Ale to jest tak że dziecko ma jakieś cechy które wskazują na to jes jest „latwiejsze” w obsłudze ale ma też takie że jest bardziej absorbujące. Mój na przykład śpi dość ładnie w nocy pomimo jednej lub dwóch pobudek na karmienie ale jak miał skok to było gorzej. Nie miał kolek praktycznie i nie miał turbo drzemkę …. Bardzo sporadycznie miał krotkie drzemki. Zazwyczaj w dzień spał dwa razy i to po 1-2h albo i dłużej. Ale też miał noce ze spał na mnie i był nieodkladalny. Generalnie też śpi w swoim łóżeczku ale odkąd zaczął chodzić do żłobka to częściej śpi z nami….
Tak więc wszystko zależy od sytuacji jaką ma miejsce, etapu rozwoju maluszka i jego potrzeb. Wg mnie ciężko tak skategoryzować dziecko do danej grupy bo to nie jest takie zero jedynkowe
Ja powiem tak przy starszej było mi to obojętne o której pójdzie na drzemce przy młodszej cieszę się że ona jest wręcz ustawiona jak zegarek z czego śmieje się mój mąż mówiąc, że ją wytresowałam.
Ale dzięki temu mam świetny schemat że wiem co i jak i nie stresuję się czy uda mi się zdążyć odebrać starszą z przedszkola itp
U mnie mala jak spi ze mna to dlugo spi , jak sama to masakra
Dlatego juz sie z tym pogodzilam i spiny razem
Jak moge sobie pozwolic to w ciagu dnia na drzemke tez klade sie kolo niej i np grzebie w telefonie , albo ogladam film/serial , bo wtedy tez dluzej pospi . Jak sama to turobodrzemka
Ja właśnie ostatnio stwierdziłam, że moje bliźniaki są jak Yin Yang córka potrafi mieć drzemkę 1.5h, syn 40min czasami nawet 20 ona potrafi usnąć sama w łóżeczku na drzemkę z minimalną pomocą, a brat na rękach i to nie tak hop siup. Jak się budzą on alarmuje całą okolicę, ona nie daje o sobie poznać. Noce przespane do rana ma już odhaczone kilkukrotnie, braciszek nadrabia w nocy karmienie za siostrę. On jest wulkanem energii mimo że ma pół roku to nogami przekopał już chyba kilka kilometrów, mała leży spokojnie i wygląda przy nim jakby była w slow motion synek przeciera szlaki w nowych umiejętnościach, z reguły wyprzedza siostrę o parę dni. Dziś rozmawiałam z mężem, że przy takim dziecku jak córka to się można trochę ponudzic i gdyby była sama to bym tyle porobiła ale równowaga w przyrodzie musi być i czego nie pokrzyczy siostra to brat nadrobi taki synek mamusi atencjuszek
Haha no maja jeszcze troche czasu chociaz ten czas tak pędzi , ze boje sie , ze to ja sie nie bede mogla poznierac jak juz nie bedzie chciala ze mna spac @Mamaprzygod o kurcze to naprawde ogien i woda ciekawie macie
wedlug mnie ciężko jednoznacznie ocenic nawet pi takich pytaniach
czasem to będzie po prostu trudniej bo ktos sobie wyobrazal macierzystwo latwe duzo czasu i z książką bo dziecko spi i je
a czasem po prostu dziecku gorzej bo chore, alergia kolki czy po prostu np napiecie i ktos oceni jakie ono nie dobre i ciężkie a jemu po prostu coś dokucza
kazdy ma inne wyobrażenie posiadania dziecka czy trudu. dla jednego karmienie co 5 h to luksus a inny cieszy sie jak ma co 3h a nie co godzinę
co do porownania ? ciężko to wykonac bo czesto obce dziecko inaczej zachowuje sie w domu, przy obcym a inaczem tylko w swoim otoczeniu
Ej super dyskusja ja w sumie zgadzam się ze wszystkim co napisałyścir. U nas mała śpi w dzień średnio 30-40 minut. Czy to według Was turbo drzemki? Ostatnio co raz częściej słyszę zdziwienie że ona tak krótko śpi a ja wtedy patrzę na zegarek że przecież 40 minut to super
Był czas że mój w ciągu dnia na drzemkach spał na mnie na podpuszczę do karmienia…… a teraz jak zje to się przewija albo ja go odkladam i spi na łóżku obok mnie. Jak odkładam do łóżeczka to dość szybko się budzi
Ja z założenia zawsze odkładam do łóżeczka, czasem to trwa dłużej i są np 2-3 próby ale w 90% się udaje. Jak widzę że to walka nie do wygrania to biorę chustę lub nosidło. Nie zawsze to wydłuża drzemkę
Według mnie turbo drzemki to drzemki do 30 minut wszystko co powyżej to już takie normalne
Tak trochę może poza tematem - nic mnie nie intryguje bardziej niż mama która mówi drugiej mamie - że wszystko to kwestia organizacji. Bo akurat jej się trafił ten “łatwiejszy” egzemplarz, albo ma pomóc mamy/babci itp
Turbo drzemką nazwałbym tą co u mnie trwa 20min a 40min to jest jeden cykl snu u dziecka, więc to jest prawidłowa drzemka. Jeśli dziecko umie łączyć cykle to może mieć dłuższą drzemkę i dokładnie mam przykład jednego dziecka co nie potrafi i drugiego co samo z siebie śpi 1.5-2 h. Ale inni będąc świadkiem takiej drzemki 40min to mówią własnie, co już? A my już mamy obcykane i wiemy jak zagospodarować ten czas ja czasami jak już widzę że śpi 37min to się boje siąść na kanapie
No to moja musi być odłożona najlepiej odejść od niej bo ona jak kogoś widzi to zaczyna być hiperaktywna i nie zaśnie.
W aucie też nie jest chętna do spania bo najchętniej to by opisywała co ona widzi
@usmiechnietaMama to ja jestem bardzo niezorganizowana bo często kombinuje jak sobie radzić z dwójką żeby wszystko dało radę na czas. A po drugie jesteśmy ludźmi i każdy ma inne priorytety. Tak jak mówisz inne zasoby. Ja na przykład zazdroszczę wszystkim którzy mają możliwość żeby podrzucić dziecko do dziadków i na przykład pójść z mężem gdzieś we dwoje. U nas zdarzyło się to raz jak już byłam w ciąży z młodszą że moja mama została i poszliśmy na koncert raz na cztery lata
Nasza jeszcze nie mówi, ale bardzo chętnie patrzy na otoczenie jak jej nic nie dolega . W łóżeczku czasem zasypia z płaczem ale przytulam i się udaje to wychodzę żeby właśnie się nie obudziła.
Zdarzało się że w trakcie jak spała weszłam do sypialni a tam otwarte oczka i wiercenie ale jednak spała dalej
No to u nas właśnie najczęściej 30-40 minut, chociaż niestety czasem są i 15-20 ostatnio się parę razy wydłużyło ale pewnie dlatego że pogoda okropna to i ja najchętniej bym tylko spała
Ostatnio widziałam rolkę która mówiła że jak jakaś mama mówi tak innej mamie to ważne żeby jej odpowiedzieć “nie zesraj się”
Oczywiście że organizacja przy dziecku to zupełnie inna niż bez dziecka, ale nadal nie zawsze da się wszystko ogarnąć i ważne umieć sobie odpuścić
To u nas też jak najczęściej drzemka około 40 minut, to jak zamykam drzwi od pokoju to nieraz się śmieje do męża że teraz “czas start” i ogarniamy szybko obowiązki domowe w międzyczasie, to co się da podgonic, czy chociażby wypić kawę spokojnie kiedy mały śpi
Tak! Ja w trakcie jak tylko mała zaśnie to zaczynam od wszystkiego co nie dam rady zrobić z dzidzią - jedzenie, mycie, odciąganie mleka. Jak jest czas to dopiero odpoczywam chociaż chwilkę
To moja dzisiaj spała prawie trzy godziny. Było mi tak dziwnie zrobiłam pranie znoszą mnie rozwiesić w międzyczasie zaczęłam przeglądać rzeczy starszej już tak patrzę na zegarek Hej co się dzieje
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.