Laureatki lutowej edycji programu testowego 2026

Właśnie to mnie zastanawiam bo jak moja wstaje z pierwszej drzemki to jest ukochana a z drugiej drzemki jest płacz.

A starsza to uwielbia robić prezenty ogólnie najlepiej to iść do smyka lub gdziekolwiek i ona wybiera później wybiera w co ma być zapakowany ten prezent każdemu robi personalizowane kartki. Jak jeszcze kogoś lubi to ja mam taką mini drukarkę w stylu insta to jeszcze każe wydrukować zdjęcia tej osoby i dokładane jest do karteczki z życzeniami

Ooo to mega fajnie :slight_smile:

Oczywiście niech robią co chcą ale twoje dziecko nie może dostawać otwartych prezentów bo tamten chce zobaczyć. Podejmij temat bo tak będzie cały czas. Dlaczego twoje dziecko też musi być podporzadkowane wymyslom innego dziecka

To nawet dziś ten temat podjęłam na spacerze z nerdem bo uważam że temat wymaga wyjaśnienie i omówienia ale on twierdzi (to jego siostra) że jak teściowa wie to już taka sytuacja się nie zdarzy. Oczywiście zaproponowałam że napiszę to szwagierki na luzie i to omówię ale stwierdziła że już dał jej do zrozumienia pisząc że prezent chcemy zapakowany i nieotwierany :sweat_smile:
Ja mu zapowiedziałam że jak będzie otwarty lub będzie widać że używany to od razu karzę im go zwrócić i zamówię sobie sama …. Także czekam do soboty przyszłej i zobaczę coś się będzie dziać

2 polubienia

Czyli poprostu taki okres mają :smile: u mas sporadycznie nie śpi w południe a tak to jak nie zaśnie na drzemkę to jest tragedia , taka maruda że nie da się wytrzymać, wszystko jej przeszkadza.
@AnetteSo to u nas córka ma jedną drzemkę tylko już , za to synek ma 4 w ciągu dnia :smile:

1 polubienie

Jak ogarniasz te drzemki młodszego ze starszą ? Bo u mnie taka sama sytuacja , starsza po 13 drzemka a bliźniaki śpią 3-4 dziennie :face_with_peeking_eye: czasami główna drzemka czyli starszej wypadała w okienku bezdrzemkowym bliźniaków :clown_face:

to moj juz chyba z dwa tyg nie miał drzemki jak nie dluzej
odrzucił drzemke okolo 4 miesiace temu i zasypia tylko w samochodzie jak gdzies sie jedzie dluzsza trase

Słuchacie dziewczyny a ile drzemek mają wasze roczniaki ? Bo mój ma nadal dwa razy dziennie, pierwsza dluzsza 1,5-2h i jedna krótsza 40min-1h?
Zastanawiam się kiedy się przestawi na jedną drzemkę w ciągu dnia.

@Mamuska357 moj miał tez dwie
jsk mial kolo 1.5 roku przestawił sie na jedną a majac 2.2 l odrzucił całkiem drzemki

Ooo to jeszcze chwilę te drzemki mogą potrwać …… dobrze wiedzieć bo myślałam że koło roku przechodzą bobasy na jedną

Placze po drzemce strasznie. Ciężko go uspokoić i nagle koniec płaczu. Ja nie wiem, może on jakiś strasznie głodny się budzi.
@Mamuska357 mój miał 10 miesięcy jak przeszliśmy na 1 drzemkę. Teraz ma 2 lata i się nie zapowiada, żebyśmy rezygnowali.

@daga1271 to ciekawa jestem jak to będzie u was
u mnie tak z dnia na dzień sobie stwierdził ze nie spi
bylo tak przez 2 tyg później tydzień spal i od tamtej pory mie spi
chyba że tak jak mowilam dluga trasa w samochodzie to jedynie przyśnie
w domu nie chcę drzemki

Dwie drzemki na rocznika to jest jak najbardziej normalne. Między półtora roku a dwa lata zmienia się to na jedną drzemkę. Ja pamiętam jak moja starsza poszła do żłobka to jeszcze dość długo miała dwie drzemki jedno w przedszkolu druga “odreagowująca” przedszkole

U mnie różnie syn co 2,5 godziny idzie na drzemki , a córka starsza zazwyczaj po południu ok 14 zasypia mi kiedyś zasypiała ok 12-13 kednak wolałam jak wcześniej na drzemkę szła bo potem ciężko żeby w nocy zasnęła.
@MamusiaNM o widzisz, xzasami wolałabym żeby już była bezdezemkowa to szybciej by w nocy zasypiała mi.

1 polubienie

Ja tez mialam przsz ostatnie dni kryzysy drzemkowe , mala ma 8 miesiecy a przez kilka dni miala tylko 1 drzemke , teraz znowu 2 . Tyle , ze ona nie jest maratonczykiem w spaniu . Zawsze te spanie jest takie ekspresowe

czasem drzemka ma swoj plus
ja lubię jak sie uda nawet w samochodzie by zasnal bo inaczej nie odzie mu pazurkow obciac🫣
a w ciagu dnia czasem chwila ciszy tez potrzebna
z tym spaniem szybciej to bym nie szalala
chodzi miedzy 19.30 a 21.30
podobnie szlo ogarnac w odpowiedniej porze jak mial drzemke

@asiam1 moze ma jakis regres? z tym też bywa meczace

Wiesz co , chyba regres , skok i zabkowanie w jednym :see_no_evil: teraz to w ogole jest rodeo , mala ma mamoze poziom hard
Jedyny plus , ze mamy nowa rutyne . Na sen nocny mala zasypia ze mną przy cycu . Nie nosze jej , nie kolysqm , ewentualnie podspiewuje .
Chociaz przed snem musi byc tez zabawa w akuku , bo mala sama nakrywa sie kocykiem i energicznie odkrywa . Po tym juz cyc i spac

no to ladnie sie bawicie
ja z takiego kombo to mialam z wszystkim zmieszane 8 idacych zębów. nie polecam

8 na raz ? Ja sie boje o to , ale tak naprawde sie boje , bo mala ma 8 miesiecy i jeszvze ani jednego ząbka . Widze , ze cos tam sie dzieje pomalu a raczej czuje pod palcem , ale to mojq pierwsza coreczka i zupelnie nie mam z czym porownac

@asiam1 tak niestety :face_with_peeking_eye: nie wiedziałam ze to mozliwe
najpierw jedynki (2x po 2) ppzniej dwojki (4 pchały sie jednoczesnie) i później hardkor 3 i 4 naraz z czego na niektórych przy przebijaniu miał az takie krwiaki “fioletowe śliwki” i u niego etap przebijania trwał strasznie dlugo
jak miał 3 miesiące to pediatra mówiła że zaraz trojki beda bo miał bardzo widoczne cale białe duże a finalnie jedynki wyszly pierwsze na 6 miesiąc

u was może być różnie
u pewnego chłopca a przynajmniej tak mama twierdzi ze niczym bezobjawowo powychodziły ake szly bardzo późno i pojedynczo. to loteria jak z kolkami i wszystkim