Meningokoki

Ja również chce zaszczepić ale najpierw zobaczę jaka będzie reakcja na szczepionki 6w1. Dwójkę dzieci również szczepilam 6w1 i bardzo dobrze znosiły szczepienia bez jakichkolwiek powikłań.

My jutro po południu właśnie wybieramy się na pierwszą dawkę szczepienia na meningokoki długo Zastanawialiśmy się z mężem tak naprawdę rozważaliśmy kilka razy czy szczepić syna czy nie Nie jest to tania szczepionka Tym bardziej że dziecko musi przyjąć kilka dawek i nie jest to szczepionka wpisana w obowiązkowe natomiast koniec w końcu doszliśmy do  wwniosku ze bierzemy się za to póki co mamy tylko jedno dziecko wiadomo że człowiek nie uchroni go przed wszystkim i nie osłoni w takiej przysłowiowej szklanej kuli przed światem i wszystkimi chorobami panującymi na nim ale jeżeli jesteśmy w stanie zrobić coś żeby uniknąć rzeczy przez które możemy pluć sobie później w brodę to po prostu bez zastanowienia musimy to zrobić tak więc jutro pierwsza dawka No i myślę że prawie jak zaczniemy teraz początkiem sierpnia to uda nam się wyszczepić małego wszystkimi dawkami mniej więcej do tego okresu gdzie od nowa i zaczną się różnego rodzaju infekcje znając życie nagle pojawi się od nowa koronawirus którego dziwnym trafem Ostatnio nawet na świecie nie było więc mam nadzieję że wszystko pójdzie  zgodnie z naszym planem

Pina a ile twój synek ma lat ? Ja też się zastanawiam ciągle, czy szczepić czy nie?

My szczepimy tylko na te podstawowe, ja nie jestem jakąś wielką fanką Szczepień ale po prostu dostosowuje się do tych obowiązkowych

ja sie meningokoków boję, ale wiem, że to ważne szczepienie. Tak samo jak choroby tak samo boję się tej szczepionki bo córka po niej przez 12h nie poruszała sie tylko płakała. NIe umiała się przewrócić na brzuch, nie raczkowała . To było dla mnie 12h stresu i łez bo bałam się, że to nie przejdzie. Miała jedną dawkę, ale nie jestem z tych co odradzają bo jest ona ważna. Po prostu ja się jej boję i też już szczepię tylko na to co trzeba 

Pina mam nadzieję, że u Was będzie okej bo z reguły tak jest. My mieliśmy jakiegoś pecha 

a szczepicie tymi 6w 1 czy te co są refundowane ?

my szczepimy 6w1 zastanawialismy sie nad 5w1 a w efekcie postawiliśmy na 6w1 różnica cenowa zadna.

Są rózne orie na temat tych szczepień ale objawy niepożadane moze przynieść każda szczepionka czy refundowana czy też nie.

Ja szczepiłam refundowaną. 

Dokładnie tak każda szczepionka moze przynieść jakies efekty niepożądane i czasem nie mamy na to wpływu 

Dobrze że malutkiej to przeszło

U nas na szczęście nic po szczepieniu sie nie działo jak nie raz Zdarza się nam jakas lekka temperatura stan podgoraczkowy akurat w tym przypadku bylo ok na 2 dawkę mamy zgłosić się za 8 tyg 

Maly ma aktualnie 21 miesiący my też się zastanawialismy raz czy szczepic raz ze moze nie była dłuższa przerwa między tym szczepieniem na rok a półtorej i niby wstępnie mieliśmy wtedy i właśnie podobno w tym okresie najczęściej rodzice decydują się na podanie ten szczepionki ale jak  maly wtedy non stop chorował i nawet chociaż by się chciało to nie było jak wiec zdecydowaliśmy się teraz 

Mazia to mówisz że córka miala 1 dawkę i co po tym incydencie lekarz zdecydował ze juz 2 nie będzie podana bo tak zareagowala zle czy wy tak uznaliscie jak to było ?

Ja szczepiłam płatnymi

My też zdecydowaliśmy się na te 6w1 u nas waga urodzeniowa była bardzo niska i takie było zalecenie lekarza nawet, gdyby nam przy urodzeniu wpisali 60g mniej to byśmy mieli darmowe te szczepionki 5w1 ale polozna stwierdziła, że lepiej wpisać więcej bo ta waga nam się bujała trochę 

naprawde sa one też refundowane? to nawet o tym nie wiedziałam to jaką wage musiało by mieć dziecko ?

pina my zdecydowaliśmy, że więcej nie szczepimy na meningokoki nikt się nawet mnie o to nie pytał.

My mamy z nfz szczepionki choć mały mógł mieć te 5w1 za darmo bo jak dziecko chodzi do neurologa to są one refundowane, ale my zdecydowaliśmy, że szczepimy tymi na NZF jak córkę 

O widzicie co dziecko to inny przypadek i inne ulgi go dotyczą jeden ma cos refundowane inny nie 

Przy wadze 2500g lub poniżej te szczepionki są refundowane, nam wpisali 2560g i już musieliśmy płacić 

a ile teraz kosztuje ta szczepionka?

Jedna dawka tej 6w1 to około 200zl 

Ja płaciłam 349 zł 

Ja nawet nie patrzę na refundację szczepimy płatnymi i dokupujemy te szczepionki dodatkowe pamiętam że ospa plus meningokoki C powiedziała mi w aptece 560 złotych czyli nie mało wcale 

Mamalaury i jak ta szczepionka na meningokoki przeszła i Was?