Mleko Modyfikowane - co polecacie?

Z tym, aby dziecko nie miało zaparć po mleku mm to jest jedna wielka niewiadoma, wszystko zależy od dziecka jak będzie tolerować. U nas była poprostu rosyjska ruletka, począwszy od NAN,które podawali małemu w szpitalu po HiPP,Bebilon,aż ostatecznie dostał produkt mlekozastępczy na receptę Nutramigen LGG, ale lepiej nam się sprawdził Neocate LCP, tylko dlatego że miał problem z trawieniem zwykłego MM i podejrzewali u niego alergię na białko mleka krowiego…wyniki tego nie potwierdziły,więc w momencie kiedy już zaczęliśmy rozszerzać dietę próbowaliśmy również podawać produkty na bazie mleka krowiego i okazało się że dziecku nic nie jest. Moim zdaniem wszystko leżało na podłożu nieudanego porodu naturalnego, zakończonego CC przez które dziecko miało asymetrię, skrzywioną miednicę i nie mógł się poprawnie wypróżnić. Dopiero osteopata pomógł i wtedy też skończyły się problemy z “niby alergią”.

Myślę że nie ma sensu kupować MM na zapas, jest tak ogólnodostępne wszędzie, że praktycznie zaraz po wyjściu ze szpitala dacie radę kupić to co waszemu dziecku przypasuje😉

Dokładnie, dużo kobiet e ogóle zapisuje je od razu w wyprawce, gdzie tak naprawdę niewiadomo, czy będzie potrzeba podawania probiotyku od pierwszych dni

Tak naprawdę ten mały brzuszek nie jest przyzwyczajony do jedzenia tam flora bakteryjną dopiero się tworzy. Mówię przy dzieciach karmionych mlekiem matki. A tak naprawdę czasem można sobie zaszkodzić bo co za dużo to nie zdrowo moim zdaniem

2 polubienia

A to prawda, dużo tych wyprawek właśnie w produktach ma od razu leki a nie wiadomo co będzie potrzebne dziecku

1 polubienie

My podawaliśmy hippa bo takie mleko było podawane w szpitalu , w domu robił po nim gestrze kupki czytałam co na takie sytuacje to zmiana mleka w takim orzypadku to ostateczność i zalecała położna przepajać wodą i probiotyk i powiem szczerze kupki są luźniejsze a myślałam że będę musiała szukać innego mleka.

Dokładnie. Ja z leków miałam w wyprawce tylko witaminę D i paracetamol, ale paracetamol i tak kupiłam dopiero po pierwszym szczepieniu

1 polubienie

Ja mam probiotyk miałam polecone podawać po cesarce ale zaczęłam podawać dopiero po tygodniu od powrotu z szpitala bo miał problem z kupkami były takie zbite a polecono podawać probiotyk że to pomaga i nie trzeba zmieniać mleka i to prawda po probiotyku i przepajaniu wodą od czasu do czasu synek ma luźniejsze kupki.

Jeśli wprowadziłaś w tym samym czasie i probiotyk i wodę, to tak naprawdę niewiadomo, co pomogło. Przy wodzie będzie miał luźniejsze kupki, większa ilość płynu - luźniejszy stolec

Co by nie było ważne że pomogło, nie chciałam zmieniać mleka bo polożna mówiła że zmianę mleka trzeba rozważać jako ostateczność bo robi się wtedy rewolucję w organizmie maluszka i to nie jest dobre .

Od urodzenia moja córeczka pije mleko Bebiko
Niestety nie mogłam karmic piersią ze wzgledów zdrowotnych. Mała polubiła to mleko i moge polecić ale kazde dziecko inaczej reaguje na mleko moze podpytaj swojego pediatry

A jaka witaminę d miałaś? Ja podawałam Vigantol na początku, ale denerwował mnie brak dozownika

@daga1271 mnie też teraz denerwuje mi ten brak dozownika i się czeka kilka sekund by jedna kropelka zleciała.

Ja starszemu synowi podaję Juvid d3 od Hasco-Lek, ma fajną pompkę więc łatwo się dozuje. Drugiemu szkrabowi też zamierzam podawać Juvit.

Juvit D3, fajna pompka, łatwa w obsłudze :rofl:

1 polubienie

U nas po alergi na białko mleka krowiego szukaliśmy mleka które będzie pasować córce i też mleko bebiko jako jedyne pasowało córce po innych ją sypało albo biegunki .

1 polubienie

Brak dozownika ? My też mamy vigantol podaję dzieciom i ma zawsze dozownik🤔

Aa ok już rozumiem o jaki dozownik chodzi :smile: no kropelki wolno lecą ale kij , tak naprawdę w wiekszosci te kropelki lecą powoli . My teraz espumisan podajemy małemu on krzyczy w niebogłosy bo chce jeść a ja czekam kiedyte 10 kropel spłynie​:see_no_evil:

2 polubienia

Z tego co sie orientuję według prawa próbki MM mogą być od 2. Pierwszego mleka nie mogą reklamować ani dawać próbek.

My stosujemy Bebilon ProFutura i jest w porządku, nic się po nim nie dzieje.

Ostatnio rozmawialam z Pania z CapriCare i rzeczywiscie, producenci MM nie moga robic probek, ani ich wreczac tego pierwszego mleczka. Dopiero od “2” moga dostarczac probki. Z zalozenia producenci mm maja tez wspierac kobiety do KPi.
Byc moze chodzilo o te male buteleczki gotowego mm ktore mozna kupic w rossmanie np.