Drogie mamy, czy Waszym dzieciom zdarzyło się obejrzeć bajki, w których coś je przestraszyło? Czy pojawiły się nocne lęki? Jak rozmawiałyście z maluchem na ten temat? Czy w ramach jakiejś zabawy starałyście się oswoić ten strach? Dajcie znać, jak sobie poradziłyście :)
Pamiętam jak mój syn się wystraszył bajki scooby doo , zamykał oczy jak kuzynka oglądała , ale tylko mówił że on tego nie chce bo się „ bojam „ . Nic się nie działo w nocy później na szczęscie ;)
Pamiętam jak mój syn się wystraszył bajki scooby doo , zamykał oczy jak kuzynka oglądała , ale tylko mówił że on tego nie chce bo się „ bojam „ . Nic się nie działo w nocy później na szczęscie ;)
Niestety , ale czasem zdarza się , że bajka dedykowana dla konkretnego wieku wcale taka nie jest. I pojawiają się brzydkie słowa czy właśnie zachowanie. Wtedy po prostu tłumaczę dzieciom co brzydkiego było w tej bajce. Co im się nie podobało. Rozmawiamy o tych emocjach.
Niestety , ale czasem zdarza się , że bajka dedykowana dla konkretnego wieku wcale taka nie jest. I pojawiają się brzydkie słowa czy właśnie zachowanie. Wtedy po prostu tłumaczę dzieciom co brzydkiego było w tej bajce. Co im się nie podobało. Rozmawiamy o tych emocjach.
O tak niektóre te bajki są straszne i w ogóle nie odpowiednie do wieku. Mój puki co ogląda tylko czasami ciekawskiego Georgea. Ale kiedyś pewnie przyjdzie etap strachu
Staram się pilnować żeby córka oglądała bajki dostosowane do swojego wieku i na szczęście do tej pory nie przytrafiła nam się taka sytuacja że bała się czegoś w bajce.
U nas za wczesny etat żeby się bała bajek, natomiast dzieci kuzynki mają cały dzień włączony tv i bajki... oglądają Hotel Transylwania, a potem się boją stworów.
U nas na szczęście też się taka sytuacja nie zdarzyła ale faktycznie trzeba być czujnym i pilnowac co maluchy oglądają bo te bajki potrafia byc różne szczególnie w okresie hallowen
Jeszcze nic takiego nam się nie przytrafiło, niunia za maleńka na bajki.
U nas córeczka czasami się budziła, że "coś strasznego się jej przyśniło", ale szybko się udawało ją uspokoić (choć nie mam pewności, że przyczyną było obejrzenie bajki)... Córeczka zwykle mi komunikowała, że trzeba wyłączyć bajkę lub sama wyłączała, bo było coś czego się wystraszyła. Ogólnie staram się mocno kontrolować co i ile ogląda moje dziecko oraz żeby te treści były raczej bezpieczne, choć teraz to chyba coraz trudniej o takie bajki...
U nas jeszcze na szczęście nie bylo
MammaNK Dobrze, że nie wpłynęło to na syna aż tak :)
MojeM Super, że o tym rozmawiacie! :)
Pina734 Zgadzamy się z Tobą :)
mamaSophie Super, że starasz się kontrolować! :)
Rozmowa potrafi zdziałać cuda
nie lubił bajki Scooby doo , teraz może oglądać bez przerwy
Bardzo lubiłam tą bajkę jak byłam dzieckiem
Dobrze , że już mu to przeszło