Nie widzę aktualnego posta więc zapytam tu. Po porodzie chce kupić laktator. Chce karmić piersią ale no wiadomo że są sytuacje że chce się wyjść i zapasy mleka są potrzebne.
Nie powiem kusza mnie laktatory bezprzewodowe muszlowe ale podobno mają mniejszą moc ssania. Myślałam o canpol smartsense ale są mieszane opinie. A znowu nie chce siedzieć i trzymać tych butelek bo nawet kawy nie można się napić
Pytanie z jakich laktatorów korzystacie i co polecacie do takiego ściągania dla zapasów no i w razie konieczności np rozkręcenia laktacji na początku. Do tego jak często odciągać ? I czy np w nocy jak karmicie jedną piersi to dajecie kolektor na drugą ? Albo taka muszlę co zbiera pokarm z dziurkami u góry żeby móc go wykorzystać a żeby nie stosować podciśnienia z kolektora i nie wywoływać nawału ? Zgłupiałam HELP
Ja mam muszlowy od canpol babies i jestem mega zadowolona. Altualnie mam nawał pokarmu i to w ilosciach nie do przejedzenia. W nocy miedzy karmieniem piersia wstawałam 2 razy aby skorzystać z laktatora bo piersi miałam tearde i mega bolące. Ten lakator mam zawsze pod ręką bo szybko odciąga pokarm, z mocy ssania jestem zadowolona.
Aktualnie odciagam pokarm, siedze przed laptopem, malutka jest obok w kołysce. 2 rece wolne i jestem mega zadowolona z efektu
Ale sa wątki z laktatorami nie trzeba znów tworzyć kolejnych.
Mogłaś też napisać w wątku z nowością wiec byśmy to widziały naprawdę droga mamo i na bank byś otrzymala info zwrotne od nas.
Ja mam ten od Canpol - dziewczyny które już do używały pisały o nim w samych superlatywach więc mam nadzieję, że i u mnie się sprawdzi. Chociaż! Wczoraj czytałam, że laktatory muszlowe są super przy nawale, ale jeżeli już jakaś kobietka ma problem z laktacją to zdecydowanie lepiej sprawdzają się laktatory elektryczne (to był jakiś wpis położnej na fb, ) w szpitalu bardzo często są dostępne laktatory do użytku - najczęściej też właśnie firmy Medela - i one podobno są najlepszymi laktatorami które super pomagają rozkręcić laktację, zerknij czy u Ciebie w szpitalu też są dostępne co do kolektora pytałam o to na szkole rodzenia to nam położna bardziej doradzała właśnie te muszlę o ile oczywiście będzie taka potrzeba
Ja korzystam tylko z canpol smart sense , jestem bardzo zadowolona. Mialam tez taki zwykly neno i sciagal duuuuzo mniej mleka niz muszlowy . Ja przez jakis c,as nawet w tych kolektorach muszlowych spalam , bo normalnie budzilam sie mokra od pokarmu i jak mialam za duzo to tez przy odciaganiu z 1 , nakladalam na druga kolektor , ale twraz juz mam dwa smartsense i nie musze sie tym martwić
Mialqm tez muszlowy z lionelo i mega sie rozczarowalam , canpol smart sense wygrywa ze wszytskimi , ktore mialam .
Nie potrafie odpowiedziec co ile ściągałam, ale w nocy tez robilam sesyjki , zazwyczaj miedzy 23 a 1 a pozniej wtedy kiedy czulam , ze juz musze
Ja na początku miałam jeden laktator muszlowy i niby poradziłam sobie z nim żeby opanować nawał pokarmu, ściągnąć to czego nie dojadł z piersi synek ale teraz z perspektywy czasu na początek postawiłabym na butelkowy. Laktatorem butelkowym jakby łatwiej się operuje bo widać czy brodawka jest prawidłowo ułożona w lejku, można obserwować wypływ mleka i mają lepszą próżnię. Przy muszlowym łatwiej jest o zastoje i zapalenia piersi, ja na początku miałam naprawdę mocne zapalenie które skończyło się antybiotykiem i spadkiem ilości pokarmu na bardzo długi czas. Ja aktualnie karmie wyłącznie odciąganym pokarmem od kilku miesięcy i owszem głównie korzystam z muszli (posiadam canpol smartsense i momcozy s12 pro) ale gdy tylko wyczuje zastój to wyciągam butelkowy z medeli żeby nie doszło do zapalenia bo lepiej opróżnia pierś i rozbija zastoje
Dokładnie. Plus stałe mamy bedace tutaj powinnyscie wiedzieć, że sa takie wątki więc i pasuje odsyłać do wątków nowe mamy bo to że się odpisuję i rozpisuje w ‘nowych starych’ to tworzy sie po 10 wątków i potem już ciężko wchodzić w każdy i czytać…
Jak najbardziej można odświeżyć stary wątek. Nawet jeśli jest sprzed kilku lat to możnisz tam napisać komentarz i wtedy post będzie widoczny Ale jeśli już piszemy to naprawdę laktator muszlowy od canpola jest wart uwagi zerknij na opinie testerek właśnie tego modelu , tam jest sporo informacji i naprawdę są przydatne uwierz , że ten laktator ułatwi ci życie i z pewnością będziesz z niego zadowolona
Oo tu @Kalusia161 podpowiedziała, więc może w tych wątkach uda Ci się znaleźć odpowiedzi i inspiracje
Co do kolektora to ja miałam i używałam właśnie głównie na początku kiedy był nawał, maluch z jednej piersi ssał, więc kolektor podpinałam sobie na drugą pierś i gromadziłam zapas, bo wypływ był na tyle intensywny że szkoda było marnować to we wkładkę, a nie raz było to nawet ok 40 ml także według mnie kolektor na pewno warto mieć, kosztuje grosze a robi robotę
akurat miałam klasyczny, ale wtedy jakoś kupiłam go machinalnie, nie pomyślałam że są muszlowe też wersje i z wygody na chwilę obecną bym raczej kupiła tę muszlę bo ten zwykły czasem był lekko dotknięty stopką malucha i zdarzyło się że się przez to odpiął
Zrobiłam ten sam błąd z kolektorem, podczas karmienia co chwilę mi zlatywał, nie wiedziałam o istnieniu muszlowych.
Ja miałam laktator butelkowy z philipsa bo czytałam że laktatory muszlowe są mniej efektywne i miałam go dość po tygodniu. Szybko kupiłam smart sense i laktator muszlowy robi robotę a smart sense to już w ogóle inna liga. Nie widziałam różnicy w ilościach odciąganego pokarmu między butelkowym a muszlowym. Smart sense poradził sobie z zastojami (kupiłam jak miałam zapalenie piersi), jest mega cichy i jak w nocy karmiłam synka to nie miał problemu żeby usnąć przy laktatorze, no i co najważniejsze nic nie wycieka.
1 polubienie
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.