Krew pępowinowa- bezpieczna przyszłość

to powinno być bezpłatne można uratować komuś życie

Zgadzam się, że powinno się to odbywać bezpłątnie nie oszukujmy się al enie każdego stać na tak duż ekoszta związane z pobraniem a późńiej przechowywaniem krwi szczególnie jeżeli chodzi o przyszłych rodziców, którzy mają przed sobą mnóstwo wydatków związanych z nowonarodzonym dzieckiem.

bardzo fajna rzecz ale kogo na to stac w dzisiejszych czasach

prywatne przechowywanie krwi jest bez sensu, powinny być ogólnodostępne darmowe banki gdzie jako akt serca oddaje się krew dziecka - komuś się może przydać a jak my będziemy porzebować to też nam wydadzą odpowiednią

przechowywanie krwi ma duże znaczenie w przyszłości i akurat jest płatne w ogóle bez sensu ! jak można zarabiać na ludzkim zdrowiu !?

tez jestem za, ze powinno byc to bezpłatne

nie powinno się płacić za to.

tak powinno być darmowe

dokładnie, niech będzie tak że ci co oddają niech mają tę możliwość za darmo, by skorzystali chorzy którym jest potrzebna ale i dla nas w razie co niech będzie dostępna

Również jestem zdania, że powinno być to bezpłatne

takie cos powinno być dostepne dla wszystkich a przy talich kosztach mało kto sobie na to może pozwolic

Koszta mnie przerażają - na start trzeba szykować ok 3 tysięcy i rocznie płacić kilkaset za przechowywanie krwi. Ani chwili nie myślałam by się na to zdecydować za te pieniądze wolę umilić czas sobie, mężowi i Maleństwu.

No niestety realia polskie jakie są każdy widzi. Może jak będzie to bardziej popularniejsze to koszta zmaleją. Myślę że gdyby było tańsze to niejeden rodzic by się na to zdecydował.

za tyle kasy to mało kto sobie może pozwolić

szkoda ze tyle kosztuje jej przechowywanie

Niby państwowe banki też są (w poradzie tez jest o nich mowa), tylko mają akcję poboru krwi raz na jakiś czas i na tej zasadzie, że nie ma się praw do takiej krwi, Ale przecież jakby od każdej ciężarnej pobierali taką krew za darmo i każdy mógłby się zgłosić w razie potrzeby to by to działało, jak zwykła krew. Tyle że podobno jej przechowywanie jest bardzo kosztowne i w tym tkwi problem.

i tak nie wiadomo gdzie ta krew trafi, jak będzie przechowywana itd, ja jestem przeciw

gdyby to nie było takie drogie to sama bym się zdecydowała, bo nic się nie traci a może się przydać nam albo komuś innemu do uratowania życia

ja tez tak uważam krew pępowinowa to cudowne rozwiązanie niestety tyle kosztuje ://

Nie uważam tego za nadzwyczajne rozwiązanie a na razie bardziej za wynalazek. Wiem że napewno nie zaszkodzi ale jest to tak drogie że mało kogo stać i nie zawsze pobrana krew jest dobra do użycia na co też warto zwrócić uwagę.