Krótkie wędzidełko, a karmienie piersią

Jak często występuje krótkie wędzidełko u dzieci? Czy uniemożliwia prawidłowe karmienie piersią? Dowiedz się, jak wygląda zabieg przecięcia wędzidełka.

Mój synek wogóle nie miał problemów ze ssaniem od razu wiedział co i jak robić.

Słyszałam o tym, że wędzidełko może być zbyt krótkie, to prawda, że zabieg należy przeprowadzić jak najszybciej. Moja córeczka nie ma tego problemu a po urodzeniu drugiej gdy pojawią sie jakiekolwiek problemy z ssaniem na pewno zwrócę na to uwagę.

słyszałam wlasnie ze przez to mozna nawet nabyc sie wad wymowy dlatego wczesny zabieg jest tak wazny

u nas jest ten problem ale pediatra zalecił żeby się wstrzymać bo można to jeszcze rozćwiczyć i wtedy nie jest konieczny zabieg

Moje dziecko również miało krótkie węzidełko, jednak z czasem to się zmieniło. i bez zabiegu się obyło.

Pierwszy raz o tym slysze

Ja też pierwszy raz słysze, no ale takie rzeczy widocznie sie zdarzaja

U nas jest ok.

Ja też pierwszy raz o tym słyszę, ale przynajmniej będę wiedziała na co zwrócić uwagę jak mała będzie miała problemy ze ssaniem.

dobrze wiedzieć, zwrócę na to uwagę w razie czego

oj od pierwszych dni będziemy sie wnikliwie obserwować

dobrze wiedzieć o taki rzeczy.

dobrze wiedzieć o tym, gdyby co to na pewno będę pamiętać

Pierwsze slysze… Na szczescie zuzia nie ma tego problemu.

Ja też będę oglądać mała przez lupę chyba bo tak się jej nie mogę doczekać a ona wcale się do nas nie spieszy :smiley:

gonia jeszcze chwila cierpliwości :smiley: domyślam się, że tak na sam koniec to strasznie czas się dłuży co? :slight_smile:

mi dziś położna powiedziała, żę mała będzie chyba wcześniej niż sie przewiduje. zobaczymy :slight_smile: a jak się urodzi to na pewno będe zwracać na to uwagę

ja slyszalam ze to na wymowe ma wplyw ale ze na ssanie to nie wiedzialam

Też myślałam, że to ma wpływ tylko na mowę.