Masaż krocza pod porodem

Rena hahah No ciekawa jestem jakby to było 😄

Lekarz robi masaż szyjki, a nie krocza. Mi zrobił na badaniu usg by coś przyspieszyć, ale nie pomogło i nie bolało.jakos tragicznie. Lekki bol czułam,sle może też nie robił tego jakoś mocno.

Masaż krocza robi się samemu bo to to na zewnątrz i delikatnie w środku się robi nie głęboko. Mi po takim.jednym masażu poleciały larw kropli krwi I dlatego przestałam go robić 

Ja nie robiłam masażu:D 

Koleżanka z. Porodówki miała taki masaż szyjki i mówiła że ból gorszy od porodowego.. Później itak skończyło się cc więc się wymęczyła.. 

Właśnie też tak słyszałam że to strasznie nie przyjemne 

Ja słyszałam, że masaż szyjki jest nieprzyjemny. Ale to tak jak Mazia pisze to robi lekarz. I skutkiem ma być wywołanie porodu. W jego trakcie lekarz odkleja dolny biegun pęcherza płodowego od ścian macicy. 

A same w domu możemy sobie robić masaż krocza żeby uelastycznić tkanki. Najlepiej od 34 tyg ciąży.

Mazia, jak miałaś szybki, to może i lepiej że bez masażu, bo byś nie zdążyła do szpitala. Co prawda chyba już tam byłaś, to byś na porodówkę nie zdążyła.

Beata, ja sama robiłam, lekarz nic mi nie robił. Ja robiłam masaż krocza olejkiem, a nie masaż szyjki. Chodziło o rozciągnięcie i uelastycznienie.

Dokładnie. Moja koleżanka miała masaż szyjki macicy i w ten sam dzień a raczej noc jechała na porodówkę 

Też słyszałam że boli ten masaż. Ale nie miałam więc nie wiem jak to jest ;) 

Tzn mi lekarz zrobił na wizycie usg tzn tak powiedział,ale delikatnie i chwilę wiec pewnie tak tylko by coś podrażnić do działania, a nie taki typowo robiony by wszystko się na już zaczęło bo też nie był był jakiś mocny ból, a jednak każdy mówi że boli bardzo.

Boli ale ułatwia poród o ile są do tego jakie kolwiek wskazania 

Jakbym chciała urodzić już, a ktoś by chciał go wykonać to bym się pewnie zgodziła mimo bólu.

Ja pewnie też ale gorzej jak jednak nie uda się urodzić o się tylko człowiek męczy 

Ile musimy się nacierpieć 

Taki masaż nie boli. Mogę potwierdzić. :)

Masaż krocza przed porodem składa się z części zewnętrznej i wewnętrznej. Powinien obejmować między innymi następujące mięśnie:

kulszowo-jamisty,

opuszkowo-gąbczasty,

poprzeczny powierzchowny krocza,

gruszkowaty,

guziczny,

centrum ścięgniste,

zwieracz zewnętrzny odbytu,

dźwigacz odbytu.

Masowanie krocza przed porodem można wykonywać za pomocą dłoni i jest to zdecydowanie najpopularniejsza forma. Można jednak wykorzystać także odpowiednie rollery lub piłki.

Masaż krocza w ciąży może wykonywać sama kobieta lub z pomocą partnera. Warto skorzystać także z pomocy odpowiednio wykwalifikowanego fizjoterapeuty uroginekologicznego, który najlepiej oceni napięcie struktur i zaproponuje celowane dla każdej pacjentki ćwiczenia.

Źródło: Masaż krocza w ciąży.

nigdy nie słyszałam żeby to pomagało przy porodzie. na pewno zgłębię temat.. 

Masaż krocze jest zalecany przed porodem i pomaga zapobiec nacięciu czy pęknięciu krocza jednak nigdy nie masowałam..  a 2 razy rodziłam.

Zależy też w jakich sytuacjach nieraz nacięcie jest nie uniknione 

położna najlepiej widzi czy nadciąć czy nie 

właśnie fajnie jak się trafi na doświadczona położna