Laktatory - jaki wybrać?

W najnowszym laktatorze Lovi Expert, który jest laktatorem elektrycznym jest w zestawie dołączona rączka, dzięki czemu może być używany jako laktator ręczny. Bardzo fajna opcja.

Emmka w poprzedniej wersji laktatora Lovi rownież jest rączka i moze sluzyc jako elektryczny oraz manualny…super rozwiazanie :wink:
Ale tak jak gdzies juz pisalam…warto najpierw kupic najtanszy laktator w razie co… nigdy nie wiadomo czy bedzie nam potrzebny. A jesli stwierdzimy ze uzywamy go duzo wtedy mozna inwestowac w cos drozszego…no i ja polecam oczywiscie elektryczne bo sa moim zdaniem o wiele delikatniejsze:)

Miałam ręczny i elektryczny. Ten elektryczny sprawdził się u mnie bardziej. Wszystko szło sprawniej i bez nerwów :slight_smile: Polecam Canpol EasyStart.

Właśnie zamierzam kupić wreszcie laktator, bo na razie to odkładam, a czasu coraz mniej i tez chcę Canpol EasyStart, bo dziewczyny tu bardzo go chwaliły.

Fajne też są laktatory z lovi np prolaktis tyle że drozsze a ręczny dwufazowy też jest super

Najlepiej bylo by przetestować sobie, który laktator będzie nam odpowiadał. Mi bardziej od ręcznego pasował elektryczny ponieważ ściąganie mleka szło dużo szybciej i było bardziej komfortowe. Przy ściąganiu ręcznym wszystko trwało dużo dłużej i było dla mnie nieprzyjemne

Mi maz laktator kupił jak tylko zostalam wypisana do domu bo synek pil czesto ale tylko po 2-5min byl orzt piersi a czasem mialam tak duzo pokarmu ze musiałam odciagnac i maz kupil mi w aptece najzwykejszy taki jak strzykawka. I tak z kazdym dniem…a zwłaszcza jak synek potrzebowal juz więcej mleczka to pokarmu bylo coraz mniej i karmiłam synka tylko 4miesiace i wydaje mi sie ze moze gdybym miala jakis lepszy laktator to moze pomogło by laktacji i może mogłabym dłużej karmić synka piersia co było to dla mnie bardzo wazne. A siostra uzywala przy synku lalatro z lovi i teraz uzywa przy corce i jest zadowolona a ja teraz staram sie o drugie i na penwo tez kupię sobie jakos lepszy a elektryczny bylby pewnie najlepszy ale juz drugie sa te elektryczme niestety.

Już wiele razy czytałam i słyszałam że właśnie laktator Canpol babies jest najlepszy :slight_smile: właśnie sama będę go testować :slight_smile: - elektryczny, z pierwszym dzieckiem miałam laktator ręczny ale odciąganie mleka było dość mozolne przy dużych ilościach ale był z kolei wystarczający by piersią przynieść ulgę w nawale pokarmu

Ja polecam na początek zbytnio nie inwestować… Ja zakupiłam laktator ręczny, najtańszy, nawet nie wiem jakiej dokładnie firmy, ale zapłaciłam za niego jakieś 25 zł. Przydaje mi się dosłownie sporadycznie. Przy nawale pokarmu położne tez polecają laktator ręczny, żeby zbytnio nie rozhulać laktacji, bo to może tylko nasilić problem. Laktatorem ręcznym łatwiej wyczuć moment, kiedy pierś staje się momentalnie bardziej miękka i należy zaprzestać ściągnie. Co innego jeśli np. masz zamiast odciągać pokarm i karmić butelką (znam takie mamy) to raczej zainwestowałabym w elektryczny. Ręczny sprawdza się przy sporadycznym ściąganiu pokarmu lub do wyciągania płaskich brodawek przed karmieniem.

Zależy w jakim celu nam jest potrzebny laktator. Bo jeśli chodzi o sporadyczne tylko w momencie kiedy chcemy gdzieś wyjść spokojnie może wystarczyć zwykły. Ale jeśli np pojawi się problem z laktacją i trzeba będzie o nią walczyć to wygodniej mieć elektryczny co nie oznacza, że ręcznym sobie nie poradzimy, jeśli chcemy wrócić szybko do pracy a nie rezygnować z KP też szybciej nam będzie użyć laktatora elektrycznego ale też poradzimy sobie z ręcznym ale będzie to trochę dłużej trwało. Najlepiej pochodzić po sklepach wybrać ten, który uważamy że jest dla nas najlepszy, pokazać go mężowi i powiedzieć że chcemy w razie czego żeby kupił ten konkretny model i zakup zostawić na później. W szpitalu są laktatory, które można używać w czasie pobytu w nim. Więc na dobrą sprawę laktator nie jest konieczny w szpitalu a dopiero ewentualnie w domu. Ale można też kupił laktator używany i wymienić tylko końcówki na nowe.
Bebusiaa w czasie nawału można też ręcznie ściągnąć troszeczkę mleka. A żeby nie rozchulać laktacji trzeba wtedy odciągnąć kilka kropel dosłownie tylko do uczucia ulgi.
A w laktatorze elektrycznym jest możliwość zrobienia z niego laktatora ręcznego.

Dokładnie zależy czy będziemy używać go często czy rzadko bo jeśli czssto to lepiej elektryczny a jak nie to spokojnie ręczny wystarczy choć polecam te z rączka jeśli już ręczny bo te na pompke czy strzykawke są niewygodne i gorzej idzie.

Aisa jeśli to na być do od ciągnięcia mleka raz w czas i naprawde rzadko to można użyć nawet takiego z rączka. Wszystko też zależy od zasobności portfela. :slight_smile:

Na początek nie polecam inwestować dużych pieniędzy w super laktator elektryczny. Bo jak wiadomo różnie bywa. Aczkolwiek uważam, że warto mieć chociaż ręczny w razie co. Dość długo na początku wystarczał mi tylko laktator ręczny. Używałam go sporadycznie. Ale jak przyszło mi częściej odciągać, no to było to już dość męczące i mozolne. Na początku laktacja jest też duża, więc i mleko szybciej leci, a im dalej tym trudniej odciągnąć ręcznym. I również uważam, że wygodniejszy jest ręczny ale z rączką, a nie pompką. W każdym razie jak ktoś ma gotówkę to warto kupić elektryczny, jeśli pieniążki trzeba skrupulatnie liczyć ręczny też będzie ok, przynajmniej na początek.

Mi również przy pierwszym dziecku wystarczył ręczny i dałam sobie z nim świetnie radę
Jana początku miałam najzwyklejszy ręczny laktator za 7 złotych dosłownie on wystarczył na okres pobytu w szpitalu potem kupiłam taki z rączką solidny ręczny i też się sprawdzał aczkolwiek właśnie na dłuższą metę i do częstego odciągania pokarmu warto mieć elektryczny

Ja niestety nie zaopatrzyłam się w laktator w ciąży, ponieważ byłam pewna, że uda mi się KP. NIestety KPI już 7 miesięcy i mam laktator Canpol elektryczny i niezastąpiony!!!Polecam, a używam kilkanaście razy na dobę:)

ja laktator używałam głownie w pierwszym miesiącu aby ustabilizować laktacje ale to fakt - laktator elektryczny Canpol jest cudowny <3 niezastąpiony przy karmieniu piersią… na razie z córcią jesteśmy nierozłączne … ale gdy będzie potrzeba zostawienia jej pod opieką laktator czeka w pogotowiu :slight_smile: polecam z czystym sumieniem

jeśli mama chxe mieć wychodne bez dziecka i często to fakt elektryczny jest bardziej pomocny ale jeśli to ma być raz na jakiś czas czy do kaszki co jakiś czas to ręczny moim zdaniem spokojnie starczy.

Elektryczny laktator jest na pewno niezastąpiony w czasie kiedy kpi. Jeśli karmimy piersią a laktator będzie używany raz na jakiś czas w zupełności wystarczy ręczny. Uważam też, że nie ma konieczności kupowania laktatora przed porodem. Najlpiej jeśli znajdziemy swój model i tutaj polecam znaleźć i ręczny i elektryczny i pokazać mężowi, siostrze czy komukolwiek później chcemy zlecić jego zakup i w momecie kiedy widzimy jak u nas zachowuje się laktacja i dziecko kupić odpowiedni model. W szpitalach są laktatory których można używać. Fakt że jest ich niewiele jednak na chwilę zanim ewentualnie nie będzie naszego możemy uzywać. Laktator najlepiej jeszcze znaleźć w sklepie stacjonarnym wtedy to już wogóle super bo można go mieć niemal natychmiast.

też mam takie zdanie że przed porodem nie ma co niewiadomo jaki laktator kupować warto poszukać model i pokazać mężowi czy komuś kto będzie mógł w razie co kupić.

Przed porodem można kupić jakiś zwykły, aby nam w razie czego posłużył w szpitalu lub tak jak ja pożyczyć od zaufanej osoby. Jeżeli z góry założymy, że będziemy odciągały pokarm, ponieważ chcemy zaraz wrócić do pracy to można od razu zainwestować w lepszy laktator.