Laureatki lutowej edycji programu testowego 2026

Hahaha to u nas to samo jest :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth::sweat_smile: od 3 miesiąca już dosłownie było je widać takie białe dwa na dole przez dziąsełka i byliśmy przekonani że szybko wyjdą, a tu już nam wskoczył 9 miesiąc i nadal nie przebiły się żadne :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth::sweat_smile: także mój też z tych, u którego wyczekuję zęba :joy::stuck_out_tongue_winking_eye: ale ja podobno miałam na 10,5 miesiąca dopiero i tesciowa mówiła też że mąż miał późno więc genów nie oszukasz :sweat_smile: czekamy :stuck_out_tongue_winking_eye:

Oj tak to ja teraz siedzę i przeglądam sobie torebki bo chce sobie kupić jakąś nową i tak szukam już kilka dni bo nie mogę się zdecydować i co chwilę jakąś ładną znajdę i stwierdziłam że szukam dalej ale no niestety z przerwami bo w ciagu dnia co usiądę do szukania to nak nie jedno to drugie :sweat_smile:

Jak musimy gdzies szybko wyjsc to mala spi w najlepsze :see_no_evil: a jak chce zeby sie wyspala to ma turbo drzemki :face_with_peeking_eye: wszytsko zawsze na odwrót. Maz ostatanjo wtocil z nocki i mowi chodz skoczymy szybko na zakupy zanim pojde spac . Mowie , ze dobra , mala pewnie zaraz wstanie , bo juz troche pospala . Ta jasne . Jak nigdy spala ponad 2 i poł godziny :face_with_hand_over_mouth:
@Mamii tez musze mamy zapytac kiedy mi wyszly, tak z ciekawosci :grin: chociaz ja w wieku 7 miesiecy juz chodzialm na 2 nogach a mala ma 8 i dopiero zaczyna raczkowac to nie wiem czy sie pokryje

2 polubienia

U nas też tak było przez dłuższy czas nawet kilka miesięcy. Ślina po podłogę a zębów nie było. Dopiero później wyszły. Nie ma reguły. A jak się pediatry zapytałam czeemu tak długo zębów nie ma to mi odpowiedziała. Ze ona nie zna nikogo komu żeby nie wyszły więc trzeba czekać :grin:

2 polubienia

Haha słusznie odpowiedziała :sweat_smile:
Ja ostatnio czytałam, że rzadko bo rzadko ale są takie przypadki gdzie rodzą się maluchy z zębem :grinning:

1 polubienie

A kosztowalyscie ten pedicetamol? Okropnie smakuje :see_no_evil: u mnie tylko czopki się sprawdzają, bo dzieciaki wszelkie syropy przeciwbólowe wypluwają

Ja próbowałam :sweat_smile::sweat_smile: ostatnio po szczepieniu podałam synkowi i tak ładnie to wypił i mąż do mnie mówi że to chyba smaczne jest, a ja mówię : “no to chyba słodkie truskawkowe” po czym spróbowałam tego i hehe żadnej słodkiej truskawki tam nie czułam :sweat_smile:

1 polubienie

U mnie synowi pierwsze ząb wyszedl chyba w 11 miesiacu :see_no_evil::sweat_smile:

2 polubienia

To mi ząb dwójka , niestety nie urósł do końca… i mam zrobioną koronkę a jak byłam dzieckiem nosiłam aparat bo tragedia była z tym zębem , dobrze że chociaż trochę urósł i było na czym zrobić

Właśnie wczoraj mi nie poszedł na drugą drzemkę. Chwilę go uśpiałam ale odpuściłam i do 20 wytrzymał :joy:

@Kikip u mnie dość regularnie robi kupki i wczoraj cały dzień po niewielkie ilości zrobił ale wieczorem taką walnął że się przeczyścił chyba :joy:

Ja też jak zapluje zakupy czy wizytę to akurat mały ma inny pomysł na to i na przykład nie chce iść spać albo idzie spać…… maluchy chyba wyczuwają masz plany :face_with_peeking_eye:

Mój też jak zaczął się ślinić od 3 miesiąca to też słyszałam że żeby idą…. a przecież to za wcześnie na zęby ….

@daga1271 tez próbowałam ale mi akurat w miarę podchodzi mały też wypiła…. Ja za czopkami nie jestem

1 polubienie

Tak jak ktoś pisał kwestia osobnicza moja już ma 7 miesięcy i dokładnie na swoje sześć miesięcy zaczął wyrastać jeden ząbek dwa dni później drugi. Za to córka znajomej mając jeszcze rok nie miała ani jednego zęba a później cztery poszły na raz i po prostu tak płakała

To u mojego nie wiem kiedy wyrosły jedynki na dole. Skapnęłam się że ma jak wsadziłam palca by mu wziąć z buzi to co zjadł i mnie ugryzł :rofl:

Oo to pocieszam się, że nie tylko u nas takie wyjątki z tym późnym wyjściem ząbków :stuck_out_tongue_winking_eye::sweat_smile:

@asiam1 czyli Ty byłaś turbo szybki bobas w rozwoju :smiley: czyli wychodzi że to geny męża córeczka ma :sweat_smile:
A z tym spaniem to u nas to samo :joy: tak to moment i już wyspany, nie zdążę dobrze zebrać obrotu i już po drzemce, a jak mamy gdzieś jechać czy wizytę jakąś mamy to wtedy by spał w najlepsze :sweat_smile:

@Mamuska357 czopki są naprawdę dobrą opcją, bo działają szybciej, masz pewność dawki jak podasz, a przy syropie to trochę może wylecieć, trochę wypluje albo nie będzie chciał połknąć wcale. Ale jeśli Twój ładnie przyjmuje syropek to w sumie spoko :grinning:

Niby tak ale jakoś podawanie czopków nie jest najmilsze …. i wolę zaoszczędzić tego maluchowi.
To prawda czopki dość szybko działają. Co do tego że coś wypłynie to się nie obawiam, w sensie wychodzę z założenia że im mniej leków tym lepiej
a coś pomoże. Ale też nie miałam sytuacji chorobowej więc się tak nie przejmowałam

1 polubienie

Okropny jest , ja tez bylqm w szoku , bo mala tak ladnie go pila a pozniej po jakims czasie jak chcialam podac malej ten syrop to miala odruch wymiotny i sie zdziwilam . Mowie a sprobuje . Bleee :face_with_peeking_eye::rofl: gorzki jakis
Za to ibum forte fajny slodki :grin: nqjlepsze jest to , ze pani w aptece mnie pyta jaki smak ma dac tego ibum , malina czy truskawka i smieje sie , ze wie , ze pewnie mala jeszcze nie ma swoich ulubieńców w owockach ale zapytac musi :rofl: wiec wzielam pod siebie :rofl:

Moj pedicitamol ma smak truskawki i jest całkiem całkiem. Może miałaś bezsmakowy

To muszę zamówić ibum. Nurofen też mieliśmy, i jeszcze jakiś 3 i żadnego pić nie chcą.
@Mamuska357 no ja też bym wolała żeby syrop pili, ale jak syn miał 40 stopni gorączki, to innego wyjścia nie było

No jasna sprawa że jak nie przyjmie w formie kropli to lepiej dać czopka …. Bo najważniejsze to zbić gorączkę

Ja jak bylam mala to lubilam pic panadol :see_no_evil: smakowal mi po prostu :see_no_evil::rofl: koniecznie truskawkowy

1 polubienie

A no widzisz, dobrze wiedzieć. Jak mały będzie mi tak moczył garderobę to będę wiedziała co sprawdzić przynajmniej (refluks)

Moja mama co prawda nie pamięta kiedy doczekałam się pierwszego zęba, ale mąż miał 9 miesięcy więc może mały jakoś w tych granicach też zacznie swoje ząbkowanie na dobre.:grinning:

Co do planowania czegoś kiedyś chcieliśmy się wybrać na rodzinny spacer, czekaliśmy aż mały się wybudzić z drzemki tylko że ta drzemka trwała prawie 3 godziny :sweat_smile:

@Magdallenka0897 to ja miałam też coś takiego że przez bardzo długi czas miałam tylko urośnięte dwójki górne do połowy, wyglądałam komicznie :laughing: ale potem urosły dalej.

@Mamuska357 To dobrze że kupki robi regularnie :sweat_smile: u nas z tym bywa różnie ale faktycznie jak mu się zbierze i walnie taką z rana albo wieczorem, przeważnie z rana to jest masakra :sweat_smile: