Laktatory - jaki wybrać?

Witam ponownie:)
Właśnie przymierzam się do zakupu laktatora. Do porodu zostało mi już tylko 6 tygodni. W nawiązaniu do wydarzeń, jakie opisałam w komentarzu pod tematem “zapalenie piersi”, nie chcę się wybierać bez tego gadżetu do szpitala. Po prostu sobie tego nie wyobrażam. Co prawda nigdy nie wiadomo, czy ten laktator faktycznie będzie potrzebny, czy też nie, jednak zbyt dużo przeszłam po pierwszym porodzie, żeby teraz nie dmuchać na zimne w kwestii laktacji. Podpowiedzcie proszę, jakie laktatory według Was sprawdzają się najlepiej: manualne, czy elektryczne? A może na początku wybrać manualny, a dopiero w trakcie rozwoju laktacji zainwestować w elektryczny? Jaką firmę polecacie, jeśli chodzi o laktatory? Będę wdzięczna za każdą wskazówkę z Waszej strony.

Korcia tak jak napisałaś tak na prawdę nie wiesz czy w ogóle Ci się przyda laktator po porodzie, ale domyślam się że masz pewne obawy związane z wcześniejszym przykrym przeżyciem. Laktator manualny poleciłabym ci w przypadku jeśli odciągałabyś pokarm okazjonalnie, natomiast w elektryczny warto zainwestować jak odciągamy bardzo często. Miałam laktator tłokowy i tak jak ty nikomu bym go nie poleciła, bardzo boleśnie odciągał mi pokarm. Sama obecnie korzystam z lakatora elektrycznego z Lovi i jestem bardzo zadowolona, ma w zestawie również ręczny co jest plusem. Na pewno plusem jest jego regulacja czyli na początku jest faza pobudzania a następnie aktywnego ssania, można oczywiście wyregulować siłę ssania. Zestaw zawiera części zamienne i w razie czego możemy zamienić na nowe. Mam nadzieję, że jednak nie przyda Ci się a twój maluszek będzie ładnie Ci ssał i więcej nie przydarzy Ci się zastój.

Lepiej poczekać do porodu i zakupić dopiero po porodzie. Mamy poradnie laktacyjne które umożliwiają wypożyczanie laktatorów oraz możliwość wypróbowania. Jednak laktator to spory wydatek, dlatego najlepiej zaczekać z tym trochę bo może okazać się nie przydatny :wink:

Moja droga ja laktator miałam już w torbie do szpitala bo nigdy nie wiadomo czy nie będzie potrzebny. Mi bardzo się przydał gdy po cc nie było pokarmu odrazu. Laktator powoli rozruszal laktacje i córka od 4 doby już pięknie jadła pierś. Ja oczywiście zaufałam firmie Canpol i używałam elektrycznego - jest szybki, cichy, ma kilka programow( naturalny, ekspresowy) i można regulować moc ssania. Laktator elektryczny nie raz pomógł mi z nazwałem lub zastojem pokarmu i wszystkim polecam właśnie ten model elektrycznego od Canpol. Lepiej czasem zainwestować odrazu niż płacić dwa razy.

Jeżeli będziesz miała dużo pokarmu to lepszy będzie elektryczny, jeżeli pokarm odciągać będziesz okazyjnie lub początkowo, dla rozruszania laktacji, sprawdzi się laktator ręczny.
Ja dostałam do przetestowania laktator ręczny Canpol Easy Start i jestem zachwycona - pomimo, że jest to laktator ręczny nie wymaga on dużego nakładu pracy i sprawnie odciąga pokarm.
Laktator ręczny będzie także tańszy od elektrycznego.

Ja laktator kupiłam przed porodem, bo jestem z tych, co to wolą być ubezpieczeni. Kupiłam zwykły ręczny, a gdyby była taka potrzeba później mogłabym kupić droższy, elektryczny. I tak też polecam, bo jak wiadomo różnie może być i bezsensu od razu kupować elektryczny. A sam laktator uważam, że jest dość przydatny. Przynajmniej ręczny warto w domu mieć.

U mnie też jest ręczny Canpol EasyStart i szczerze mogę go polecić:) tak samo jak te droższe ma dwa tryby - pobudzania i odciągania, można regulować siłę ssania dzięki czemu nie jest to bolesne czy nieprzyjemne. Jest poręczny, nie zajmie dużo miejsca w torbie do szpitala. Wiadomo, lepiej mieć, mi się przydał a się tego nie spodziewałam;)

Zgadzam się z powyższymi opiniami jeśli, że lepiej kupić dobry laktator od razu i być zadowoloną niż potem w razie “w,” kupować kolejny. Ja na pewno wybiorę elektryczny z “naszego” Canpol ewentualnie z Mendeli( niestety sporo droższy) zawsze możesz popytać wśród znajomych mam czy przypadkiem już nie potrzebują.

Zamierzam być przygotowana na każdą ewentualność. Bakaliowa potwierdza doświadczeniem, że nigdy nic nie wiadomo:) pozdrawiam!

Annaleszk laktator z Medeli nie ma pozytywnych opinii, wiele mam na niego narzeka. Moja położna go poleciła przed porodem ale na szczęście nie kupiłam go, mam za to Lovi Prolactis i jak najbardziej mogę polecić. Również posiada dwa tryby czyli pobudzanie i aktywne ssanie.
Te mamy, które się wahają zawsze mogą przed porodem coś upatrzyć i wyszukać ewentualnie gdzie można kupić, a jak będzie jednak potrzebny to będą wiedziały jaki już kupić.

Dziewczyny, a kupowałyście laktator w regularnej cenie w sklepie, czy szukałyście też taniej w internecie? Jakie są mniej więcej ceny tych, które Wy polecacie?:wink:

Annaleszk ja na twoim miejscu poszukalabym najpierw w sklepie stacjonarnym i zobaczyła na własne oczy dany laktator i jego wyposażenie. Później możesz porównać ceny na internecie i sama ocenisz co najbardziej Ci się opłaci. Ten który poleciłam czyli Lovi Prolactis kosztuje trochę ponad 300 zł, ale opłaca się go kupić przy dłuższym odciaganiu. Podoba mi się to, że w zestawie jest również laktator manualny i elementy zapasowe.

Canpol EasyStart jest okej :slight_smile: Polecam!

Jeśli chodzi o laktator to warto go mieć w swojej wyprawce. Jednak wg mnie warto popatrzyć w sklepach poszukać, poczytać informacji na necie, poczytać o rodzajach i znaleźć go w realu. Ale nie koniecznie kupować ale koniecznie pokazać mężowi gdzie i jaki w razie czego ma kupić.To jeśli chodzi o elektryczny.

Warto natomiast poszukać laktator ręczny jakiejś dobrej sprawdzonej firmy, ja używałam Lovi i jak dla mnie jest super. Ręczny laktator warto kupić bo może Ci się przydać już w czasie prób karmienia żeby rozkręcić laktację, w czasie nawału pokarmu również.
Nie kupowałabym od razu laktatora elektrycznego ponieważ nie wiadomo na ile będzie Ci on potrzebny. Być może ręczny w zupełności wystarczy i nie potrzebny Ci będzie elektryczny, który potrzebny byłby gdybyś wróciła szybko do pracy, albo gdyby pojawił się problem z karmieniem i ściągałabyś mleko żeby podawać w butelce. W innym wypadku jak będziesz wychodziła tylko na chwilkę np do fryzjera raz na jakiś czas ręczny w zupełności Ci wystarczy.

Annaleksz, moja szwagierka też nie była do końca zadowolona z Mendeli, a co do popytania wśród znajomych, to uważam, że laktator jest tak osobistą rzeczą, że nie chciałabym ani komuś pożyczać, ani od kogoś brać. Ewentualnie tylko od siostry. Co do samego zakupu to radzę tak jak Silver, na żywo zobaczyć, a potem w necie poszukać i zamówić, bo często można to zrobić dużo taniej.

Annaleksz co do wyboru laktatora, to poczytaj najpierw opinie w internecie o laktatorze który cię interesuje, sprawdź ceny. Jak masz w pobliżu siebie jakieś sklepy, żeby obejrzeć laktator to przejdź się do sklepów pooglądaj zapytaj o cenę jak nie będzie się wiele różniła od cen na internecie to kup sobie na miejscu.

Tak naprawdę nie wiadomo czy ci się przyda ale lepiej nie dmuchać na zimne . Polecam Canpol EasyStart jest to laktator ręczny ty wszystko regulujesz .

Ja miałam różne laktatory i manualne i elektryczne i no cóż wszystko i tak zależy od nas w jaki sposób my podejdziemy do sprawy, ja np. Kiedy się spieszylam a musiałam odciągnąć pokarm napotkałam problemy i nawet najdroższy i najlepszy laktator nie dawał rady bo to wszystko dzieje się w naszej psychice więc radzę zawsze na spokojnie odciągać pokarm a nawet najtańszy manualny laktator da radę. Obecnie będę używać laktatora Canpol Easystar ponieważ otrzymałam go do testowania i specjalnie dla mnie moja koleżanka mi go przetestowała i była zachwycona.

Ja mam 2 laktatory ręczny i elektryczny z canpola. Nie przewidywałam, że będę musiała przerzucić się na laktator, bo problemy miałam z karmieniem na początku i niestety nie udało się… no ale bez tego elektronicznego to bym umarła :smiley: heh ręczny fajny był jak do początkowego odciągania, ale w przypadku tym drugim gdzie piersią nie ma możliwości karmić to polecam elektroniczny.

Od tego zacznijmy, żeby własnie w laktator zaopatrzyć się dopiero jak sie urodzi tak to w szpitalach są wypożyczalnie…

Powiem tak jezeli chcesz karmic piersia to laktator bedzie naprawde zbawieniem. Pierwsze dni po porodzie wystepuja tzw. nawaly pokarmu piersi musza sie dostosowac i przywyknac do produkcji tyle mleka ile dzidzia bedzie potrzebowala. Ale zanim sie to ureguluje bedziesz musiala sciagac pokarm jezeli zaczna sie robic twarde a powiedzmy dzidzia bedzie spala. Zeby nie zaburzac procesu laktacji, co wiecej nie doprowadzic do zapalenia piersi. Ogromny bol, goraczka 40 stopni, to objawy nawalu. Takze jezeli nie masz to warto zakupic. Ja nie wariowalam z elektrycznymi. U mnie znakomicie sprawdzil sie reczny laktator.

Laktator jest bardzo ważny ja mam tylko taki ręczny z gruszką, nie.ma rewelacji ale no myślę że należy mieć jakiś w domu. Poza tym to laktator jednej mamie będzie pasował taki a innej taki. Każdy ma inne upodobania.