłam się że będzie pewnie spokój, to właśnie od 3 do 6 miesiąca walczyliśmy z nią ![]()
i nie udało się “uchować” ![]()
Na co dzień bepanthen,na odparzenia takie poważniejsze Tormentile baby,do kąpieli emulsja oilatum lub Emolium a do włosów szampon nawilżający oillan
Do kąpieli - płyn mustela + moje mleko, kąpię tak od 6 miesięcy i dziecko ma miękką skórę, nie miał nigdy wysypek, suchych skórek itp. Balsam miałam też z musteli ale nie używałam bo nie było po prostu potrzeby
Krem do twarzy - linomag z różową nakrętką, na dwór przy temperaturze poniżej 5 stopni mustela w sztyfcie
Okolice okolopieluszkowe - dopóki nic się nie dzieje nie smaruje niczym, gdy pojawia się delikatne zaczerwienienie od razu nakładam bephanten i nie dochodzi do odparzeń, w okresie noworodkowym gdy robił kupe w każdą pieluchę smarowałam zabezpieczająco linomagiem bo dzięki temu ta kupka nie przyklejała się tak do skóry i dawała poślizg więc też o wiele lepiej wycierało się chusteczkami czy wacikami, odkąd robi kupe raz dziennie czy czasem nawet raz na kilka dni pupy nie smaruje mu niczym dopóki nic się nie dzieje
Ja nie kąpię codziennie maluszka tylko co drugi dzień więc w dni „bezkąpielowe” przemywam go wacikami z przegotowaną wodą lub wodą mustela bez spłukiwania
A co do wacików bo widzę że nie chcesz używać chusteczek moja top polecajka to zakup podgrzewacza do chusteczek i wlanie tam wody. Dzięki temu masz ciepłą wodę cały dzień bez latania do kuchni co zmianę pampersa, ja wymieniałam wodę raz dziennie w podgrzewaczu ![]()
U nas pojawiła się chwilowo nawet jak córka miała rok i o dziwo wcześniej nie miała. Także myślę, że prędzej czy później może u każdego wystąpić
a u młodego już mamy, ale wydaje nie się, że teraz to też wszystko przez te czapki.
Lubię linomag , mustela ![]()
Dokładnie, nigdy się też nie przewidzi kiedy się może pojawić po raz pierwszy
No i bardzo możliwe że to też przez czapki, za tym się nie trafi. ![]()
Z HiPP do tej pory używamy szmaonu i płynu do kąpieli wg mnie najlepszy, ale balsam już jest kiepski lepszy w naszym wypadku okazał się balsam La Roche Posse, do buzi używamy bambino albo mustela. Do pupy też używamy linomagu i chusteczek pampers aqua, akurat w naszym wypadku są okej. Waciki jałowe jednorazowe do oczkow, chusteczki Canpol do takiej codziennej pielęgnacji. Mimo aktualnych zaleceń my do pępka używaliśmy wacików nasączonych alkoholem aby czyścić i podwiązać kikut od środka plus octanisept na wierzch ale akurat nasza miała trochę podrażnione to miejsce i robiliśmy to wg zaleceń lekarza. Warto na pewno mieć ta sol fizjologiczna. Reszta to tak na prawdę kwestia czy coś maluszkowi będzie dolegać czy od oliwki zejdzie jej ciemieniucha czy będzie potrzebny środek do mycia jak np. Ziaja. Za dużo nie ma co kupować bo potem będzie ci leżeć gdyż ci nie podpasuje albo maluszkowi ![]()
My do kąpieli kupiliśmy tylko olej z migdałów. Podobno jest super na początek i dolewanie mleka mamy
do pupki też mamy chusteczki + waciki z wodą bo na wyjścia nie sprawdzi się raczej ten patent
stąd chusteczki
Właśnie też chcę spróbować z wacikami, a o oleju migdałowym też słyszałam, ale też dużo, że może uczulić. Chcę kupić taką postawę, żeby później nie czytać, co jest ok, a co nie ![]()
Ja mam nadal olej z migdałów, który miałam dla siebie, ale słyszałam, że może uczulać i nie próbowałam z dziećmi.
Olej jest właśnie naturalny więc szanse na uczulenie są mniejsze. U nas wszystkie położne w szkole rodzenia polecają pompkę do kąpieli i ubić więcej. No albo właśnie mleczko mamy co tam np spłynęło w kolektor coby się nie marnowało ![]()
Ja przy pierwszym dziecku też strasznie kombinowałam, a przy drugim już wiedziałam, że im mniej tym lepiej. Na start naprawdę wystarczy niewiele. Do mycia spokojnie jeden delikatny płyn lub emulsja, HiPP jest ok i nie trzeba nic więcej do kąpieli. Przez pierwsze tygodnie i tak kąpaliśmy co drugi dzień, a czasem tylko woda. Do pupy waciki i ciepła woda to najlepsze, najbezpieczniejsze rozwiązanie i super, że chcesz tak robić. Ja trzymałam przy przewijaku termos z ciepłą wodą i było bardzo wygodnie. Linomag to bardzo dobry wybór i u nas przez długi czas był jedynym kremem, którego używaliśmy. Warto ewentualnie mieć w zapasie coś z cynkiem na wypadek większego odparzenia, ale często wcale się nie przydaje. Do ciała na początku nic nie smarowałam, dopiero jak skóra zaczęła się trochę łuszczyć, wtedy wjechał prosty balsam albo emolient bez zapachu. Oliwka przydała się tylko przy ciemieniusze. Do twarzy nie używałam żadnych osobnych kremów, chyba że było zimno i wychodziliśmy na spacer. Serio noworodek nie potrzebuje szafki kosmetyków, lepiej dokupić coś w razie potrzeby niż potem mieć pół łazienki nieużywanej. Najważniejsze to delikatne składy, brak zapachu i zdrowy rozsądek, a reszta sama wyjdzie w praniu.
A ja właśnie odrobinę dodaję do kąpieli i tak ta skóra taka bardziej jest mięciutka i nawilżona, a mieliśmy kłopot właśnie z przesuszeniem i podejrzenie AZS i dermatolog powiedziała że ok i emolient do tego i obserwujemy na razie ![]()
Na pewno nie uczuliło. ![]()