Laureatki lutowej edycji programu testowego 2026

No ciekawe z tą drzemka. U nas na noc ok 20-20:30 zasypia. I jak ze mną to dość szybko, ale z tatą tak długo czytają książeczki aż padną we dwóch :smile: i nas na szczęście zęby zawsze wychodziły pojedynczo.
@Patrycjaw25 u nas też ta drzemka wypada o 14. I zazwyczaj trwa te 1.5 godziny, ale jak śpi i śpi 2.5 godziny to go budzę.

1 polubienie

tez zazwyczaj nam wypadala kolo 14tej
ale jak odrzucił na początku trafilo się kilka razy też tak ze kolo 17-18 nagle odlaczalo mu system
siedział czy bawił sie i nagle zasnal :face_with_peeking_eye:mielismy gwarantowane ze nie dobudzi go wstanie i pójdzie spac na noc 23-1
wyglądało to jakby z jednej strony odrzucil i byl gotowy ale jak intensywniejszy dzień to organizm jakbh nie potrafil ogarnac bez drzemki

1 polubienie

U mnie bliżej 13 na szczęście ale zdarza się i o 14 dopiero. Wieczorem chodzi spać bliżej 21, chociaż staramy się po 20 kłaść. Też bym chciała o 19 żeby wszyscy spali ale potrzebuje jeszcze tej drzemki. Jak nie pójdzie spać to robi się złośliwa, płaczliwa wszystko na nie. A na jej 9 dni w przedszkolu pierwsze to szła ładnie na leżakowaniu spać.
@Patrycjaw25 2.5 h to już dużo wytrzymuje , przypomnisz mi ile ma ? :slight_smile: z takim okienkiem aktywnosci 4 drzemki to dużo , wstajecie o 6? :smile: Moi wczoraj tylko dwie mieli rano 40min a o 13 poszli spać na 2.5, na noc po 18 bo nie chcieli się zregenerować przed 17 :see_no_evil:
@asiam1 ja nie wspominam źle ząbkowania mojej pierwszej. Mam nadzieję że nie poznam teraz co to znaczy i to x2 :flushed:

No właśnie mojej siostry syn właśnie tak szybko przeszedł na jedną i już tak zostało. Ale on ma tyle energii że masakra. To u mnie nie idzie spać o konkretnej godzinie tylko to zależy o której wstanie to tak po 2-2,5h idzie na kolejną

@MamusiaNM a ile twój ma? Ja też lubię jak ma drzemki bo jest chwila dla siebie :face_with_peeking_eye:
To z jednej strony hardcore z tymi zębami bo tyle naraz to straszne dla malucha a z drugiej przechodziliście raz i spokój :wink::grin:

Mój właśnie coś dzis miał kiepska noc, budził się co 1,5h i płakał tak ze ciężko go było uspokoić i jakby tak przez sen. Już dawno takiej nocy nie miałam. Myślałam że żeby więc nasmarowałam
Bobodent ale się dalej budził, dałam pedicitamol bo wyglądało jakby coś go bolało i zasnął na 3h i znów wybudzenie z płaczem. I nie wiem za to ząbki czy może jeszcze jakiś ostatni skok …

@AnetteSo mi to nie przeszkadza ale jak wrócę do pracy to się zastanawiam jak się przestawi bo na drzemkach śpi na mnie :upside_down_face:

@Patrycjaw25 no to mój podobnie. Jak wstanie rano to pierwsza drzemka jest po 2,5h i jak wstanie to znowu za 2h lub 2,5h druga … a potem już dopiero nocne spanie

Mój po zmianie czasu to zasypia między 21-22 i nie mogę go przestawić. Za to spi do 7-8 i przez to drzemki ma późno i pewnie dlatego tak późno idzie spać

Dzieciaki pięknie się dostosowują. Teraz ma możliwość to korzystaj śpi na tobie ale tak to ładnie się dostosuję zobaczysz

starszy ma 2.5 roku
raz i spokoj pod względem ze hurt ale przebijały sir po 3 miesiace
my juz wyprobowalismy wszystko camilla, bobodent, dentinox i kilka innych
nieraz i to w połączeniu z gryzakiem zimnym i przeciwbólowym nie pomoglo

Mam nadzieję że to nie będzie dramat. Na ten moment głównie ja usypiam

@MamusiaNM to zostaje mi tylko miec nadziejs , ze jednak ząblowanie bedzie dla mas łaskawe i bedą wychodzić pojedynczo , bo to by bym hardcore .
Mi mala wstaje kolo 8/9 rano i wtedy idzie na drzemke zazwyczaj kolo 12 , czasem 11 , czasem i do 13 potrafi siedziec . Spi raczej krotko , pozniej jakos kolo 15 /16 a czasem i 17 . Tez szybka drzemka . Na sen nocny zazwyczaj zapada te, kolo 21 , chociaz i do 23 czasem potrafi siedziec :see_no_evil: wlasciwie to nie da sie tego przewidziec. Patrze po prostu po niej , jak zaczyna marudzic, ziewac , męczyć uszko to staram sie ją wtedy usypiac , chociaz nie zawsze tez “daje znaki” zmeczenia
Ostatnio miala kilka talicj dni , gdzie zupelnie nie chciala spac i na poerwsza drzemke zasypiala kolo 15 , to jak wstala to nawet nie myslala , zeby nadrabiac druga , tylko odrazu sen nocny :face_with_peeking_eye:

1 polubienie

Oooo to jak piszesz to bardzo podobnie teraz mój maluch chodzi. Śpi do 7-8. Na drzemkę idzie ok 10-11, kolejna ok 14-16 i w nocy ok 21-22 zasypia. I wlanie nie wiem czy tak późno nie chodzi bo drugą drzemkę ma późno. Gdzieś czytałam że do 17 powinna skończyć się druga drzemka.

U mnie nie wiem czy mały nie ząbkuje. Patrzyłam
do buzi ale nie widzę czerwonych dziąseł ale w nocy jest płaczący i niespokojny. W dzień wszystko super.

Te ząbki to loteria :face_with_peeking_eye: ja czasem czuje rozpulchnione a czasem mam wrazenie , ze wracaja do normy . Jakis czas temu mielismy jechac do meza siostry ale mala dostala wysokiej goraczki , bylismy w szpitalu testy wyszly negatywne , na drugi dzien odespala i kazdy mowil “zęby” a to juz troche czasu mija a ich dalej nie widac na horyzoncie :see_no_evil:
W nocy mala tez sie rzuca . Moze to w koncu juz ten czas .
A mały daje Ci spokojnie do buzi zagladac ? U mnie to walka jak z aligatorem

Nie przepada ale jak go rozśmieszę czy czym zagapię to dziś posolił. On ma już 4 u góry i 2 na dole ale trochę mi tak wygląda że trójki idą ale są rozpulchnione ale takie jakby był ząb pod dziąsłem.

On mu już naprawdę ładnie spał a od paru nocy jakbyśmy się cofnęli o parę miesięcy. Płacze i z
Godzinę go zagadujemy i nosimy. I maść nie ukojenie nie pomaga i wczoraj dałam nawet pedicitamol żeby go nie bolało i pomógł ale na 3h. Znów mi laktację rozkręci bo dziś co 1,5h jadł w nocy. A w dzień to jedynie strasznie się ślini i to wszystko nastrój ma dobry.

A Twoja mała nie ma jeszcze ząbków w ogóle?

Wlasnie ani jednego . Tez sie strasznie slini w ciagu dnia .
Mega sie boje , ze jak wyjda to kilka na raz :face_with_peeking_eye:
Tez mamy pedicenamol , nawet paracetamol w czopkach kupilam na w razie “w”

Oooo to może sie tak zdarzyć że wyjdą roznowczesnie …. Może być to przechlapane

Oby nie :face_with_peeking_eye: ale na to sie zapowiada

To znów zależy od dziecka ale zazwyczaj roczniaki tak mają. Mój np ma 3 lata i jeszcze się zdrzemnie w dzień. Jak będziesz wiedziała że gorzej śpi w nocy albo nie bardzo będzie chciał usypiać na drugą drzemkę to zmienisz na jedną. Ale jak chce to niech śpi nic w tym złego

U nas tak było że mały długo nie miał zębów. Dopiero chyba w 10 miesiącu jak się nie mylę mu ząb wyszedł i później co tydzień jeden :rofl::rofl: ale właśnie ja chyba tak wolałam niż raz w miesiącu gorączka na zęby.

Ja sie bardzo stresuje tym , bo nie chce zey cierpiala , ale wiadomo , ze bedzie co ma byc . Od 3 miesiaca wszytscy mowili o mojej malej , ze ida zeby i tak ida , ida , ze dojsc nie moga :see_no_evil:

U mnie też jest taka gadanina, bo mały skończył 3 miesiące i pcha rączki do buzi i się ślini itd, i każdy że zęby, zęby :sweat_smile: nie kumają że to normalna umiejętność rozwojowa…

@Mamuska357 a ile Twój maluch ma?
Może ma problem z kupką? I go męczy wieczorami?
Ja ostatnio coś takiego u swojego zaobserwowałam.

U mnie tez wlasnie bylo zjadanie raczek i slinienie sie . Ale do tego stopnia , ze przebieralam mala po 2/3 razy dziennie , bo byla mokra . Sliniaczki przeciekaly . Pozniej sie okazalo , ze to byl refluks , ale kazdy z gory mowil , ze to zabki . A najczesciej szedl tekst " ojej a to nie za szybko na zabki" :face_with_hand_over_mouth:

U mnie jak jedno uśnie to drugie się budzi w momencie kiedy usiądę sobie z kawą przy stoliku​:see_no_evil: masakra jak mam ochotę na chwilę spokoju łyk gorącej kawy i muszę wstać bo syn się obudził :rofl: ale co do snu dzieciaków to tak dziecko małe potrzebuje tego snu w ciągu dnia.
@asiam1 u nas to było to samo z córką, mała się sliniła od 3 miesiąca i każdy że chyba zęby…i zęby dopiero wyszły kej jak miała 9 miesięcy :see_no_evil::rofl:

1 polubienie

@Patrycjaw25 ale to zawsze tak jest
jak chcesz usiasc czy masz zaplanowany dzień to zawszd będzie na odwrot :rofl:
ja pore drzemki małego wykorzystuje na gotowanie z starszym, zabawe, odciąganie, jedzenie itp a jak zaplanuje za dużo to spi 15 min :rofl: albo i nie