No ciekawe z tą drzemka. U nas na noc ok 20-20:30 zasypia. I jak ze mną to dość szybko, ale z tatą tak długo czytają książeczki aż padną we dwóch
i nas na szczęście zęby zawsze wychodziły pojedynczo.
@Patrycjaw25 u nas też ta drzemka wypada o 14. I zazwyczaj trwa te 1.5 godziny, ale jak śpi i śpi 2.5 godziny to go budzę.
tez zazwyczaj nam wypadala kolo 14tej
ale jak odrzucił na początku trafilo się kilka razy też tak ze kolo 17-18 nagle odlaczalo mu system
siedział czy bawił sie i nagle zasnal
mielismy gwarantowane ze nie dobudzi go wstanie i pójdzie spac na noc 23-1
wyglądało to jakby z jednej strony odrzucil i byl gotowy ale jak intensywniejszy dzień to organizm jakbh nie potrafil ogarnac bez drzemki
U mnie bliżej 13 na szczęście ale zdarza się i o 14 dopiero. Wieczorem chodzi spać bliżej 21, chociaż staramy się po 20 kłaść. Też bym chciała o 19 żeby wszyscy spali ale potrzebuje jeszcze tej drzemki. Jak nie pójdzie spać to robi się złośliwa, płaczliwa wszystko na nie. A na jej 9 dni w przedszkolu pierwsze to szła ładnie na leżakowaniu spać.
@Patrycjaw25 2.5 h to już dużo wytrzymuje , przypomnisz mi ile ma ?
z takim okienkiem aktywnosci 4 drzemki to dużo , wstajecie o 6?
Moi wczoraj tylko dwie mieli rano 40min a o 13 poszli spać na 2.5, na noc po 18 bo nie chcieli się zregenerować przed 17 ![]()
@asiam1 ja nie wspominam źle ząbkowania mojej pierwszej. Mam nadzieję że nie poznam teraz co to znaczy i to x2 ![]()
No właśnie mojej siostry syn właśnie tak szybko przeszedł na jedną i już tak zostało. Ale on ma tyle energii że masakra. To u mnie nie idzie spać o konkretnej godzinie tylko to zależy o której wstanie to tak po 2-2,5h idzie na kolejną
@MamusiaNM a ile twój ma? Ja też lubię jak ma drzemki bo jest chwila dla siebie ![]()
To z jednej strony hardcore z tymi zębami bo tyle naraz to straszne dla malucha a z drugiej przechodziliście raz i spokój ![]()
![]()
Mój właśnie coś dzis miał kiepska noc, budził się co 1,5h i płakał tak ze ciężko go było uspokoić i jakby tak przez sen. Już dawno takiej nocy nie miałam. Myślałam że żeby więc nasmarowałam
Bobodent ale się dalej budził, dałam pedicitamol bo wyglądało jakby coś go bolało i zasnął na 3h i znów wybudzenie z płaczem. I nie wiem za to ząbki czy może jeszcze jakiś ostatni skok …
@AnetteSo mi to nie przeszkadza ale jak wrócę do pracy to się zastanawiam jak się przestawi bo na drzemkach śpi na mnie ![]()
@Patrycjaw25 no to mój podobnie. Jak wstanie rano to pierwsza drzemka jest po 2,5h i jak wstanie to znowu za 2h lub 2,5h druga … a potem już dopiero nocne spanie
Mój po zmianie czasu to zasypia między 21-22 i nie mogę go przestawić. Za to spi do 7-8 i przez to drzemki ma późno i pewnie dlatego tak późno idzie spać
Dzieciaki pięknie się dostosowują. Teraz ma możliwość to korzystaj śpi na tobie ale tak to ładnie się dostosuję zobaczysz
starszy ma 2.5 roku
raz i spokoj pod względem ze hurt ale przebijały sir po 3 miesiace
my juz wyprobowalismy wszystko camilla, bobodent, dentinox i kilka innych
nieraz i to w połączeniu z gryzakiem zimnym i przeciwbólowym nie pomoglo
Mam nadzieję że to nie będzie dramat. Na ten moment głównie ja usypiam
@MamusiaNM to zostaje mi tylko miec nadziejs , ze jednak ząblowanie bedzie dla mas łaskawe i bedą wychodzić pojedynczo , bo to by bym hardcore .
Mi mala wstaje kolo 8/9 rano i wtedy idzie na drzemke zazwyczaj kolo 12 , czasem 11 , czasem i do 13 potrafi siedziec . Spi raczej krotko , pozniej jakos kolo 15 /16 a czasem i 17 . Tez szybka drzemka . Na sen nocny zazwyczaj zapada te, kolo 21 , chociaz i do 23 czasem potrafi siedziec
wlasciwie to nie da sie tego przewidziec. Patrze po prostu po niej , jak zaczyna marudzic, ziewac , męczyć uszko to staram sie ją wtedy usypiac , chociaz nie zawsze tez “daje znaki” zmeczenia
Ostatnio miala kilka talicj dni , gdzie zupelnie nie chciala spac i na poerwsza drzemke zasypiala kolo 15 , to jak wstala to nawet nie myslala , zeby nadrabiac druga , tylko odrazu sen nocny ![]()
Oooo to jak piszesz to bardzo podobnie teraz mój maluch chodzi. Śpi do 7-8. Na drzemkę idzie ok 10-11, kolejna ok 14-16 i w nocy ok 21-22 zasypia. I wlanie nie wiem czy tak późno nie chodzi bo drugą drzemkę ma późno. Gdzieś czytałam że do 17 powinna skończyć się druga drzemka.
U mnie nie wiem czy mały nie ząbkuje. Patrzyłam
do buzi ale nie widzę czerwonych dziąseł ale w nocy jest płaczący i niespokojny. W dzień wszystko super.
Te ząbki to loteria
ja czasem czuje rozpulchnione a czasem mam wrazenie , ze wracaja do normy . Jakis czas temu mielismy jechac do meza siostry ale mala dostala wysokiej goraczki , bylismy w szpitalu testy wyszly negatywne , na drugi dzien odespala i kazdy mowil “zęby” a to juz troche czasu mija a ich dalej nie widac na horyzoncie ![]()
W nocy mala tez sie rzuca . Moze to w koncu juz ten czas .
A mały daje Ci spokojnie do buzi zagladac ? U mnie to walka jak z aligatorem
Nie przepada ale jak go rozśmieszę czy czym zagapię to dziś posolił. On ma już 4 u góry i 2 na dole ale trochę mi tak wygląda że trójki idą ale są rozpulchnione ale takie jakby był ząb pod dziąsłem.
On mu już naprawdę ładnie spał a od paru nocy jakbyśmy się cofnęli o parę miesięcy. Płacze i z
Godzinę go zagadujemy i nosimy. I maść nie ukojenie nie pomaga i wczoraj dałam nawet pedicitamol żeby go nie bolało i pomógł ale na 3h. Znów mi laktację rozkręci bo dziś co 1,5h jadł w nocy. A w dzień to jedynie strasznie się ślini i to wszystko nastrój ma dobry.
A Twoja mała nie ma jeszcze ząbków w ogóle?
Wlasnie ani jednego . Tez sie strasznie slini w ciagu dnia .
Mega sie boje , ze jak wyjda to kilka na raz ![]()
Tez mamy pedicenamol , nawet paracetamol w czopkach kupilam na w razie “w”
Oooo to może sie tak zdarzyć że wyjdą roznowczesnie …. Może być to przechlapane
Oby nie
ale na to sie zapowiada
To znów zależy od dziecka ale zazwyczaj roczniaki tak mają. Mój np ma 3 lata i jeszcze się zdrzemnie w dzień. Jak będziesz wiedziała że gorzej śpi w nocy albo nie bardzo będzie chciał usypiać na drugą drzemkę to zmienisz na jedną. Ale jak chce to niech śpi nic w tym złego
U nas tak było że mały długo nie miał zębów. Dopiero chyba w 10 miesiącu jak się nie mylę mu ząb wyszedł i później co tydzień jeden ![]()
ale właśnie ja chyba tak wolałam niż raz w miesiącu gorączka na zęby.
Ja sie bardzo stresuje tym , bo nie chce zey cierpiala , ale wiadomo , ze bedzie co ma byc . Od 3 miesiaca wszytscy mowili o mojej malej , ze ida zeby i tak ida , ida , ze dojsc nie moga ![]()
U mnie też jest taka gadanina, bo mały skończył 3 miesiące i pcha rączki do buzi i się ślini itd, i każdy że zęby, zęby
nie kumają że to normalna umiejętność rozwojowa…
@Mamuska357 a ile Twój maluch ma?
Może ma problem z kupką? I go męczy wieczorami?
Ja ostatnio coś takiego u swojego zaobserwowałam.
U mnie tez wlasnie bylo zjadanie raczek i slinienie sie . Ale do tego stopnia , ze przebieralam mala po 2/3 razy dziennie , bo byla mokra . Sliniaczki przeciekaly . Pozniej sie okazalo , ze to byl refluks , ale kazdy z gory mowil , ze to zabki . A najczesciej szedl tekst " ojej a to nie za szybko na zabki" ![]()
U mnie jak jedno uśnie to drugie się budzi w momencie kiedy usiądę sobie z kawą przy stoliku:see_no_evil: masakra jak mam ochotę na chwilę spokoju łyk gorącej kawy i muszę wstać bo syn się obudził
ale co do snu dzieciaków to tak dziecko małe potrzebuje tego snu w ciągu dnia.
@asiam1 u nas to było to samo z córką, mała się sliniła od 3 miesiąca i każdy że chyba zęby…i zęby dopiero wyszły kej jak miała 9 miesięcy ![]()
![]()
@Patrycjaw25 ale to zawsze tak jest
jak chcesz usiasc czy masz zaplanowany dzień to zawszd będzie na odwrot ![]()
ja pore drzemki małego wykorzystuje na gotowanie z starszym, zabawe, odciąganie, jedzenie itp a jak zaplanuje za dużo to spi 15 min
albo i nie