To ja też zakładam że jeśli moja mała będzie miała 2,5 roku i do tego czasu nie zdecyduje się na kolejne to już wiem i to pewne że już po tem na pewno ju kolejnego nie będę chciała , bo to i za duża różnica wieku i ja już za stara się będę czuła ![]()
Miałaś szczęście
i to nawet podwójne ![]()
@BeataSt tu w domu też ciężko żeby dwójka maluchów była , na razie jestem wdzięczna rodzicom ze mi pomagają przy małym i chętnie chcą się nim opiekować ale nie ma tu miejsca na drugie na razie ![]()
Myślę że tak mówią bo jak się już wyjdzie z pieluch to może nie bardzo chce się znowu do nich wracać
U mnie było to po 7 latach to było mocne zderzenie z rzeczywistością ![]()
![]()
Ja mam 5 lat starsza siostrę i jest super ale
Jak byłyby małe to był moment gdzie ciężko było nam się dogadać bo ona już koleżanki i nastolatkowe sprawy a ja zabawki
Ja poczekam jeszcze z rok i fajnie gdyby byla drufga ciąża. Byloby okaolo 2,5 roku różnicy więc dla mnie okej. Najwazniejsze żeby strasze juz chodzilo, jadlo i sie bawilo trochę samo😁
U nas było tak samo ! Tyle że z bratem mam taką różnicę on jest młodszy i zawsze chciał iść wszędzie ze mną , a teraz jak jesteśmy dorośli to się dogadujemy
Mi jest ciężko z jednym a gdzie tu drugie albo jakby miały być od razu dwa ![]()
To ja sama zaczynam widzieć sytuacje że u mojej starszej w grupie jest dziewczynka która ma właśnie o 5 lat starszą siostrę czyli jedna ma sześć lat druga 11 to jeszcze ta starsza kiedy są urodziny młodszy coś tam jest nawet chętna żeby pobawić się z tymi maluchami zwłaszcza moja starsza jest nią zafascynowana ale już wystarczy że pojawi się jakieś dziecko typu ośmioletnie a już totalnie w jej wieku lub tycie starsze to już jest takie Boże ale te maluchy są męczące i inne tego typu teksty. Sama za jakiś czas będę tego słuchać ![]()
![]()
![]()
Ciężkie by to było
ale inni dają radę
Każda z nas na pewno by dała radę , ciężko by było na pewno . Do nowej rzeczywistości po prostu trzeba by było się przestawić ![]()
![]()
aby pierwszy rok przetrwac
pozniej jak dzieciaki wieksze i bawią się razem (lub nie ![]()
) to powinno byc lepiej bo jednak samo soba predzej sie zajmie pobawi niz calkiem maluszek
Moja córka ma kuzynkę starszą o 7 lat i są skazane na siebie przy każdej rodzinnej okazji
i jako 10 latka super się zajmuje i bawi z moja córka, razem na bawialni szaleją i wtedy pilnuje mojej córki która sama by nie weszła do tych labiryntów. Ale męczy się też nią i potrafię zrozumieć jakby wyglądało takie rodzeństwo
i jeszcze kolejna różnica 10 lat i moje blizniaki to jest inny level bo dla niej to są słodkie dzidzie do noszenia, opieki no ale to już nie jest relacja typowo jak rodzeństwa. Na razie moja czasami stwarza zagrożenie czasami dla rodzeństwa a czasami mi super pomaga ![]()
Do wszystkiego idzie się przyzwyczaić, a początki zawsze bywają ciężkie
Moja starsza dzisiaj z mężem akurat plewiła ogródek. A potem hops do kojca i bawi się z małą.
Fajnie że sama jej wytrze buzię itp. czy jak zapomnę to mi coś poda to super ułatwienie
No to masz super wsparcie u córeczki
widać już że będą mieć fajną relację w przyszłości i nie jest zazdrosna
ja pamiętam że byłam bardzo zazdrosna że srodzice i inni bardziej interesują sie nim niż mną
zawsze było on może bo jest mniejszy ;/ nigdy na takie coś nie pozwolę u mnie ![]()
To mój synek ma kuzyna 5 letniego i. Różnica jest między jak przepaść. Tamten uważa naszego za maluszka który zajmuje czas jego cioci i wujka i że mu chce zniszczyć rzeczy itd a znowu mój mały lgnie do niego.
Natomiast moja siostra ma dzieci 3,5 i 2 zaraz i niby są w podobnym wieku to też jak idziemy na imprezę rodzinną każde dziecko jeszcze robi to co chce i się samo ze soba bawi albo sobie zabiera rzeczy ![]()
Ja myślę że mu się odmieni jak się urodzi , kilka nocy nie przespanych . A jeszcze jak go zostawię samego to przekona się ![]()
@karolina27034 no takie myślenie ma , łatwo mu się mówi . Ale nie zgodzę się na to . Tak po 2,3latach już mogłabym . Tak na spokojnie jedno wychować ![]()
@Mamilove , @MamaMalychStopek on tak tylko mówi każdemu ale myślę że jednak będzie inaczej . Już mi nie jedna osoba mówiła że tak planuje . Planować sobie może
chyba że mnie zaskoczy ![]()
@BeataSt tak podobno mówią że czy tak jest . Przekonam się za niedługo
myślę że będę często zmęczona .
@MamusiaNM no myślę że ten temat będzie cały czas krążył jak tylko dojdę do siebie .
@Kalusia161 kupiłam cybexa i gwarancja jest na 3 lata , więc nie tak jak niektóre pisały że tak długo . Więc chyba zależy od modelu jeszcze , nie chciałam też przesadzać z najdroższym . ![]()
@paola.4 A może akurat ty będziesz miała tak że będziesz chciała mieć szybko drugiego bobasa. Nic nie jest wykluczone
Ja inaczej myślałam przed porodem a inaczej po porodzie a jeszcze inaczej teraz 3 miesiące po