Trochę czytałam o laktatorach i szukałam opinii (bo też planuję kupić) i mam wrażenie że najlepiej byłoby mieć zarówno ręczny jak i elektryczny. Opinie są bardzo podzielone. Część dziewczyn korzystała tylko z ręcznego lub tylko z elektrycznego, więc nie mają porównania w stosunku do tego drugiego. Na pewno warto mieć jakikolwiek. Czasami jest też opcja wypożyczenia laktatora w szpitalu lub w szkole rodzenia, więc jeśli ktoś nie chce kupować to warto się zorientować.
Z własnego doswiadczenia moge napisac tak:
Nie wiadomo czy w ogólne bedzie Ci niezbedny laktator. Ja wychodząc z takiego załozenia, kupiłam najtanszy chyba za okolo 28zł reczny. Przydał sie w szpitalu przy mega nawale pokarmowym. Pozniej gdy wychodziłam z maluszkiem a nie karmilam w miejscach publicznych piersią, sciagalam sobie do buteleczki. Natomiast kiedy tylko laktator zaczał być czesciej używany, zainwestowalam w dobry laktator elektryczny. Kiedy maluszek miał chwile, ze nie chciał chwytać piersi, albo miał z tym duze problemy, po prostu sciagalam i dawalam mleczko, zeby tylko mogł jesc moje. A mielismy duzo takich kryzysów.
Rowniez przy porblemach z laktacja wspomagałam się pobudzaniem laktacji latatorem metodą 7-5-3…bardzo pomogło. takze jak tylko zauwazylam ze laktator jest mi niezbedny kupiłam dobrej jakosci elektryczny ktory duzo mi ułatwil
w pierwszej ciąży uważałam że będę karmiła tylko piersią i że laktator nie jest mi do niczego potrzebny potem życie to zweryfikowało … w szpitalu dostałam zapalenia piersi i wyłam dosłownie z bóle dlatego teraz nie wyobrażam sobie nie mieć laktatora dodatkowo jest on pierwszą rzeczą jaką zapakuje do torby do szpitala , z córką po czasie zakupiłam lakator ręczny ale ze względu na to że córcia się najadała szła spać a ja jeszcze siadałam z laktatorem w dłoni i ściągałam mleczko bo aż po mnie ciekło myślałam że się zajadę nim makabra po prostu tyle to czasu trwało i w ogóle jednorazowa potrafiłam ściągnąć nawet 400/500 ml także teraz stawiam tylko i wyłącznie na laktator elektryczny ale mam i również ręczny awaryjnie
Dokładnie tak jak piszecie dziewczyny ja również zabieram ręczny do szpitala, na poczatek wystarczy, a później kupic zawsze mozna elektryczny. W mojej szkole rodzenia mozna wypożyczyć różne laktatory i sprawdzić co będzie najwygodniejsze dla danej kobiety
Jeśli weźmiesz laktator ręczny to nie zrażaj sie ewentualnie do niego Niestety ale z własnego doświadczenia wiem, ze ręcznę są “mocniejsze”. Przy nawale pokarmowym, odciąganie ręcznym było dla mnie wręcz traumą. Natomiast wtedy zdecydowałam zainwestowac w elektryczny i wszystko wróciło do normy. Elektryczne sa bardziej delikatne, nie zasysają tak mocno brodawek dzięki czemu nie ma dyskomfortu.
Wypożyczenie laktatora to też fajna opcja, zwłaszcza, że nie wszystkim jest potrzebny (czasami tylko w sytuacjach kryzysowych) i rzeczywiście można popróbować różne modele, a później kupić ten, który najbardziej nam spasował.
Na samym początku wystarczy kupić laktator manualny, tak na prawdę nie wiadomo czy nam się przyda, a nie oszukujmy się elektryczny jest dużo droższy. Jeśli mamy możliwość to można pożyczyć od zaufanej osoby ( w moim przypadku była to siostra) lub wypożyczyć w szpitalu. Jednak gdy będzie potrzeba dłuższego ściągania to jednak warto zainwestować w laktator elektryczny, zaoszczędzimy w ten sposób czas i energię:)
Mamik manualne też są delikatne, może jeszcze zależy od firmy. Ten który pożyczyłam od siostry był tłokowy i przyznam bardzo bolało mnie przy ściąganiu, jednak miałam możliwość sprawdzenia laktatora ręcznego z Lovi i bardzo sobie go chwalę.
Na pewno laktatory, zarówno ręczne jak i elektryczne różnią się między sobą, dlatego kupując warto wybrać model z firmy, do której ma się już zaufanie i poczytać opinie innych mam, które korzystały wcześniej z laktatorów. Ew kupić taki sam model jaki testowało się w szpitalu jeśli była taka możliwość.
Silver ja trafiłam na taki że tylko łzy z oczy wyciskał i nic wiecej hehe
Fakt dziewczyny dobrze mówią, jeśli masz od kogo to pożycz. Jeśli bedziesz uważała, że przyda Ci się na dłuzej to zawsze jeśli Ci sie spodoba dany model możesz kupić…bądź wypożyczać jeśli komuś nie bedzie przez dłuższy czas potrzebny. Ja swój laktator elektryczny po zakończeniu ściagania pożyczyłam przyjaciólce. Pczywiście najpierw go porzadkie umyłam i wyparzyłam, ale i tak powiedziałam, że zrobiła to oczywiście jeszcze raz po swojemu
Najważniejsze jak zamierzamy karmić jeżeli chcemy za wszelką cenę karmić piersią w zupełności starczy nam ręczny który przyda sie kiedy będziemy mieć nawał pokarmu lub kiedy będziemy chcieli zostawić dziecko pod opieką np. Taty mimo wszystko jeżeli chcemy karmić a np pokarmu jest mało trzeba dziecko przystawiać przestawiać i jeszcze raz przystawiać do piersi
laktator nam w tym wypadku nie pomoże
Myślę że już większość przyszłych mam nie wyobraża sobie wyprawki dla malucha bez laktatora, a jeśli nie to po porodzie pewnie się o tym przekona.
Moim pierwszym laktatorem był laktator strzykawkowy. Urządzenie bardzo proste ale… niezwykle bolesne… Można go kupić za około 20 zł ale mało która kobieta może nim ściągnąć pokarm bez uciążliwości.
Drugim był już ręczny a gdy córka skończyła 6 miesięcy dostaliśmy do testowania laktator elektryczny.
To jakie laktator wybierzemy zależy od kilku czynników:
- czy nasze problemy z karmieniem są duże?
- jak często będzie potrzeba podawać mleko z butelki ( powrót do pracy)
- czy stać nas/nie jest to kłopot wydać pieniądze na droższy laktator
Uważam,że przy małych problemach laktacyjnych (chwilowy zastój, przepełnienie piersi, rzadkie wyjścia) wystarczy nam laktator ręczny dobrej firmy np Canpol Babies, ale jeśli planujemy powrót do pracy a problemy z karmieniem przystwarzają problemy i nasze zniechęcenie to warto postawić na laktator elektryczny.
Mamik bardzo dobrze Cię rozumiem, mnie również ściąganie przez tamten laktator bardzo bolało. Miałam jednak silną determinację i jakoś zacisnęłam zęby, ale nigdy więcej bym go nie użyła ponownie:)
Myszka masz w zupełności rację, jak jesteśmy nastawione na karmienie naturalne laktator na dłuższą metę nie pomoże nam w tym. Najlepszym do pobudzania laktacji jest sam maluszek. Czasem jednak są sytuacje, gdy musimy sobie wspomóc a użycie laktatora jest bardzo pomocne. W moim przypadku na początku przygody z karmieniem córka nie mogła zassać piersi bo miałam płaskie brodawki. Laktator pobudził laktację i wtedy mogłam już przystawiać córkę co prawda przy pomocy osłonek ale miałam satysfakcję, że mam pokarm.
Ja używałam laktatora aby pobudzić laktacje, używałam różnych i osobiście nie polecam żadnych. I jeden i drugi mnie bolał. Elektryczny głośno chodził a przy ręcznym trzeba było się namachac.
Jakiś czas temu w niektórych sklepach była taka promocja od jednego producenta laktatorów, że można było go kupić, a jeśli jednak okazywał się nieprzydatny i nie było potrzeby używania go (bo jednak nie każdy musi) to było chyba 90 dni na zwrot. Bardzo fajna opcja, ale nie wiem czy nadal to obowiązuje.
Emmka w co nie których sklepach masz taka opcje jest bardzo fajna dla mam które nie maia pewności czy beda z niego korzystały czy nie
Witam tak jak pisałaś nie wiesz czy laktator będzie Ci potrzebny. Jestem mamą od 4 miesięcy i na samym początku nie potrzebowałam tego urządzenia. Niestety mój maluszek nie “dojadał” jednej piersi co doprowadziło do zapalenia. Dopiero wtedy kupiłam laktator manualny. To mi pomogło… po karmieniu maluszka jeszcze odciągałam pokarm i przynosiło ulgę. Obrzęk robił się mniejszy i znikał do doby
Gdy już laktacja się unormowała przestałam korzystać. Więc nie kupywała bym na początek elektrycznego bo może się okazać, że możesz go wogóle nie użyć, więc po co przepłacać
Akurat z zakupem nie ma problemu, także w każdej chwili w razie potrzeby można zakupić laktator. Wcześniej można zorientować się w modelach i wstępnie coś wybrać, a w razie potrzeby kupić.
Myślę że najważniejsze aby był pokarm, laktator jest ważny ale dla mnie osobiście ręczny jest lepszy.
Tu jest porada o zaletach i wadach laktatorów ręcznych i elektrycznych: http://canpolbabies.com/pl/porady/porada/users/6/6715-laktator---jaki-najlepiej-wybrac
Ja poczatkowo mialam reczny laktator ale trzeba bylo sie napracowac zeby sciagnac no i nie ściąga tyle pokarmu co elektryczny wiec zainwestowalam w elwktrtczny i teraz w nocy sciagam malemu zeby mial pokarm jak idzie na spacer z tata. Ja mam obydwa z canpolbabies