Dziewczyny! Potrzebuje rady, bo nie mogę z mężem się dogadać. Mamy małą łazienkę, 5m kwadratowych. Ja jestem team wanna, w małej łazience to dla mnie praktyczniejsze rozwiązanie, tym bardziej, że ja lubię przed praniem ubrania namoczyć, więc nie będę musiała taszczyć tam misek, czy wiader do moczenia, no i wygodniej mi ze względu na dziecko. Mąż jest team prysznic, bo jemu zajmie mniej miejsca, chociaż nie powiem, wanna wejdzie nam całkiem spora, a prysznic musielibyśmy brać ok 80x80, wg mnie mały, no i musimy zrobić do niego stopień, żeby prawidłowo zrobić odpływ bo chcemy mieć taki Walk in, nie ma opcji na taki zwykły brodzik, bo mi się nie podoba.
Jak wy macie rozwiązane swoje łazienki, które są mniejsze? Jesteście zadowolone ze swojego rozwiązania?
Ja przed remontem miałam wannę i mówiłam, że po remoncie to tylko prysznic. Pojawiło się dziecko i to była najgorsza decyzja ever. Dziecko uwielbia się pluskać, a pod prysznicem nie ma takiej możliwości. Do wanny zawsze można domontować szybę lub jakąś zasłonę przed wodą i korzystać jak z prysznica. W drugą stronę raczej tego nie zrobisz. Ja się jeszcze przymierzam do składanej wanny, ale to nie to samo co zwykła wanna.
Namawiaj męża na wannę!!!
Ja właśnie koniecznie chce wannę, bo sama lubię się pluskać ![]()
też wcześniej byłam team prysznic, bo był dla mnie szybki, ale wanna to jednak wygoda!!
no i nie chce już targać wanienki pod prysznic cały czas ![]()
U nas mamy prysznic z brodzikiem i córeczce wlewam wodę jak w wannie i się tam chlapie ale zamierzamy się budować i bedziemy robić dwie łazienki w jednej z nich będzie oczywiście wanna bo jednak fajnie zrobić sobie taką długą kąpiel z dużą ilością piany albo w jakiś olejkach . Pod prysznicem takien opcji nie ma więc jeżeli ktoś lubi szybkie mycie to owszem ptysznic ale jesli lubicie sobie dać trochę dłuższego relaksu to bez wątpienia wanna.
Mam taka samą sytacje zaczynamy budowe i mąż chce prysznic a ja chce wanne bo wygodniej bedzie mi sie kąpać dziecko. Moja teściowa ma prysznic i ja kąpałam w nim to moja córeczka bała sie a u moich rodziców sie cieszyła jak kąpałam ja w wannie.chce wlasnie wanne ze wzgledu na dziecko.
Ja mam dwie łazienki duża na górze gdzie jest wanna i mała na dole z prysznicem ale ja mam ten centymetrowy brodzik bo mnie znowu walkein się nie podobają. To idźcie na kompromis i zróbcie wannę ze ścianka będziecie mieli to i to
My zdecydowaliśmy się na wannę - dokładnie z tych samych powodów o których piszesz
namaczam często ubrania no i przede wszystkim wygoda w kapieli dziecka!
U nas zdecydowanie wanna, dużo bardziej wygodniejsza do użytkowania . Prysznic możecie sobie zrobić sobie w drugiej łazience , chociaż my zrezygnowaliśmy i mamy tylko na górze wannę.
Ja mam prysznic ale z wbudowanym brodzikiem z konglomeratu, mial być walk in ale sobie szafkę wymyśliłam więc są szyby dokupione przesuwane
Wymiary mam 70x100
Wanna była w tej łazience ale akurat w ścianę trochę i płytki 80x 140 więc jakaś ogromna nie była, a dzięki prysznicowej mam wiszaca szafkę i kosz na pranie pod.
My glownie korzystamy z prysznica , chociaz wanna obok tez stoi
My mamy tez dwie lazienki, ale maz na dole nie chcial prysznica. U gory mamy wanne wolnostojaca i prysznic 80x80 z niskim brodzikiem (ma ok5-6cm).
Maz ma prawie 1.9m i nie narzeka jesli chodzi o gabaryty kabiny
Ja bym postawiła na wannę z rozkładaną szybą, żeby można było korzystać jak z prysznica. Nie wyobrażam sobie przy dziecku nie miec wanny.
U nas tez lazienka mala, cos kolo 4,5m2. Mielismy ten sam dylemat. Postawilismy na wanne z parawanem i to byl strzal w 10. Dzieciaki mozna spokojnie kapac, ja moge sobie zrobic szybki prysznic albo dluuuga kapiel. Do moczenia prania tez super sprawa, tak jak piszesz – zero latania z miskami…Moj maz byl team prysznic, ale teraz sam mowi, ze dobrze ze nie dalam sie namowic na sama kabine 80x80, bo w praktyce to jest malutkie i srednio wygodne.(mielismy przez 2 lata tez myslalam ze prysznic bedzie super… ale zycie zweryfikowalo…)Jesli macie miejsce na wanna + parawan, serio polecam takie rozwiazanie. Masz 2w1 i wszyscy zadowoleni ![]()
U nas ostatecznie wygrał prysznic, bo faktycznie zajmuje mniej miejsca i szybciej się kąpiemy, ale… trochę brakuje mi tej chwili relaksu w wannie, zwłaszcza z dzieckiem kiedyś fajnie było malucha wykąpać na luzie, bez stresu.
Na początku i tak kąpiesz w wanience a my mamy już wprawę że kąpiemy mała pod prysznicem, dzięki temu jak poszła na basen i pani lala z konewki wodę to nie było problemu mała jak pod prysznicem chciała wodę złapać. A i wiadomo to jest też inne odczucie dla niej sensoryczne i temperaturowe. Dodatkowo dzięki temu jak wyjechaliśmy na wakacje nie musieliśmy taszczyć wanienki ani kupować jakiś składanych alternatyw.
Mam też małą łazienkę i niestety prysznic, strasznie mały i niepraktyczny. Nawet nóg nie mogę ogolić
przez to dziecko kąpiemy w kuchni bo wygodniej, na początku w małej wanience można było na toaletą dać stojak, ale większa wanienka się nie mieści. Więc polecam wannę, możesz sobie wyobrazić jak dziecko teraz chlapie że wszystko pływa w kuchni, jak kąpiemy w wannie u moich rodziców to jest mega wygodnie
W wanience kąpaliśmy bardzo krótko bo mały był długi i szybko przestał się mieścić. Dostaliśmy wanienkę więc nie chcieliśmy już wydawać pieniędzy na jakąś większą więc przeszliśmy na wannę i dla nas to idealna opcja, dlatego nie mogłabym mieć samego prysznica. Słuchawki używaliśmy w wannie żeby przyzwyczaić do polewania wodą, bo planowaliśmy od początku zapisać na zajęcia na basenie.
U nas też wszystko zachlapane. Córka uwielbia zabawy w wanience, więc podłoga pływa po jej kąpieli. ![]()
![]()
Brodzik u nas nie wchodzi w grę. Po prostu mi się nie podoba i go nie chce. Jesli ma juz byc prysznic, to tylko walk in
no i 80x80 to pewnie kwestia przyzwyczajenia, ale dla mnie jest za mały. Moja mama ma 120x80, ten już mi bardziej pasuje.
Aczkolwiek u nas dochodzi też kwestia tego, że prysznic musi być na stopniu z suporeksu, bo odpływ musimy przebiec, więc kwestia bezpieczeństwa. Na takim stopniu każdy z nas może się potknąć, a nienawidzę i nie mam zamiaru też rozkładać jakichś mat antypoślizgowych ![]()
Szerokościowo jeszcze spoko ale długość trochę mało.
A wannę jakiej wielkości możesz tam postawić? Bo może nie musi być taki krótki ten brodzik