Laktator odciąganie

Nie widzę aktualnego posta więc zapytam tu. Po porodzie chce kupić laktator. Chce karmić piersią ale no wiadomo że są sytuacje że chce się wyjść i zapasy mleka są potrzebne.

Nie powiem kusza mnie laktatory bezprzewodowe muszlowe ale podobno mają mniejszą moc ssania. Myślałam o canpol smartsense ale są mieszane opinie. A znowu nie chce siedzieć i trzymać tych butelek bo nawet kawy nie można się napić :rofl:

Pytanie z jakich laktatorów korzystacie i co polecacie do takiego ściągania dla zapasów no i w razie konieczności np rozkręcenia laktacji na początku. Do tego jak często odciągać ? I czy np w nocy jak karmicie jedną piersi to dajecie kolektor na drugą ? Albo taka muszlę co zbiera pokarm z dziurkami u góry żeby móc go wykorzystać a żeby nie stosować podciśnienia z kolektora i nie wywoływać nawału ? Zgłupiałam HELP

Ja mam muszlowy od canpol babies i jestem mega zadowolona. Altualnie mam nawał pokarmu i to w ilosciach nie do przejedzenia. W nocy miedzy karmieniem piersia wstawałam 2 razy aby skorzystać z laktatora bo piersi miałam tearde i mega bolące. Ten lakator mam zawsze pod ręką bo szybko odciąga pokarm, z mocy ssania jestem zadowolona.

Aktualnie odciagam pokarm, siedze przed laptopem, malutka jest obok w kołysce. 2 rece wolne i jestem mega zadowolona z efektu :heart:

Ale sa wątki z laktatorami :frowning: nie trzeba znów tworzyć kolejnych.
Mogłaś też napisać w wątku z nowością wiec byśmy to widziały naprawdę droga mamo i na bank byś otrzymala info zwrotne od nas.

2 polubienia

Tak jak wyżej wątków jest sporo można odświeżyć dodając komentarz :smiling_face:

2 polubienia

Ja mam ten od Canpol - dziewczyny które już do używały pisały o nim w samych superlatywach więc mam nadzieję, że i u mnie się sprawdzi. Chociaż! Wczoraj czytałam, że laktatory muszlowe są super przy nawale, ale jeżeli już jakaś kobietka ma problem z laktacją to zdecydowanie lepiej sprawdzają się laktatory elektryczne (to był jakiś wpis położnej na fb, :grinning:) w szpitalu bardzo często są dostępne laktatory do użytku - najczęściej też właśnie firmy Medela - i one podobno są najlepszymi laktatorami które super pomagają rozkręcić laktację, zerknij czy u Ciebie w szpitalu też są dostępne :wink: co do kolektora pytałam o to na szkole rodzenia to nam położna bardziej doradzała właśnie te muszlę o ile oczywiście będzie taka potrzeba :grinning:

Ja korzystam tylko z canpol smart sense , jestem bardzo zadowolona. Mialam tez taki zwykly neno i sciagal duuuuzo mniej mleka niz muszlowy . Ja przez jakis c,as nawet w tych kolektorach muszlowych spalam , bo normalnie budzilam sie mokra od pokarmu :laughing: i jak mialam za duzo to tez przy odciaganiu z 1 , nakladalam na druga kolektor , ale twraz juz mam dwa smartsense i nie musze sie tym martwić :smiling_face_with_three_hearts:
Mialqm tez muszlowy z lionelo i mega sie rozczarowalam , canpol smart sense wygrywa ze wszytskimi , ktore mialam .
Nie potrafie odpowiedziec co ile ściągałam, ale w nocy tez robilam sesyjki , zazwyczaj miedzy 23 a 1 a pozniej wtedy kiedy czulam , ze juz musze

Ja na początku miałam jeden laktator muszlowy i niby poradziłam sobie z nim żeby opanować nawał pokarmu, ściągnąć to czego nie dojadł z piersi synek ale teraz z perspektywy czasu na początek postawiłabym na butelkowy. Laktatorem butelkowym jakby łatwiej się operuje bo widać czy brodawka jest prawidłowo ułożona w lejku, można obserwować wypływ mleka i mają lepszą próżnię. Przy muszlowym łatwiej jest o zastoje i zapalenia piersi, ja na początku miałam naprawdę mocne zapalenie które skończyło się antybiotykiem i spadkiem ilości pokarmu na bardzo długi czas. Ja aktualnie karmie wyłącznie odciąganym pokarmem od kilku miesięcy i owszem głównie korzystam z muszli (posiadam canpol smartsense i momcozy s12 pro) ale gdy tylko wyczuje zastój to wyciągam butelkowy z medeli żeby nie doszło do zapalenia bo lepiej opróżnia pierś i rozbija zastoje :wink:

Warto prześledzić wątki:

Albo

Są jeszxze inne wątki. Po wspisaniu w lupke wyskakuja.

3 polubienia

Dokładnie. Plus stałe mamy bedace tutaj powinnyscie wiedzieć, że sa takie wątki więc i pasuje odsyłać do wątków nowe mamy bo to że się odpisuję i rozpisuje w ‘nowych starych’ to tworzy sie po 10 wątków i potem już ciężko wchodzić w każdy i czytać… :confused:

Wybaczcie jestem dość nowa na forum i jak zobaczyłam że wątek jest 2017 to pomyślałam że jest nieaktualny :frowning:

1 polubienie

Jak najbardziej można odświeżyć stary wątek. Nawet jeśli jest sprzed kilku lat to możnisz tam napisać komentarz i wtedy post będzie widoczny :slight_smile: Ale jeśli już piszemy to naprawdę laktator muszlowy od canpola jest wart uwagi :slight_smile: zerknij na opinie testerek właśnie tego modelu , tam jest sporo informacji i naprawdę są przydatne :slight_smile: uwierz , że ten laktator ułatwi ci życie i z pewnością będziesz z niego zadowolona :wink:

Dokładnie tak wszystko pójdzie do góry więc nie trzeba non stop nowych :slight_smile:

Oo tu @Kalusia161 podpowiedziała, więc może w tych wątkach uda Ci się znaleźć odpowiedzi i inspiracje :blush:

Co do kolektora to ja miałam i używałam właśnie głównie na początku kiedy był nawał, maluch z jednej piersi ssał, więc kolektor podpinałam sobie na drugą pierś i gromadziłam zapas, bo wypływ był na tyle intensywny że szkoda było marnować to we wkładkę, a nie raz było to nawet ok 40 ml :grin: także według mnie kolektor na pewno warto mieć, kosztuje grosze a robi robotę :smiley:
akurat miałam klasyczny, ale wtedy jakoś kupiłam go machinalnie, nie pomyślałam że są muszlowe też wersje i z wygody na chwilę obecną bym raczej kupiła tę muszlę :smiley: bo ten zwykły czasem był lekko dotknięty stopką malucha i zdarzyło się że się przez to odpiął :face_with_peeking_eye::sweat_smile:

1 polubienie

Zrobiłam ten sam błąd z kolektorem, podczas karmienia co chwilę mi zlatywał, nie wiedziałam o istnieniu muszlowych.
Ja miałam laktator butelkowy z philipsa bo czytałam że laktatory muszlowe są mniej efektywne i miałam go dość po tygodniu. Szybko kupiłam smart sense i laktator muszlowy robi robotę a smart sense to już w ogóle inna liga. Nie widziałam różnicy w ilościach odciąganego pokarmu między butelkowym a muszlowym. Smart sense poradził sobie z zastojami (kupiłam jak miałam zapalenie piersi), jest mega cichy i jak w nocy karmiłam synka to nie miał problemu żeby usnąć przy laktatorze, no i co najważniejsze nic nie wycieka.

1 polubienie