Mamove sposoby na przeziębienie - nie tylko dla mam

Dziewczyny! Przy okazji innego wątku, nawiązała się fantastyczna dyskusja dotycząca Waszych sposobów na leczenie przeziębienia… szczególnie istotna
teraz w okresie przeziębień i ważna dla kobiet w ciąży i mam karmiących piersią.
Podzielcie się, proszę, w tym wątku Waszymi domowymi sposobami na przeziębienie. … może jakieś babcine przepisy na mikstury czarodziejskie i magiczne?
PS Bardzo Wam przy tej okazji dziękuję za wcześniejsze podpowiedzi!

Jak wiadomo domowe sposoby są najlepsze i najbezpieczniejsze, zwłaszcza w okresie ciąży lub karmienia piersią, a także dla dzieci. Zdecydowanie polecam miód, cytrynę, cebulę, czosnek, imbir - dodatkowo dobry na nudności w ciąży.

Przepis na herbatkę imbirową

Skład:

kawałek imbiru około 5 cm (bądź 3 łyżki drobno startego imbiru)

0,5 l wody

ew. miód

ew. syrop z malin

Przepis:

Pokrój cienko kawałek imbiru bądź wsyp do rondelka 3 łyżki drobno startego imbiru, zalej wodą. Na wolnym ogniu gotuj z 20 minut. Następnie przelej przez sitko. Możesz dodać do smaku miód bądź syrop z malin.

Herbata imbirowa to niemal obowiązkowy napój dla ciężarnej: to środek na mdłości, pomaga łagodzić zgagę, leczy wzdęcia, a przy przeziębieniu działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie.

Zagotować pół litra wody, imbir (ok. 5 cm) pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu, pół szklanki mleka. Mmm

CEBULA to obowiązkowy składnik kuracji leczniczej. Rewelacyjnie niszczy bakterie i wirusy, zwłaszcza w obrębie górnych dróg oddechowych. Dlatego jest niezawodna na kaszel, ból gardła, katar.

Syrop z cebuli

Skład:

2/ 3 cebule

cukier

• kilka ząbków czosnku

-troszkę miodu

Przepis:

Obierać i siekać cebule, przesypać do naczynka, ew. dodać posiekamy czosnek, zasypać cukrem, ew. zalać miodem. Przykryć i odstawić na około 5 godzin, aż cebula puści sok.

Spożywać trzy razy dziennie po łyżce stołowej.

Ja na przeziębienie polecam miksturę - wyciśnięty imbir, sok z cytryny (ja robię z dwóch), łyżeczka miodu i troszeczkę kurkumy - u nas w pracy robi to furorę i jak kogoś coś bierze to od razu pojawia się mikstura :slight_smile:

Dla mnie pomagała herbata z lipy,tak mi poleciła położna. Równiez przegotowana woda z miodem, takicroztwor trzeba odstawić na jakiś czas a pozniej wypić i moge powiedziec ze działa;-)

Syrop z cebuli inny przepis:
1 dużą cebulę kroimy w plastry
3 ząbki czosnku również drobno kroimy
Rzędami układamy w słoiczku plastry cebuli, czosnku polewamy miodem i tak kolejno rządki plasterków cytryny na przemian z pokrojonym czosnkiem i Miodem
Odstawiamy na noc przykryte
Pijemy taki syrop łyżką 2-3 razy dziennie

Ja stosuje tylko domowe metody leczenia przeziebien i zawsze wylecze się za wczasu :slight_smile:

• Na gardło stosuje płukanki - albo salviasept (wyciag z szałwi i innych ziół za około 5 zł do rozrobienia w wodzie) albo zaparzona szałwią z saszetki. Miód również koi gardło.
  • Na katar wacham mentol w kryształkach - mam akurat z pracy, ale pewnie w aptece można kupić (jak nie to mogę się podzielić)
  • Na kaszel parzę suszoną lipe albo są ziolka do kupienia w aptece Bronchisan (pozniej mogę sprawdzić jakie zioła mają w składzie)
  • Jak czuję że coś mnie łapie piję miód z cytryną
    Czosnku nie lubię, więc nie spozywam :slight_smile:

Syrop z cytryny

• cytrynkę kroimy w platry
  • imbir trzemy na tarce
    układamy w słoiczku warstwami cytryna miód imbir
    Odstawiamy na noc
    Miksturę dodajemy do ciepłej herbaty

Świetnie też działają inhalacje. W przypadku kataru lub problemów z zatokami wystarczy zagotować w garnku wodę, dodać kilka kropli olejku, pochylić się nad garnkiem, przykryć głowę i garnek ręcznikiem tak, aby para nie uciekała bokiem i pomału, spokojnie wdychać głęboko parę przez nos.

Na kaszel syrop z buraka - najlepiej w dużym buraku wydrążyć dziurę i zasypać cukrem, będzie dawał sok na bieżąco. Trzymać w lodówce:)
Mi nie zawsze się chce samej przygotowywać, jak jestem chora i nie mam zapasów to kupuje serię Prenalen - dla kobiet w ciąży i karmiących. Mają m.in pastylki na gardło, spray do nosa i syrop.

Polecam wieczorkiem orzed spaniem wymoczyc nogi tzn stopy w goracej wodzie potem grube skarpety i pod kocyk i koldre zeby sie wygrzac. Na katar to inhalacje jesli ktos nie ma inhalacji to mozna po prostu goraca wode do tego pare kropelek olejku eukaliptusowego do jakies miseczki i dac tam glowe i przykryc czyms np recznikiem zeby wdychac ta pare. A jak ktos ma inhalator to w aptece mozna na katar kupic specjalny srodek do inhalatora nebu-dose :wink: na gardlo najlepiej miodek, rowniez polecam mleko z miodem i oczywiscie spokijnie mozna sie uchronic troszke od przeziebienia i pic witaminke c nie szoodzi a witamin nigdy na malo :wink:

Ja bylam w ciazy przeziębienia ok. 4mc i szybko.sie wyleczylam dzieki picia cieplego mleka z zabkiem zgniecionego zabka, oraz tez jadlam zabek czosnku albo pul zabka, po 4dniach juz bylam.zdrowa i bylam bardzo zadowolona i nie bralam żadnych lekow, prucz tego pilam ok. 3xdz goraca.herbatkę z cytryną.

Herbata z lipy z miodem / malinami / cytryną
KWIAT LIPY działa super rozgrzewająco, napotnie, wspomagająco w stanach przeziębienia. Łagodzi podrażnione błony śluzowe, ma działanie wykrztuśne, łagodzi kaszel, ponadto ma działanie lekko uspokajające, także pozwoli się wyciszyć.

wystarczy naparu z lipy ostudzić i do letniego naparu możemy dodawać:
miód, sok malinowy, cytrynę, imbir – wg naszych upodobań - co kto woli lub ma w zapasie

Polecam bardzo syrop z czarnego bzu ponieważ działa rewelacyjnie na każdą infekcje ale nie taki kupowany tylko taki naturalny z pozbieranymi przez nas owocami i samodzielnie zrobiony.

U mnie sprawdza się także przetwory dzikiej róży ponieważ jest to bardzo bogate źródło witaminy C ,która potrafi zdziałać cuda.

I polecam oczywiście wszystkim znane czosnek i cebule. Wersja dla dorosłych to nalewka z czosnku, która bardzo pomaga a nie ma zapachu, który niektórym bardzo przeszkadza

Na wit. C należy “uważać” ponieważ pod wpływem wysokiej temp. “rozkłada się”, czyli pasteryzacja czy zalewanie cytryny wrzatkiem zmniejsza ilość witaminy. Dlatego robiąc np. napój z miodu i cytryny najpierw zalewamy zimną wodą, a wrzątek tylko dolewamy do kubka. Niestety w przetworach wit. C są mniejsze ilości.

Akurat jeśli chodzi o dziką różę to czy z przetworów czy nie witaminy C ma bardzo dużo i jest to najlepszy sposób aby zapewnić ja naszemu organizmowi. Taka naturalna witamina zawsze będzie lepsza od sztucznej

Pewnie, że naturalna witamina jest lepsza, bo lepiej przyswajalna przez organizm.

Do tego moczenia nóg w gorącej wodzie, o którym pisała anka_01 warto dodać trochę soli i w tej gorącej wodzie z solą wymoczyć. A później założyć grube i ciepłe skarpetki i wskoczyć do łóżka wygrzać się.