Haha , dokaldnie , macierzystwo to inny level
ja ostatanio tez wstalam jakos o 5 i wstalam jakby nigdy nic , a ze mala spala to pozmywalam , ogarnelam salon , wypilam kawke zbozowa , podszykowalam obiad ,poszlam do malej i sie dalej polozylam
ale juz nie pospalam , bo psiak potrzebowal milosci i siedzial mi doslownie na glowie zeby go glaskac ![]()
Przez pierwsze 4 macierzynstwa to ja na dobe spalam moze po 3/4 godziny , bo mala.czesto sie budzila , a jak juz spala to ja nie moglam spac . Normalnie supermoce ![]()
Nam jak przypada karmienie o 3:30, 4:00, i potem ściągam mleko to wolę się nie kłaść już, bo po takie godzince spania to jestem nie przytomna. A tak to chociaż na telefonie posiedzę w spokoju ![]()
@asiam1 @daga1271 dobre jesteście
Mnie do spania nie trzeba dwa razy zapraszać
jak strasza spala u babci i karmiłam po 6 to spalam do po 9, ale potem dzień w połowie zmarnowany
Dzisiaj bardzo produktywnie wstalysmy o 8
ale nie ma to jak w spokoju ogarnąć dom i posiedzieć sama ze sobą, chociaż jak wychodzę z sypialni jak cała trójka śpi to włącza im się radar rano i zaraz słyszę płacz ![]()
U mnie to samo, jak leze w lozku to wszyscy spia a gdy tylko wstane to mam ogon za soba ![]()
Ale z tym radarem to tak jest ! Ja to sie smieje , ze za mocno "pepowinka " sie naciaga. Zawsze jak np misze mame do pracy zawieść to mala mi sie obudzi , ja jezdze z kamera odpalona na telefonie i zawsze maz jest w domu a mimo to zawsze sie obudzi nawet jak jadla chwile wczesniej
Z wyjściem z domu dokładnie to samo
karmie prawie w butach żeby jak najszybciej wyjść i mieć full czasu a mąż mówi że zaraz jak wyjdę to się budzą na zmianę ![]()
Czyli tez pepowinka sie naciaga za bardzo i budzi ![]()
Potwierdzam tą regułę, że wieczorem włącza się tryb głodomora
ale mój je tyle żeby zasnąć a nocą i tak się budzi często na jedzenie.
@Hedwiga czy Ty karmisz tylko piersią czy podajesz też odciągnięte mleko?
Ja próbuję wykarmić swojego piersią, ale chyba zaczyna mi mleka brakowało. Próbuję rozkręcić laktację ale słabo to wychodzi
Mały często się przystawia, więc nawet nie mam okienka żeby laktator przystawić i już za bardzo nie wiem co robić. Chyba pozosgaje mi dokarmianie mm.
A po czym stwierdzasz , ze brakuje mleka ? Ile ma maluch ? Mi tez sie tak przez moment wydawalo , ale okazalo sie , ze mala miala tylko ile potrzebowala . Widzialam u bliskiej mamy niedawno , ze nie masz tylko 2 piersi , tylko nieskomczenie wiele , jak 1 oprozni to druga podajesz i pozniej znowy wracasz do tej 1
Mala sie zloscila przy piersi , ale to byl etap przejsciowy na wadze ciagle ladnie przybierala .
Moze nie jest tak zle ![]()
A ile ma Twój synek przypomnij? Ja co chwilę przeżywam kryzys laktacyjny i to jest taka sinusoida. Organizm nie nadarza się regenerować i nadążyć z produkcją a dzieciaczki nagle chcą wiecej. Odciąganie napędza ale z drugiej strony “zabieramy” trochę z naszych zasobów do podania bezpośrednio z piersi. Laktacja to chyba taka rzecz tu i teraz, dziś się dziecko naje i będzie spokojne, a jutro dziwne uczucie pustki i zdenerwowany dzidziuś
ja mam tak co chwilę
odciagam rano po 360ml z dwóch piersi a w ciągu dnia 120 to max, a czasami 30 ![]()
No ogólnie podobno te sztuczne tkaniny nie są zdrowe
a ja wgl kiedyś kupiłam w Sinsay te bezszwowe to po jednym praniu się rozeszły
ktoś też tak miał? ![]()
Skończył właśnie 4 tygodnie.
U Ciebie to już w ogóle, bo dwójka na raz do wykarmienia. Ja dzisiaj odciągnęłam o 12 zaraz po karmieniu bo mały poszedł spać to uleciało 45ml z obydwu… i potem już nie odciagałam bo sam doił co 2h, a wieczorem głodny, więc na dobicie dostał to odciągnięte mleko.
Ja jak na razie nie zauważyłam żeby odciąganie u mnie jakkolwiek zwiększyło produkcję, ale może powinnam robić to częściej, niż raz na dobę.
U mnie max. Było 60 ml z obu, po nocnym karmieniu o 2 w nocy.
Oj tak musisz poprostu więcej razy stymulować piersi
Pomimo, że mały je regularnie co 2h albo i częściej?
Wydawało mi się że efektywniejsze jest częste przystawianie dziecka aniżeli stymulacja laktatorem.
Ja myślę że przy tak częstym przy stawianiu nie odciągniesz więcej
w sensie Może jest to możliwe ale twój wynik jest normalny. Pijesz sobie femaltiker, Inkę albo karmi?
najlepszym pobudzaczem jest dziecko, z tym że jeżeli nieefektywnie ssie to może nie napędzać tak bardzo jak dziecko które się mocno. Położna mi tłumaczyła tak że piersi muszą się regenerować i jak jedna pierś karmi to druga odpoczywa wiadomo czasami karmi się z dwóch, ale jeśli nie będzie tej przerwy na regenerację to organizm nie będzie działał bardziej produktywnie. Można też karmić z jednej a z drugiej odciągać ![]()
Tak, wspomagam się chyba wszystkim. Herbatka laktacyjna, inka, femaltiker, od czasu do czasu karmi, jakieś tabsy dla mam, pije dużo wody.
Może faktycznie chodzi o efektywne ssanie, bo podczas całego karmienia to może tak konkretnie pociągnie ze dwa razy że aż mnie ciarki przejdą, a z drugiej piersi od razu samo mleko wypływa ![]()
Z głodu jeszcze się nie drze
więc może ilość jest ok, tylko czasami sesje robi sobie przy piersi kilkukrotnie dłuższe niż laktator ![]()
Może poprosi lubi sobie ciumkac dla uspokojenia ![]()
moje noworodzio raz je 7 min i śpi 3h a raz je 40 min i śpi też 40 min
nie ma reguły a cycki te same
u mnie na szczęście laktacja się ogarnęła i teraz nawet coś odciągam żeby mi cycki nie skamieniały ![]()
Wow to ciekawie xd ale zazdroszczę rozkręcenia laktacji ![]()
Przepraszam ze tak pozno Ci odpisuje, ale ostatni czas nie byl dla mnie laskawy…
Karmie piersia i myslalam ze nie mam jakos super duzo tego pokarmu bo mlody byl super niespokojny, ale okazalo sie ze przyczyna jest totalnie inna. A ja mam wlasciwie hiperlaktacje ![]()
Doradca jak wychodzilam ze szpitala (nie mialam za duzo pokarmu)powiedziala, ze mam: przystawiac bobasa na max 15 min do piersi, potem druga o ile bedzie chcial i po tym po 15 min praca laktatorem. W pierwszym dniu mialam cale 7ml (wiem bo przelalam do koeliszka od syropu😂). Ale z kazdym kolejnym dniem mleka bylo wiecej. Aaa i pilam i pije bardzo duzo wody 3/4 litry przez caly dzien.
Pierwsze przeczytałam 3/4 litry i myślałam że tyle mleka masz. To by dopiero były nadmiary ![]()