Odpowiednie oddychanie w czasie ćwiczeń to podstawa więc warto o nich pamiętać.
Masaż krocza można wykonywać ale trzeba robić to regularnie i dokładnie, zamiast masażu można wykorzystać balonik Aniball, ćwiczenia mięśni Kegla są polecane nie tylko w ciąży. Warto je wykonywać cały czas.
Ale czy cokolwiek pomoże to już indywidualne predyspozycje każdej kobiety, Ćwiczyć można ale czy to coś pomoże to się okaże albo dokładnie nie okaże bo nigdy nie będzie wiadomo czy to zasługa ćwiczeń czy tak miało być.
To prawda, znam mamy, które bardzo ćwiczyły, robiły wszystko żeby poród gładko przebiegał, a niestety nie udawało się. A znam też mamę, która nie robiła nic, żadnych ćwiczeń, większość ciąży przeleżała na kanapie, a poród szybki i bezproblemowy…
Otóż to nigdy nic nie wiadomo. Jak będzie wyglądał poród i co tak na prawdę ma na to wpływ. Jedna będzie się starać i ćwiczyć a poród będzie z kąplikacjami i zakończy się cieniem a druga całkiem na luzie i poród 2 godziny i maluch na świecie.
Ja szczerze mówiąc parę razy tylko stosowałam masaż krocza. Poród ogólnie przebiegł prawidłowo, miałam nacięte krocze ale uznali w szpitalu że lepiej to zrobić bo może się rozerwać w trakcie,a lepiej jeśli to oni zrobią
Też słyszałam o masażu krocza i zamierzam tak robić. Na razie 20 tydzień, więc za wcześnie, ale później na pewno.
Ważne aby zachować przy tym higienę, jeśli pojawią się jakiekolwiek problemy związane z zapaleniem pochwy należy zaprzestać masażu. Masaż rzeczywiście nie należy do przyjemnych i szczególnie nacisk na wewnętrzne ścianki krocza może powodować dyskomfort. Max. wykonuj masaż przez 10 min co 2 dzień od 34 tyg. ciąży
Ja akurat nie zdecydowałam się na masaż:))
ja myślałam o tym myśle czy nie spróbować ale musze kupić olejek
Ja przy 3 ciążach nie miałam masażu. Lekarz coś mówił ale mówił że jest to nie przyjemne ;)
Slyszalam ale sama nie robikam tego :D
Ja nie zamierzam kombinować z żadnymi masazami ☺
Tez słyszałam że masaż krocza jest bardzo nie przyjemny czasami gorszy od samego porodu
Nawet ginekolog właśnie łowił ze nie przyjemny ;))
Ja robiłam w poprzedniej ciązy, ale to nie nalezy do miłych masaży i szybko przestałam
Mazia widzisz nie ma reguły w tej nie robiłaś i zobacz jak szybko poszło ☺
Kto wie, czy jakby Mazia robiła, to by szybciej nie poszło :)
Masaż jest nieprzyjemny, pamiętam te filmiki z YT i bałam sie aż tak robić.
Ja nie robiłam ale teraz się zastanawiam ze względu na bliznę po nacięciu krocza. Można by pewnie to uznać za mobilizację blizny i pewnie powinno być przy kolejnym porodzie lepiej...
ja próbowałam,... ale masakra
Ja słyszałam o tym że ból jest straszny i bym się nie zgodziła żeby mi lekarz czy położna zrobili tym bardziej sama bym sobie nie zrobiła.
To same robicie sobie taki masaż czy to lekarz przy porodzie robi ?